Agatha Christie - Hétvégi gyilkosság

Ahogy letettem az Éjféltájt már nyúltam a következő Agatha Christie kötet után. A Poirot sorozat 25. része szintén szeptemberben játszódik és szépen hozza az őszi hangulatot. (Sőt belelapoztam már a számomra következő kötetbe /34. rész/ - Az órák is szeptember elején kezdődik :D).

A Hétvégi gyilkosság egy angol vidéki birtokon játszódik, ahol több vendég gyűlik össze, ráadásul a vasárnapi ebédre Poirot-t is meghívják, aki egy közeli házat bérelt ki.

Lucy Angkatell a ház úrnője idősebb hölgy, aki már hajnali 6 órakor talpon van és szervezi a háztartást, a programokat, a vendégek beosztását, folyton előrébb jár az agya, mint környezetének. Unokahúgai - rokanai már megszokták a viselkedését, de igen élmes elme kell, hogy követni tudják logikai ugrásait. 

John Christow, egy neves Harley Street-i orvos már alig várja, hogy családja körében legyen, leutazzon vidékre az Angkatell-házba. Felesége a jámbor, butuska Gerda viszont szörnyű megpróbáltatásként fogja fel - az ő tempója egyáltalán nem az, amit ott elvárnak a pergő párbeszédekkel, logikai játékokkal. 
Hamar kiderül, hogy egy szerelmi sokszor is kibontakozóban van, egy kiégett férfi főszereplésével. A többi rokon pedig visszavágyik a múltba, a másik ősi családi birtokra, ahol annyi boldog nyarat töltöttek!

A cím nem árul zsákbamacskát, a hétvége egy pontján gyilkosság történik, amit a helyi rendőrök alaposan igyekeznek feltárni. A helyzet pikantériáját az adja, hogy Poirot éppen tanúja a gyilkosság egy részletének, így természetesen az ő szürke agysejtei is mozgásba lendülnek. 
Telnek a napok, az egyértelműnek tűnő helyzet tovább árnyalódik, szereplőink visszatérnek hétköznapjaikba, Londonba - szerelmek szövődnek és halnak el, birtokok sorsa dől el.

Poirot viszonylag keveset szerepel ebben a nyomozásban, de természetesen a fontos jeleneteknél felbukkan és a végső megoldást ő adja át nekünk.

Nagyon tetszett ez a kötet, az őszi részletek miatt igazán hangulatos volt, ill. szépen kapcsolódott az előző olvasmányhoz, ahol szintén egy családi birtokba és viszonyokba tekinthetünk be, de itt a hangulat sokkal oldottabb volt.

(Szeptember végén érkezik amúgy a Helikonnál a kötet új kiadása, aminek remek lett a borítója ;))

5/5

Kiadó: Magyar Könyvklub
Kiadás éve: 1999
Eredeti cím: The Hollow
Sorozat: Poirot 25.
Fordító: Vermes Magda
Oldalszám: 288
Ár: - Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
Az Angkatell-házban természetesen mindenkinek volt oka és lehetősége a gyilkosságra: a ház asszonyának és urának, a meghívott és hívatlan vendégeknek, a rokonoknak és az idegeneknek.
Agatha Christie érthetetlen módon mindig ugyanazt a sémát használva mindig új, meghökkentő megoldásokat talál. Most - Poirot mester értő irányításával - egy úszómedence, egy doboz gyufa és különféle lőfegyverek kusza halmazából kristálytisztán kiderül a könyv végére hogy ki követte el a Hétvégi gyilkosság-ot.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.