Viczián Zsófia - Budapesti ​fák

Tízkicsikönyv Instagram oldalán láttam meg először ezt a könyvet és azonnal felkerült a várólistámra. Szerencsére a könyvtárunkban volt egy példány, amit gyorsan el is olvastam, mert jövő hétvégén Budapestre készülünk - jó volt inspirálódni belőle.

Viczián Zsófia budapesti fákról, parkokról szóló írásai először a pestbuda.hu-n jelentek meg, a könyvben ezekből készült szerkesztett, bővített verziók olvashatók, gyönyörű fényképekkel. A belső borítón térképeken követhetjük 'hol járunk', illetve mit érdemes egy csokorban megnézni - ez nagy segítség volt a kirándulásom szervezésében is. 

A kötetben helyszínek szerint: Buda, Margitsziget és Pest különleges fáiról olvashatunk, ill. zárásként az irodalomban megjelenő fontosabb fák, parkok, utcák kerültek be. 

A rövid fejezetekben nem csak a kiemelt fák, fasorok történetét, hanem az adott hely kialakulását is megismerhetjük. A könyvet becsukva összeáll bennünk egy vázlatos kép a város több száz éves múltjáról, a turisztikai látványosságokon túl a parkok, kertek történetéről. Megtudhatjuk, hogy a budai hegyeket szőlő borította, amelynek a filoxéravész vetett véget; a város néhány pontján megmaradt eperfák a selyemgyártás próbálkozásainak maradványai, a sok akác pedig a pesti homokos talaj megkötésére szolgált; a Margitszigeten pedig mely fák őrzik az 1838-as jeges árvíz nyomát.

A szerző több ponton igyekszik feltárni, hogyan került a tárgyalt helyszínekre az adott fafaj, ki ültethette, mely történelmi eseménynek lehetett tanúja, ill. sok fényképet - korabeli fotót is láthatunk a fejlődésükről. 

Sokszor kirándultam már Budapesten, a kötetben szereplő fák többjét is láttam, de ezután még figyelmesebben fogom meglátogatni őket - tudva mennyi évet átéltek - túléltek, miket 'láttak'.

Nagyon élveztem ezt az 'utazást', mindig szívesen olvasok Budapestről, de ez a megközelítés különösen közel állt hozzám! 

Ajánlom ezt a kötetet, ha titeket is érdekel fővárosunk történelme, szívesen olvastok természeti értékekről.

5/5

Kiadó: Látóhatár Kiadó
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 320
Ár: 5450 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Hogy miről is szól ez a könyv? Budapest különleges, nagyon idős vagy a kulturális örökség szempontjából érdekes fáiról. És rajtuk keresztül a városról, hisz ezek a fák mind természeti és kulturális értékek. Budapest folyton változó szövetében szemtanúként állnak, akár századok óta. A kötet írásai róluk szólnak, és arról, hogy miért jelentenek nekünk, fővárosiaknak pótolhatatlan értéket.

Mit találunk, ha belelapozunk a könyvbe?

Nemcsak természettudományos leírásokat egyes fákról, parkokról, zöldterületekről, hanem valódi nyomozásokat, emberi történetek sorát. A szerző felkutatta az összes kapcsolódó írásos és képi forrást, kiderítette, hogy ki, mikor, miért ültette a szóban forgó fákat.

A kötetben archív képeken követhetjük végig, mit „láthattak” a fák eddigi életük során, jelenlegi állapotukról pedig csodálatos természetfotók számolnak be.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.