InstaVers

június 27, 2016
Már egy ideje követtem Facebookon az InstaVers oldalt, ahol kortárs szerzők verseiből készített képes-idézetes bejegyzéseket találunk.
Az oldal készítőinek (Kele Dóri, Szabó Imola Julianna) az volt a célja, hogy közelebb hozzák az irodalmat az emberekhez. Egy-egy jól kiragadott idézettel, belinkelve a forrást, már két éve népszerűsítik a magyar költőket. 

Idén a projekt kiötlője, Kele Dóri az Athenaeum Kiadóval karöltve kötetben jelentette meg a legkedveltebb verseket. 

A InstaVers széles válogatást ad a mai, hazai költők műveiből. A régebb óta publikáló nagyok mellett az elsőkötetes, vagy még kötettel nem is rendelkezők is megtalálhatóak.

"csak a gesztusokért vagyok hálás, 
az éjszakai láz-ellenőrző homlok simításokért, 
a fénycsillanásokért egy szeretett ablakon, 
a jókor, jó pillanatban tett kézszorításokért, 
a szabályosan bevert kerítéslécekért, 
egy hátamat melengető pillantásért, 
egy rám terített nagykabátért, 
egy seggbe markolásért a pultnál, 
pályaudvarokon egy sietős ölelésért, 
a fegyelmező és a józanító pofonokért, 
és még mind azért, amit szerető kezeitek vétettek 
értem, mert tudom, hogy a test akkor is 
emlékszik majd, mikor az elme már képtelen.
(Kopcsányi Lilla – Gesztusok)"

Régen nem volt oda a versekért - a suliban a kötelező tanulnivaló jelentették, vagy elemezni kellett, ami nem ment nekem jól. Az egyetemen tanítottak meg más szemmel nézni a versekre, de még ott sem kaptam rá igazán. Pár éve a Tumblrön bukkantam rá - ahogy szerintem elég sok embert - Simon Márton Polaroidok kötetére. Azóta keresem és olvasom a kortárs költőket, így lett a kedvencem Fodor Ákos is. 2013 óta van a blogon verses rovat is és igyekszem - legalább tavasszal, amikor megjelennek az új kötetek - egy-egy új költővel megismerkedni. Ezzel a gyűjteménnyel elolvashattam néhány már ismert verset, és felfigyeltem több számomra új alkotóra is.

"Maradni szeretnék, mindig maradni: 
ha ébren vagyok, élesen figyelni, 
ha alszom, mélyebb gödörbe leásni; 
magányos levesporokat fölönteni, 
vagy élettársi szennyest kotorászni. 
Átzuhanni: az fáj. A változás 
szűk száján átcsúszni, az horzsolás.
(Nádasdy Ádám -Maradni, maradni)"

A könyv különlegességét nem csak a Fb oldalról ismerős képek megjelenítése adja, hanem minden vers mellett találunk egy QR kódot, ami különböző tartalmakhoz, Facebook bejegyzésekhez visznek el, ahol vagy az adott verset oszthatjuk meg, vagy a szerző egy másik versét olvashatjuk. 
Ezen kívül kitéphető képeslapokat is találunk benne, egy-egy verssel, amit megoszthatunk és így terjeszthetjük az irodalmat. Az idézetek forrása is megtalálható a képeslap hátulján, így akinek felkeltette az érdeklődését, az megtalálhatja a teljes művet is. 
Ami nagyon tetszett, hogy a tartalomjegyzék után fel vannak sorolva, hogy a versek mely kötetben, antológiában vagy folyóiratban jelentek meg - így további olvasnivalót találhatunk, ha megfogott egy-egy író, egy-egy vers. 

Szerintem nagyon jó kezdeményezés az InstaVers oldal, ez a kötet pedig egy igényes, szép ízelítő a jelenlegi hazai költői körképről - ajándékba is tökéletes és jó kiindulópont lehet a hazi költészet felderítésére!

5/5

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 116
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

A könyv a kiadó oldalán
Hasonló Fb oldal - Mindennapi kortárs magyar vers
Interjú Kele Dórival (Drót, 2014)
Interjú a Vous.hun (2016)

Fülszöveg:
"Az InstaVers irodalomnépszerűsítő projekt 2014-ben indult útjára a Facebookon, azzal a céllal, hogy minél több emberhez eljuttasson kortárs magyar verseket. Azóta már több mint 8000 felhasználó követi az oldalt. Két saját szervezésű fesztivál, rendhagyó irodalomórák és nagy sajtóérdeklődés után idén megjelenik az InstaVers könyv. Ez a különleges könyvtárgy velünk kávézik reggel, együtt utazunk a metrón, és alkalmas arra is, hogy megosszuk másokkal. Ez a könyv nem egy könyv, vagyis nem csak egy könyv. Rajtunk múlik, hogy mit kezdünk vele."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.