William R. Forstchen - Egy másodperccel később

Egy véletlen miatt került hozzám ez a könyv, ami igazi komfortzónán kívüli regénynek tűnt. A miniszavazáson írta valaki, hogy szereti azokat a bejegyzéseket, amik ilyen könyvekről szólnak - tessék! :) 

Nem sok posztapokaliptikus regényt olvastam, bár pár hete a Tizenegyes állomás ilyen volt. Igaz nem hasonlít annyira egymásra a kettő: ott az évekkel későbbi nomád körülmények csak hátteréül szolgáltak az emberi viszonyoknak és történeteknek, itt viszont egy reális veszélyt mutat be a szerző, amit napról-napra követhetünk és több aspektusából megismerhetjük a veszélyeit.
Az EPM (elektromágneses hullám) hatásáról évek óta tudomása van az illetékeseknek. A helyzet komolyságát mutatja, hogy a könyv utószavát a téma amerikai szakértője, az előszót pedig az USA képviselőházának elnöke írta.

Az EPM hatására elszáll minden elektronikus eszköz, vagyis megbénul a modern kori életünk! Az otthonunkban nem csak a világítás, hanem a fűtés, főzés, a vízszolgáltatás is leáll. Nincs közlekedés, a kórházak és az egészségügyi szolgáltatások nem tudnak megfelelően működni, a boltokat kifosztják A pénz már nem ér semmit és nem is tudunk hozzájutni a bankszámlánkon tárolt összegekhez. Átértékelődnek a társadalmi viszonyok, a normák - könnyen pánikba és anarchiába fordulhat a helyzet. 

Forstchen saját városába, Black Mountainbe helyzei a regény helyszínét. John Matherson volt ezredes, főiskolai professzor és két lány apukája sorsán keresztül pillanthatunk be az eseményekbe. John korábbi tanulmányainak hála korán felismeri azt, hogy az ország EPM támadást élt át, és gyorsan igyekszik biztosítani a családja számára a tartalékokat. Elég hamar a kisváros tanácsadó testületének tagja lesz, nem csak az ezredesi rangjának hála, nem a történelemtudása miatt is.
forrás

A regény rengeteg lehetséges problémát körüljár: az élelelem, a fertőzések, a betegek kezelése, a morál és a kiútkeresés mind-mind több aspektusból előkerül.
Szinte napról-napra követhetjük a helyzetet, elsősorban John szemszögéből - aki minden fontos döntésnél, helyzetnél ott van. A kisváros problémái mellett a Matherson család életébe is bepillanthatunk - John kisebbik lánya cukorbeteg, ezért még inkább sürgetőbb megoldást találni és kapcsolatot a külvilággal.

Tényleg komfortzónatágítás volt ezt a könyvet elolvasnom. Mindig ódzkodom az apokaliptikus sztoriktól, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem szeretek szenvedésről és halálról olvasni, na itt aztán volt bőven. Komolyan, szinte majdnem minden második oldalon a halottak számát ragozták.
Sokkoló volt ez a könyv, de azért mert is megtörténhet, mert ez EPM elvileg egy valós veszély lehet. Ízig-vérig amerikai könyv ez - gondolok itt a katonaság és rendőrség 'istenítésére', sok exkatona, rendőr szerepel a könyvben. Másrészt sokszor előkerült az a tétel, hogy 'na de ez itt Amerika, ezt nem tehetjük/tehetik meg' - de igen. A szerző szerintem még inkább ledöbbentette a honfitársait ezzel a könyvvel, hogy szerinte egy ilyen helyzet esetén hogyan fordulhatna ki magából ez a nemzet.

3/5

A folytatás októberben érkezik - Egy évvel később címmel.

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: One second after
Oldalszám: 464
Ár: 3490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Terrortámadás éri az Amerikai Egyesült Államokat, mégpedig az egyik legrettegettebb módon, az elektromágneses hullámot (EMP) gerjesztő, pusztító fegyverrel. Egy háború, melyet egyetlen másodperc alatt elveszít Amerika, egy háború, mely a középkorba robbantja vissza a világ legerősebb országát. Nincs áram, nincs kommunikáció, leállt a közlekedés, fogyóban a gyógyszerek, őrjöngő bandák uralják az országot, az emberek éheznek és a túlélésért küzdenek. Mit tehet ebben a helyzetben egy volt katona, aki meg akarja menteni a családját, a hazáját, ha úgy tetszik, a modern civilizációt? Az amerikai Kongresszus folyosóin már megjelenése előtt úgy emlegették a regényt, mint az apokaliptikus thrillert, melyet minden amerikainak el kell olvasnia. A történetet a Pentagonban is reálisnak nevezték, a fegyvert pedig úgy tartják számon, mint amely egyetlen pillanat alatt térdre kényszerítheti az Egyesült Államokat.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.