Harry ​Potter Varázsalmanach

A legtöbb Harry Potter rajongóhoz hasonlóan mindig kíváncsi vagyok, amikor egy új kötet jelenik meg az univerzumhoz kapcsolódva. Az Animus Kiadó a világ több országával egy időben jelentette meg a hét elején magyarul ezt az illusztrált kiadványt, ami az első hivatalos mágiai kézikönyvként hirdeti magát. 

Néhány előzetes belelapozó videó alapján hirtelen ötlettel rendeltem elő, egyfajta jutalomként magamnak. Szerdán már meg is érkezett, persze mindent félredobva nekiálltam olvasni.

A kötet hét* illusztrátor munkája, akikről néhány mondatban olvashatunk az első oldalakon. Nem csak az Egyesült Királyságból választottak alkotót, hanem belga, ukrán, vietnámi, horvát, kínai-kanadai művész is dolgozott a könyvön. Mindegyikük díjnyertes - elismert művész, nekem legjobban a horvát Tomislav Tomić aprólékos rajzai tetszettek, a legkevésbé Weitong Mai-é - nekem az övé túl egyszerű volt. A kötet végén megtaláljuk azt is, hogy melyik oldalpár - melyik illusztrátor munkája. 

Hét* fejezeten keresztül ismerkedhetünk meg a Harry Potter univerzummal - a legfontosabb karakterektől kezdve a mágikus helyszínek, sportok, szórakozási és kommunikációs formák, intézmények, varázslatok és varázslényekig bezáróan. 

Mivel már sokszorosan újraolvastam a könyveket, ezért nekem talán egy-két apró információ volt új - a legtöbb tényt ismertem, idézetet majdnem kívülről tudom. A legtöbb oldalpár nagyon kreatívan mutatta be a témát, több kimondottan bogarászós - zsúfolt oldal is helyett kapott; ill. két kihajthatós rész van benne. Volt néhány ismétlés, de több hivatkozás ügyesen van elrejtve, ami későbbi vagy korábbi fejezetekre utalt. 

Szépek az illusztrációk, kikapcsolt a lapozgatás, felidézett sok-sok jelenetet a könyvekből. Érdekes volt megismerni hogyan képzelik el a különböző illusztrátorok a karaktereket, tárgyakat, helyszíneket - még ha nem is mindegyik tetszett. Mégis van bennem hiányérzet: Rowling több extra infót beletethetett volna; hogy a régi rajongóknak is adjon pluszt a vizuális élményen kívül. 

A gyerekeknek, ill. azoknak akik nemrég találkoztak ezzel az univerzummal sokat adhat ez a könyv, de nekem, aki még a betárcsázós neten rajongói oldalakról írtam le a varázsigéket, meg az angol-magyar nevek megfelelőit, stb... ez kevés volt. 

A kiadvány maga nagyon szép, külön örültem, hogy nem fényes oldalra nyomtatták - így kevésbé sérülékeny és könnyebb is a kötet.

A beszerzéséről felemás érzéseim vannak, lehet hogy elég lett volna könyvtárból elolvasnom...

Készítettem egy rövid átlapozós videót ;)

* véletlen lenne? :D

4/5

Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: The Harry Potter Wizarding Almanac
Fordító: Tóth Tamás Boldizsár
Oldalszám: 208
Ár: 19990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Az első hivatalos mágiai kézikönyv J.K. Rowling Harry Potter-sorozatához. Névsorok, listák, térképek és mindenféle mágiával kapcsolatos dolog legteljesebb gyűjteménye! Tanácstalan vagy, hogy hol lehet törpegolymókot kapni? Furdal a kíváncsiság, mit tart Hagrid a zsebeiben? Nem jut eszedbe a begyűjtőbűbáj varázsigéje? Felfedeznéd a Roxfort titkos alagútjait? Vagy csak a kviddics érdekel? Ebben a hihetetlenül gazdagon illusztrált albumban mindent megtalálsz, amit Harry Potter világában ismerni érdemes. Járj be varázslatos helyeket, olvass a varázstörténelem híres alakjairól, tanulj pálcamágiát, találkozz legendás lényekkel, és utána nyugodtan mondhatod: „Csíny letudva!”

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.