Riley Sager - Várj, ​amíg sötét lesz

Riley Sager amerikai krimi-thriller írótól ez volt az első olvasmányom: még a nyáron tettem fel a várólistámra, amikor Desi legújabb könyvét ajánlotta. Ritkán olvasok pszichothrillereket, de a sok jó értékelés molyon és a horrorház* koncepció felkeltette a figyelmemet. 

A Creepathon egyik pontjához választottam (Holdvíz – Egy könyv, amit kizárólag sötétedés után olvastál), aminél sokat javított az olvasmányélményen, hogy csak éjjel olvastam (igen, megijedtem minden fura zajra).

Főszereplőnk a harmincas éveiben járó Maggie Holt belsőépítészként dolgozik. A regény kezdetén édesapját elveszti és megörökli a Beléndek-villát, ami családjuk tragikus élményeinek helyszíne, egyúttal anyagi biztonságuk megteremtője.

Maggie ötéves volt, amikor szüleivel egy vermonti kisváros gótikus villájába költöztek. Csupán néhány hetet töltöttek itt, ám erről tud az egész világ: édesapja a Horrorház c. könyvében örökítette meg az itt történeteket. Maggie többször panaszkodott szüleinek, hogy szellemeket lát, ill. Ewan minden hajnalban fura kopogásra-puffanásra ébred, elindul a dolgozószobában elzárt lemezjátszó, felkapcsolódik a csillár...

Maggie felnőttként tér vissza arra a helyre, ahová szülei kérése szerint sosem szabadott volna... Ám a célja, hogy belsőépítészként felmérje mit kell és lehet rendehozni a házon, majd jó haszonnal eladja. A másik terve, hogy az egész életét befolyásoló múltbeli élményt feltárja; megtudja, hogy a bestseller könyvben mennyi az igazság, és ő miért nem emlékszik semmire az itt töltött időből.

A regényben felváltva olvashatjuk Ewan Holt regényét - amire szépen felel Maggie jelenbeli szála: végigkövethejük az itt töltött időszakot, ill. Maggie aktuális problémáit, felfedezéseit.

A könyv végéig nem tudjuk mi az igazság...

Izgalmas a koncepció, többször megijedtem olvasás közben, nagyon tetszett a ház története és a kisváros - ám rengeteg ismétlés van benne, amitől egy idő után unalmas volt. Viszont a regény vége, az utolsó negyede felpörgött és szívszorító volt olvasni az eseményekről. Összességében tetszett, tökéletes olvasmány volt erre az időszakra - kimozdított egy kicsit komfortzónámból. Lehet, hogy fogok még olvasni a szerzőtől, ha hasonló élményre vágyom. 

* Ezt a Rose Red horrorminisorozatra vezetem vissza :D

4/5

Kiadó: Lettero
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: Home Before Dark
Fordító: Sajó Tamás
Oldalszám: 464
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

ELHAGYOTT HÁZ, VÁRATLAN ÖRÖKSÉG ÉS EGY MÉLYEN ELTEMETETT TITOK – vajon kiderül-e az igazság? Maggie Holt hozzászokott, hogy mindenki arról faggatja, milyen volt a Beléndek-villában élni. Huszonöt éve, még kislányként költözött a szüleivel ebbe a különös, régi házba. Ám alig három hét után, a család az éjszaka kellős közepén menekült el onnan.

Maggie édesapja később könyvet írt a kalandról a Horrorház – igaz történet címmel, ami szenzációs világsiker lett: tele túlvilági szellemekkel és megmagyarázhatatlan eseményekkel. Ám Maggie sosem hitt el egy szót se belőle. Így amikor megörökli a Beléndek-villát, habozás nélkül visszatér oda. Csakhogy a házban egyre többször tapasztal olyan hátborzongató jelenségeket, amelyekről az apja írt a könyvében.

Talán mégsem volt kitaláció az egész? És miért leskelődnek Maggie után a helyiek? Mit titkolnak előle? Mi lehet félelmetesebb még a túlvilági szellemeknél is?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.