M. L. Rio - Mintha ​gonoszok volnánk

2021-ben figyeltem fel erre a könyvre, amikor utánanéztem a dark academia esztétikai irányzatnak, akkor még nem volt magyar kiadása, ezért lelkesen megvettem angolul. Tavaly viszont megjelent a Könyvmolyképzőnél és lusta voltam eredetiben olvasni - épp egy hónapja adtam el az angol példányomat és tettem fel az őszi-spooky várólistámra a magyar kiadást. (A héten betegszabadságon vagyok, így többek között ezt is végre - szinte egy ültő helyemben - el tudtam olvasni.)

A könyv prológusa 10 évvel a tényleges cselekmény után játszódik: főszereplőnk, Oliver Marks épp börtönből szabadul. Rendszeres látogatója Joe Colborne, aki szintén nagy váltás előtt áll - kilép a rendőrségtől. Egy kérése van Oliverhez - avassa be az igazságba, amit tíz év alatt sem tudott meg: mi történt 1997 őszén, ami miatt az akkor huszonéves egyetemista rács mögé került.

A regény egy illinois-i kisvárosban játszódik, egészen pontosan egy elit egyetemen - a Dellecher Klasszikus Konzervatóriumon, ahol csak művészek képzése folyik. Sajátos rendszer szerint, kevesek tanulhatnak itt, de aki elvégzi a négy éves képzéseket, annak szinte garantált sikere lesz a művészi/bölcsész pályán. 

Oliver hat másik társával, barátjával együtt kezdi meg az utolsó évét a színészképzésen, ahol csak Shakespeare darabjait tanulmányozzák. Különleges helyzetben vannak, a többi évfolyamtól távol - önálló házban, a Kastélynak nevezett épületben élnek, tanulnak, próbálnak. Hamar kiderül, hogy sajátos családot alkotnak ők heten, minden jó és rossz tulajdonságukkal.
Végigkövethetjük napjaikat: a felkészülést az egyes színdarabokra, gyakorlati órákra, miközben a négy fiú és három lány barátsága, szerelmi viszonyai egyre kuszábbak lesznek. Fokozatosan ismerkedünk meg velük - eleinte sok volt a hét név és karakter, de a szerző ügyesen mutatta be őket, a köztük lévő kapcsolatokat. 

A történet - a prológus fejezetekből ismert - gyilkos fordulat felé tart, ami viszonylag hamar bekövetkezik. Lényeges lesz ennek az eseménynek a feldolgozása, a titkolózás és az elkerülhetetlen büntetés. Mindeközben több Shakespeare darabra is felkészülnek szereplőink, ill. annyira benne élnek ezekben a szövegekben, hogy bármikor tudnak belőle idézni - párbeszédeket alakítani. Nagyon fontos szerepe van a regényben ezeknek az idézeteknek, több helyen kórusszerűen beszélnek, ami tipográfiailag is megkülönböztethető. 

A regényt érezhetően A titkos történet inspirálta: adott egy átlagos főhős, az elit egyetemi környezet, egy tudományterületben való elmélyülés (ott az ógörög nyelv - itt Shakespeare), kis baráti társaság, az érzelmek véglegetessége, amely gyilkosságig fajul. Mégis nem koppintásnak éltem meg ezt a regényt: örömmel merültem el a hasonló történetben, mert Donna Tartt regénye az egyik nagy kedvencem. 

Hamar beszippantott ez a világ: az egyetem helyszínei, a baráti társaság kapcsolatai, az előadások különlegessége, egyáltalán a bepillantás a színészképzés kulisszatitkaiba - ill. maga a krimi-szál. Ki volt a gyilkos? Mindegyikük felelős volt, ám a regény végéig nem derül ki, hogy melyikük tette meg a végső lépést. 

Igazi dark academia történet: ősszel kezdődik, a hasonló fotóösszeállításoknak megfelelő helyszíneken (régi épületek, könyvtár, erdő a tó mellett) - nagyon hangulatos volt most olvasni.

Felkavaró, nyomasztó, de magával ragadóan sötét történet M. L. Rio első regénye, aki szintén színészképzésben vett rész, Shakespeare-ből tett mesterdiplomát.

Azoknak ajánlom, akik A titkos történethez hasonlóra vágynak, vagy egy igazi dark academia regényt keresnek. Engem most nagyon megfogott - és jobb, hogy kivártam magyarul, mert a sok idézet miatt nem könnyű olvasmány eredetiben.

5/5

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: If We Were Villains
Fordító: Metz Ferenc
Oldalszám: 384
Ár: 4299 Ft
Borító: 5/5 (A verebes!!)

Fülszöveg:

Amikor a barátokból ellenségek lesznek, határtalan pusztítást tudnak okozni.
Oliver Marks tízéves börtönbüntetése végéhez ér, és a szabadulása napján az az ember fogadja, aki lecsukta őt. Colborne nyomozó visszavonul, de előtte tudni akarja, mi történt valójában egy évtizeddel korábban.
Oliver egyike annak a hét színinövendéknek, akik Shakespeare-t tanulmányozzák egy elit művészeti főiskolán. Ők heten ugyanazt a szerepet játsszák a színpadon és az életben: hős, gonosz, zsarnok, csábító, szende, statiszta.
Viszont amikor a szereposztás megváltozik, és a mellékszereplő sztárságra tör, a színjáték veszélyesen átszivárog a valóságba, és egyiküket holtan találják.
A többiek életük legnagyobb alakítása előtt állnak: meggyőzni a rendőrséget és magukat, hogy ártatlanok.
Fedezd fel sötét, drámai fordulatait!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.