Brian Jacques - Rőtfal

szeptember 28, 2023
David Petersen Egérőrség sorozata kedves képregény-élményem, ezért voltam kíváncsi inspirációjának forrására: Brian Jacques 1986-os regényére.

Egy középkort idéző világot ismerhetünk meg a regényben, melynek középpontjában Rőtfal apátságában élő gyógyító-segítő egérrend áll. A masszív apátságot a berkesligeti erdő határolja és nem messze található Szent Ninian temploma, ahol többek közt Templomiegér család is él.
Főszereplőnk egy fiatal árva novícius, Mátyás egér, akinek példaképe az apátság korábbi harcosa, Martin.

Rőtfalban épp nagy ünnepet ülnek, Mortimer apáttá avatásának jubileumát, finom lakoma és sok vendég tartózkodik a falakon belül.
Az idilli nyári napot megzavarja az ellenséges patkányhorda érkezése, élükön a rettegett Korbácsos Cluny-val, akinek célja az apátság elfoglalása és minél nagyobb károk okozása.

Az alapvetően békés egereknek fegyvert kell fogniuk és vendégeik - mókusok, egy harcias borz, vakondok segítségével kell felvenniük a küzdelmet. Cluny és aljas serege különféle módszerekkel próbálkozik, de a védők furfangosan kivédik a csapásokat.

Ezzel párhuzamosan követhetjük Mátyás fejlődéstörténetét, aki ügyetlen, de lelkes növendékből igazi kalandor és harcos lesz. Fantasy regényeket idéző ívet fut be a könyv: Mátyásnak meg kell szereznie elődje, Martin fegyvereit - ezáltal bejárja a környéket. Megismerkedhetünk a verebek zavaros kolóniájával, az erdő sötétjében kanyargó viperával, a patkányok csapatával és szövetségeseikkel - görényekkel, hermelinekkel. Több különleges segítővel hozza össze a sors főszereplőnket, a kedvencem Nyúl Szarvas Vazul volt. :D

Sok fordulatot tartalmazott a regény, gyorsan váltakoztak a fejezetek a védők, a patkányok és Mátyás kalandjai között. Nagyon tetszettek a fejezetek előtt látható kis illusztrációk, ill. a magyar borító különösen jól sikerült!
A regény több erőszakos halált is bemutat, annak ellenére, hogy alapvetően ifjúsági ill. állatszereplőkkel dolgozik - ezért inkább kiskamasz kortól ajánlom!

Összességében tetszett a történet, a bemutatott világ. A hobbitokat idézte a békés, finom falatokat eszegető társaság, akik közül többen a harcokban is helyt tudnak állni, ha kell. Üdítő meglepetés volt, hogy bár a főszereplő fiú, de több erős női karakter felbukkan vele párhuzamosan.

Az olvasmányélményem elhúzódott, néhol kicsit untam a történetet, de látom benne az erősségeket, a klasszikus ifjúsági regény alapot. 

Érdekesség - a Netflix elvileg új adaptációt készít hozzá és a magyar kiadás utolsó lapjain már beharangozták a folytatást, a Harcos Martint, ami 2004-ben már megjelent a kiadónál. 

4/5

Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Redwall
Sorozat: Rőtfal regéi 1.
Fordította: Tamás Gábor
Oldalszám: 478
Ár: 4990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg

A Rőtfal apátság békeszerető egér lakosai nem sokáig élvezhetik a Kései Rózsa nyarának nyugalmát. Korbácsos Cluny, az ádáz, félszemű patkány hadvezér véres ostromra készül hordájával, hogy elfoglalja az apátságot. Rőtfal egerei és hűséges erdei barátaik azonban bátran ellenállnak, bár nagy a túlerő. Egyikük, a novícius Mátyás pedig elhatározza, hogy felkutatja a legendás Harcos Martin örökségét…
Brian Jacques klasszikus könyvsorozata számos filmadaptációt megélt és olyan alkotókat ihletett meg, mint David Petersen, az Egérőrség rajzolója. Rőtfal időtlen regéi bővelkednek a humorban, bölcsességben és a vérfagyasztó izgalomban.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.