Ellery Adams - Titkok Könyvklubja

Két héte figyeltem fel Ellery Adams könyvének magyar kiadására - a hírnek annyira megörültem, hogy készítettem egy ajánló bejegyzést könnyed krimik (cozy mystery) témában. Az angol kiadással már szemeztem néhány éve a zsáner ill. a könyvesbolti téma miatt, ezért örültem meg annyira, hogy magyarul megjelenik!

Ellery Adams amerikai írónő sorozata már a 6. részénél tart, idén tavasszal jelent meg a legfrissebb kötet.

Főszereplőnk Nora Pennington, a Csodakönyvek tulajdonosa, aki néhány éve költözött az Észak-Karolinai Miracle Springs-be. A kisvárost az ide látogatók a gyógyulás reményében keresik fel - akár a gyógyforrásai, fürdője, akár a csendes kikapcsolódás miatt, amire többek közt Nora is épít. Már az első oldalakon megtudhatjuk, hogy valamilyen baleset érte főszereplőnket, egyik ujjperce hiányzik, több helyen égési sérülés borítja a testét, de a könyvek iránti szeretete és az emberek segítésének vágya él benne. A könyvesboltjában amatőr bibiloterápiát végez, vagyis rövid beszélgetés után ráérez mely történet, milyen könyv illene a vásárlójához, hogy továbblendítse egy nehéz helyzetben. (Ez a rész és a könyvtárosi múltja nagyon megszólított - nekem is nagy siker, ha sikeresen tudok ajánlani könyvet :))

Ez egy könyves könyv, ami tele van az olvasás-könyvek iránti szeretettel, népszerű könyvcímekkel, de üdítő módon nem csak a nagy klasszikusok, hanem az utóbbi 10-20 év népszerű kötetei is megjelennek (pl.: John Green Alaska nyomában, Joanne Harris Csokoládé, Jodi Picoult Vezeklés, stb. - a belső borítón olvashatjuk a listát). 

Nora életében akkor következik be változás, amikor egy potenciális vásárlóját a közeli vasútállomáson, a vonat alatt találnak. A férfi nem sokkal ezelőtt jól elbeszélgetett vele, Nora érezte rajta, hogy valamilyen döntés előtt áll. Vajon öngyilkos lett, ezért ugrott a vonat alá? Vagy valaki lelökte?

A kisvárosban hamar elterjed a tragédia híre - Nora így kerül közelebbi kapcsolatba három helyi nővel. Hestert már ismerte a közeli cukrászda, a Mézeskalács Házikó tulajdonosaként, ahogy a város kihívó fodrászát, Estellát is. Hozzájuk csapódik a fürdő egyik dolgozója, June. 

Mind a négyen úgy érzik, hogy van valami rejtély a férfi, Neil halála körül, szeretnék tisztázni a helyzetet. A nyomozás során egy menő ingatlanfejlesztő cégnél kötnek ki, akik a kisváros egy részén terveznek új szabványházakat felhúzni. 

Ahogy fejezetről fejezetre haladunk, egyre jobban megismerjük őket: mindegyikük tartogat valamilyen fájdalmas titkot, amit eddig nem osztott meg mással. Egyikük sem mindennapi életutat járt be, így külső-belső sérüléseik feltárása több időt vesz igénybe. A kezdeti nyomozómunka barátságba fordul - megalapítják a Titkok Könyvklubját. 

A krimi szál egy csalás történetét deríti fel, ami kellő érdekességet tartogat - de engem jobban megszólított a helyszín és a szereplők. Imádom a kisvárosban játszódó történeteket (legyen az könyv, vagy tv sorozat), Miracle Springs épp ilyen cuki helyszín: helyi vállalkozók boltjaival - a mindenki ismer mindenkit előnyeivel és hátrányaival. Nem csak az egykori vasútállomás épületéből átalakított Csodakönyvekben tudnék órákig ülni és válogatni, hanem Hester szakácsművészetét is szívesen tesztelném. Könyvek, kávé, dísztárgyak és sütik? Rengeteg könyvmoly hívószavai + amerikai dél és a női sorsok is erőteljesek a könyvben. Négy 'nyomozónk' érdekes életutat járt be, több sérülést szereztek az évek során, de nem adták fel - barátságuk új reményt ad egy boldogabb jövőre.

Nem kérdés, hogy folytatni fogom a sorozatot - lehet, hogy eredetiben nekiállok, mert most nagyon megfogott ez a világ, hangulat!

Azoknak ajánlom ezt a regényt, akik szeretik a kisvárosban játszódó, könnyed történeteket, ahol mégis egyedi főszereplőket követhetnek.

5/5

Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: The Secret, Book & Scone Society
Fordította: Szieberth Ádám
Oldalszám: 368
Ár: 4690 Ft (Rendeld meg akciósan a kiadótól ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A ​Csodakönyvek igazán különleges könyvesbolt. Nemcsak azért, mert egy régi vasútállomás épületében működik, hanem mert a tulajdonosa, Nora Pennington gyógyszer helyett könyveket „ír fel receptre” azoknak, akiknek szükségük van rá. Márpedig a gyógyfürdőjéről híres kisvárosban, Miracle Springsben sok gyógyulni vágyó lélek akad. Ugyanezt tapasztalja a szomszédos pékségben – a Mézeskalács Házikóban – Hester is, aki személyre szabott vigaszsütivel vidítja fel letört vendégeit.
Egy napon egy üzletember kéri Nora szakértő segítségét, de a férfi nem jut el a megbeszélt találkozóra, mert elgázolja a vonat. Norát megrázza az eset, ezért Hesterrel és két barátnőjükkel elhatározzák, hogy kiderítik az igazságot, ugyanis biztosak benne, hogy nem baleset történt, hanem gyilkosság. Nemrég indult könyvklubjuk így egy csapásra nyomozóklubbá alakul, és belevetik magukat a szövevényes ügybe. Hamar ráébrednek, hogy ehhez a feladathoz minden bátorságukra és leleményességükre szükség lesz, és hogy a támasz, amelyet egymásnak nyújtanak, sok mindenen átsegíti őket. Mert nem csak a bűnözőknek vannak ám titkaik…

A Titkok Könyvklubja egy új sorozat nyitódarabja, amelynek főszereplői egytől egyig erős nők. Műfaját tekintve egy csipetnyi romantikával fűszerezett, rafinált, modern krimi, amitől ráadásul garantáltan kedvünk támad lefosztani egy könyvespolcot, és elmerülni a regények csodálatos világában.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.