Julia May Jonas - Vladimir

Több molyos figyeltemnél felbukkant ez a könyv az utóbbi fél évben és mindegyikük 5 csillagra értékelte - kíváncsi voltam, hogy mit rejt ez az elsőre fura borító. Kedvcsinálónak nemrég pótoltam a Csütörtöki könyvklub egyik korábbi podcast adását, ami megadta a végső lökést.

Szeptemberre több egyetemen/iskolában játszódó könyvet terveztem, ehhez a tematikához is illeszkedett ez a regény. (Az utóbbi években szeretek havonta több hasonló könyvet olvasni, ez látszott az elmúlt hónapok zárásaiból.)

Julia May Jonas első regénye egy New York állambeli kis egyetemen játszódik, ahol a tanszékvezetőt - John-t több női hallgató kezdeményezésére felfüggesztik. A petíció alapján leváltását követelik, mert korábban szexuális kapcsolatot létesített diákokkal. Hiába került sor erre felnőtt korú nőkkel, ill. az egyetem szabályzata ezt néhány éve még lehetővé tette. Narrátorunk, John felesége szintén az egyetem irodalom tanszékén tanít, az őszi szemeszterre próbál úgy visszatérni, mintha semmi sem történt volna. Szinte a kezdetektől nyílt házasságban élnek, így felületesen tudott John kapcsolatairól, de őt sem kellett félteni.

A helyzetük akkor változik meg, amikor a tanszékre érkezik egy érdekes fiatal házaspár: Vladimir, az orosz származású író, adjunktus ill. óraadóként dolgozó felesége, Cynthia. Mindketten ígéretes író karrier előtt állnak, de nagy traumákon vannak túl. Narrátorunkat megfogja Vladimir személyisége, íráskészsége, fizikai megjelenése - és miután jobban megismeri másodvirágzását kezdi el élni. Vágyakozik utána, heves álmai vannak róla, és végre újra elkezd dolgozni egy regényen. Közben egyre közelítenek John októberi meghallgatása felé az egyetemen, amikor kiderül majd, hogy folytathatja-e a munkáját vagy elbocsátják. 

Ez a regény jó bepillantást adott az amerikai egyetemek, főként az irodalom tanszék egy kis világába. Másrészt nagyon tetszett, hogy egyedi és erős volt narrátorunk hangja (aki névtelenül marad): őszinte, sokszor dühös, kicsinyes, bosszúálló, néha sodródó. Vladimirrel való kapcsolata nem tipikus - kívülről sokszor reflektál magára, hogy hogyan is nézne ki ő, a majdnem 60 éves nő a 40-es éveiben járó, jóképű férfival. Sokat foglalkozik a külsejével, egészségével, mégis feminista hangot képvisel az egyetemi világban. 

A regényben visszatekintést kapunk főszereplőnk házasságára, lányával - Sidneyvel való kapcsolatára, aki szintén egy sorsfordító döntés előtt áll, de beleláthatunk Vladimir és Cynthia történetébe is.

A prológus elég érdekes helyzetet vet fel, ami a könyv végére sem nyer teljes értelmet - narrátorunk nem is biztos benne mit akar, csak sodródik. A befejezés meglepő, de illik a két sérült lélekhez...

Hamar beszippantott ez a regény, újszerű volt számomra ez a női hang, aki sokszor utal a férfiakhoz való kapcsolatára - viszonyrendszerekre; mer dühösen - gyűlölettel megszólalni, ugyanakkor van benne gyengédség és támogatás. Érdekes karakter, akit nem lehet egyhamar elfelejteni! Tetszett, ahogy a mai generációról is szól - szépen ütközött az övé és a ma 20-30 évesek világa, akiknél elvárás a politikai korrektség, de könnyen átfordulhat az óvatosság a másik ellehetetlenítésébe, áldozathibáztatásba és kirekesztésbe. Meghatározó kérdés, hogy John és narrátorunk bűnösök-e, hogy hagyták megtörténni az eseményeket? 

Ajánlom, ha egy új hangra vágytok, egyetemi környezetre és egy meglepő narrátor elbeszélésére!

5/5

Kiadó: Park
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Vladimir
Fordító: Merényi Ágnes
Oldalszám: 276
Ár: 4500 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
A ​népszerű angolirodalom-professzor szintén egyetemi oktató férjét egykori tanítványai zaklatással vádolják. A helyzetet bonyolítja, hogy a tanárnő maga is rögeszmésen vonzódni kezd fiatal, jóképű, tehetséges és nős kollégájához, Vladimirhoz.
A házaspár tagjai a hosszú évek alatt elnézték egymás kalandjait, de a felmerült vádak mindkettejük számára kínos helyzetet teremtenek.
Merész, szókimondó és szokatlanul magabiztos első regényében Julia May Jonas olyan aknamezőre viszi olvasóit, ahol az érzelemkitörések az erkölcs határaiba ütköznek. A szarkasztikus hangvételű Vladimir pontosan ábrázolja a mai világ személyes és politikai csataterét, és feltárja a hatalom és a vágy közötti szürke zóna árnyalatait.
„Aztán csak ültem, és néztem őt, ezt a nagydarab embert, a zsákmányomat, a kincsemet, az én Vladimiromat. Megszereztem. Úgy döntöttem, hogy nem döntök el semmit. A pillanat hevében fogok cselekedni. Nem akartam túl hamar kiszabadítani. Ez csak a biztonságát szolgálja, mondtam magamnak, bár tagadhatatlan gyönyörűséggel töltött el a látvány. Abban bíztam, hogy ha felébred, energiáink interakciója majd megmutatja a helyes utat.”
Julia May Jonas drámaíró, a Columbia Egyetem tanára. A Vladimir az első regénye.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.