T. J. Klune - A bábuk élete

T. J. Klune amerikai író néhány éve robbant be a könyves piacra, ez már a harmadik regénye, ami a magyar olvasókat is elvarázsol(hat)ja. 
Ahogy a Ház az égszínkék tengernél és A suttogó ajtón túl, A bábuk élete szintén a talált családról, érzelmek feldolgozásáról, önismeretről, elfogadásról és a szeretetről szól. A korábbiaktól eltérően a történet egy disztópikus, scifi világban játszódik, ám van egy mozzanat*, ami a fantasyt idézi. 

Giovanni Lawson egy erdő közepén él, eleinte magányosan, később fiával, Victorral és két nagyon egyedi személyiségű robottal. Rambo, a kis robotporszívó képviseli a szeleburdiságot a családban; Ratched nővér - az egészségügyi robot pedig a morbid humort. Már az első oldalaktól megfogott a csapat, jókat nevettem Ratched nővér szociopata humorán, amivel törődését, szeretét próbálta leplezni.
Victor emberként máshogy éli meg a mindennapokat, ebből is több humoros jelenet fakadt. A nem mindennapi család remekül működik együtt, folyamatosan tanulnak egymástól, érzékenyek a környezetükre és szeretik egymást. 

Egy nap a szokásos roncstelepi guberálásukkor Victor és robot társai egy sérült androidra bukkannak, akiben még pislákol némi energia. Az erőszakos megnyilvánulása ellenére Victor úgy dönt, hogy meg kell menteniük. A felsőtestén csak egy HAB feliratot tudnak elolvasni, így eszerint nevezik el, ami egyúttal a Hisztis Agresszív Bábu rövidítése :D
Haben memóriatörlést végeztek, így mindent újra kell tanulnia. A tönkrement energiaforrása helyett Victor egy szívet épít be neki, amit saját maga készített és egy csepp vére tesz működőképessé*. Giovanni egyrészt büszke fiára, hogy megmentésre érdemesnek ítélte a robotot ill. sok munkát tett bele, hogy újraindíthassa, másrészt egy múltbeli emléke felszínre tör Habbel kapcsolatban...
De egy szív mindent megváltoztat. Valaha, valahol létezett egy bádog favágó, aki egyszer azt mondta: a szívet választom, mert az ész senkit sem tesz boldoggá, márpedig a boldogság a legjobb dolog a világon.
Az idill nem tart sokáig, a roncstelepen Victor lebuktatja magát, a robotok felfedezik a házukat. Gio még épp el tudja rejteni családját, mielőtt őt elhurcolnák az Elektronikus Álmok Városába. A csapat nem sokkal ezután felkerekedik, hogy kiszabadítsák őt. Az út közben több minden kiderül a világról, Gio szerepéről, Habről és magáról Victorról.

A regény nagy kérdése, hogyan működik a szeretet - a karakterek múltja milyen hatással van jelenükre, létezik-e megbocsátás. Gio és Hab múltja olyan részleteket tartalmaz, ami miatt Victornak gyűlölnie kellene őket... 
Nagyon érdekes volt látni, hogyan tanulnak a robotok, hogyan reagálnak Victor érzelmeire, mennyire tudják utánozni, de egyúttal önálló személyiséget kialakítani.

Ahogy a szerző korábbi regényeiben itt is megjelenik lmbtq-szál. Főszereplőnk, Victor elméletileg aszexuális, ahogy Ratched nővér többször kinyilvánítja, ám ez is egy skála. A történet egy pontján látjuk, hogy igenis ébredhet vonzalom benne - érdekes volt ez a részlet, és a világot megismerve érthető választásnak tűnik.

A regény nem rejtetten egyfajta Pinokkió-újramondás: Victor karaktere, a Kocsis (Fuvaros), a Kék Tündér, a róka és a macska, maga a cím - A bábuk élete Carlo Collodi 'Egy bábu története' (Storia di un burattino) művét idézi. Azzal ellentétben viszont itt nem a fiú válik emberré, hanem társai emlékeztetnek egyre jobban egykori teremtőikre.

A szerző ismét elvarázsolt, már az első fejezetektől behúzott a világába, megfogott a karakterek közti dinamika. A disztópikus környezet ellenére bemutatott egy szerethető családot - egy kis buborékot, akik bármit megtennének a másikért. A befejezés nem tökéletes, sok munka rejlik az újjáépítésben, de szereplőink készek megtenni ezt a munkát. Nagyon tetszett ez az üzenet, hogy készek energiát fektetni a kapcsolataikba, helyrehozni - visszahozni, amit tudnak és új szép pillanatokat megélni.

5/5

Kiadó: Metropolis Media
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: In the Lives of Puppets
Fordította: Szente Mihály
Oldalszám: 436
Ár: 6490 Ft (Rendeld meg akciósan a kiadótól ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg
Az ​erdő mélyén, fákra épített, különös házakban három robot lakik: Giovanni Lawson, a feltaláló android, Ratched nővér, egy szadista hajlamú, szigorú nővérrobot, valamint egy apró porszívó, Rambo, aki szeretetre és figyelemre vágyik. És él ott egy kamaszfiú is, Victor Lawson. Ők így együtt szerető családot alkotnak, a világ elől elrejtőzve, biztonságban élnek.

Egy napon Victor talál egy ismeretlen androidot, aminek a mellkasán a „Hab” felirat díszeleg. Megjavítja a működésképtelen gépezetet, és idővel megtudja, hogy valamikor a múltban Gio és Hab ismerték egymást – abban a távoli múltban, amikor még emberek is éltek a Földön.

A világ jelenlegi urai, a titokzatos Főhatóság által irányított robotok felfedezik az erdő mélyén rejtőző telepet, Giót elfogják, és elhurcolják az Elektronikus Álmok Városába, ahol az androidra a leselejtezés vár, vagy ami még rosszabb, az újraprogramozás.

Victor és a többiek útra kelnek, hogy megmentsék társukat…

T. J. Klune ezúttal egy robotokkal benépesített különleges világba kalauzolja az olvasót, hogy újra megmutassa, mit jelent egymás elfogadása és a feltétel nélküli szeretet.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.