Charlotte Bronte - A különös tanítvány/ Az angoltanár

A történet főszereplője William Crimsworth, aki frissen végezve Etonban, elkezdi önálló, felnőtt életét. A bevezető első fejezetben ötletesen egy barátjának írt levélből ismerjük meg őt, a családját és a közeli terveit. Igaz, ez a beszámoló talán túl részletes (regényes) ahhoz, hogy igazi levél lehessen, de a célnak megfelel :)


William először a bátyjához megy, aki irodai munkát ad neki, de finoman szólva nem ő a legjobb testvér mintaképe, ezért nemsokára -egy kis baráti(?) közbenjárásra elbúcsúzik ettől az élettől és Brüsszelbe megy, ahol hamarosan munkába áll egy fiúiskolában, mint angol tanár. Az új helyen jól teljesít, sőt nem sokkal később még másodállást is vállal a szomszédos lányiskolában. 
Aranyos volt a naiv ábrándozása a diáklányokról, és a hideg zuhany, hogy milyen kiállhatatlanok tudnak lenni. Az igazgatónővel jó viszonyba kerül, és a fegyelmezésbe is beletanul idővel.

Később feltűnik a "különös tanítvány", aki előre látható módon felkelti az ifjú "professzor" figyelmét. Közéjük áll néhány akadály, de a történet vége 'hepiend', összeházasodnak, és az utolsó fejezetben a későbbi életükről is bőséges tájékoztatást kapunk.

A történetben nincsenek nagy fordulatok, én néhány helyen arra számítottam, hogy valami keresztülhúzza a számításaikat, és lesz még egy kis szenvedés, harc stb. amíg végül révbe érnek ... hát nem, Charlotte nem 'bántotta' a hőseit, egy boldog, kellemes regény írt inkább. Nem azt mondom, hogy nem tetszett, csak valamiért több nélkülözésre, negatív helyzetre számítottam.


4/5

Kiadó: Nesztor
Kiadás éve: ?
Eredeti cím: The professor
Oldalszám: 216
Ár: antikvár
Borító: 1/5

Megjelent az Ulpiusnál szintén A különös tanítvány címen, a Lazi Kiadónál más fordításban pedig Az angoltanárként találjátok meg.

Fülszöveg:
"Egy arisztokrata családból származó fiatalember sok hányattatás után Brüsszelbe kerül angoltanárnak. Milyen lesz a sorsa egy lányiskolában, ahol előkelő és gazdag, csinosabbnál csinosabb növendékei próbálják magukba bolondítani? Ráadásul az iskola igazgatónője is el akarja csábítani, felhasználva egy szép és érett nő minden furfangját. A fiatalember már-már lángra lobban, amikor feltűnik az osztályban egy különös tanítvány…
Charlotte Brontё műve a XIX. századi Anglia hiteles korrajza, miközben egyedülálló módon száll szembe a viktoriánus társadalom megrögzött intézményeivel. A legidősebb Brontё nővér nagyszerű stílusban megírt regénye önéletrajzi ihletésű remekmű, amelyet a romantikus irodalmat kedvelők kötelező olvasmányként tartanak számon."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.