Robin Stevens - Első ​osztályú gyilkosság

Épp egy éve olvastam el Robin Stevens ifjúsági krimisorozatának (Úrilányok nem gyilkolnak) első részét, ami már az első oldalaktól megfogott és izgatottan vártam a folytatások magyar kiadását. Májusban olvastam a 2. részt - most pedig a nyáron megjelent 3-ra kerítettem sort. (Remélem a kiadó nemsokára elhozza a 4-et is!)

Hazel Wong és Daisy Wells egy angol lányiskola tanulói - szobatársak, barátnők és a Wells & Wong Nyomozóiroda alapító. Már két bűnesetet göngyöltek fel sikerrel: 1934 őszén iskolájukban, majd 1935 tavaszán Daisyék otthonában. Utóbbi ügynek árnya még kísérti a őket, ezért is örülnek meg Hazel édesapjának invitálásának, aki az Orient Expresszen viszi magával nyaralni a lányokat. Természetesen kiköti, hogy semmi nyomozás, jó kislányokként kell viselkedniük. 

Persze már amikor felszállnak a legendás vonatra - amelyről előző évben jelent meg Agatha Christie izgalmas regénye, amit Daisy éppen olvas - feszültséget és bajt szimatolnak. Az első osztályú kocsi utasai között több furcsa figura jelenik meg: egy magamutogató - goromba fráter és felesége, egy médium, egy kisemmizett testvér, egy mágus, egy orosz arisztokrata, sőt egy ismerősük, aki új álca alatt utazik. 

Hazel hiába ígéri meg édesapjának, hogy nem fognak bajba keveredni, ez elkerülhetetlennek látszik. A vonaton történik egy gyilkosság, ráadásul néhány napig vesztegelniük kell egy merénylet miatt - közben forrnak az indulatok az utasok között. 

A lányok nagyon óvatosan kezdenek el nyomozni, hiszen a gyilkos köztük jár - apránként tudnak nyomokat gyűjteni, rekonstruálni a bűnügyet - majd még meg kell győzniük a felnőtteket is, hogy vegyék számba megoldási javaslatukat.

Szinte egyhuzamban olvastam el ezt a könyvet, tetszett, hogy a szerző tiszteleg Agatha Christie előtt - nem csak a helyszínválasztással, hanem egy férfi krimiíró karakterén keresztül is. A nyomozós szál talán kicsit nehézkesebb volt, a környezet sivár volt egy idő után - szereplőink hiába vakációznak, nem nagyon szállnak le a vonatról. 

Ifjúsági regényhez illően remekül mutatta be az aktuális történelmi hátteret: az idegenek iránti bizalmatlanságot, a kirekesztést - éppen csak érzékeltetve, de ezzel valós hátteret adva a cselekménynek. Érdekes volt megismerni Hazel édesapját, kettőjük kapcsolatát, bár azon meglepődtem, hogy Hazel mellékesen megjegyzi, hogy apja ágyasától van két féltestvére - furcsa volt, hogy ezt ilyen nyíltan kezeli. 

Ahogy a korábbi részekben megszokhattuk, most is kapunk szereplőlistát, térképet, kézírásos oldalakat a nyomozási naplóból, amik színesítik a regényt. (A borító és az élfestés ismét látványos lett, bár a neten található sárgás szín helyett igazi narancsos-sütőtök színű a kötet.)

Ismét remek szórakozást nyújtott Robin Stevens - a következő részeknek bérelt helyük van a várólistámon!

4/5

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: First Class Murder
Sorozat: Úrilányok nem gyilkolnak 3.
Fordító: Ruff Orsolya
Oldalszám: 336
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Daisy Wells és Hazel Wong vakációra indulnak a világhírű Orient Expresszel. Az első pillanattól kezdve világos számukra, hogy minden szomszédos utastársuknak van valami rejtegetnivalója. Sőt, az sem kizárt, hogy egy kém is van közöttük! Aztán egy alkalommal vacsora közben vérfagyasztó sikoly hallatszik. Az egyik utast meggyilkolták, és a csodálatos, rubinköves nyaklánca is eltűnt. A fülkéjébe nyíló ajtók mind belülről voltak bezárva – vajon hogyan menekülhetett el a gyilkos? A lányok nyomozni kezdenek, ám nem ők az egyetlenek, akik szeretnék elkapni a tettest…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.