Agatha Christie - Öt kismalac

Ismét egy Poirot sorozatrészt vettem kézbe augusztus utolsó napjain. Miután félbehagytam Celeste Ng legújabb regényét, valamilyen megbízható történetre vágytam; a tévében már elcsíptem a regény feldolgozását, így sok újdonságot nem okozott. 

Egy fiatal nő, Carla Lemarchant keresi fel Poirot-t és egy 16 évvel korábbi gyilkosság felderítését várja tőle. Kiderül, hogy édesapja meggyilkolásával vádolták édesanyját, ezután őt kanadai rokonokhoz költöztették és sokáig el se mesélték családja történetét. Édesanyja halála előtt írt levelét nemrég kapta meg nevelőszüleitől, amiben ártatlannak vallja magát. Carla szeretné tisztázni a helyzetet, mielőtt ő is családot alapít. 

Poirot lelkiismeretesen veti bele magát az ügybe, felkeresi az érintetteket és többször elbeszélget velük. Amyas és Caroline Crale ügye nagy port kavart fel akkoriban, így a legtöbben - ügyvédek, rendőrök és barátok jól emlékeznek rá. A kérdés, hogy az emlékezet hogyan csalja meg a tanúkat, mi az igazság?

A címbeli öt kismalac (ami ismét egy angol gyerekdalt idéz) utal az öt gyanúsítottra, akik azon a szeptemberi napon a Crale-házban vendégeskedtek és a gyilkosság elkövetésében részük lehetett. A gyerekkori barátok, Philip és Meredith Blake, Elsa Greer (Amyas legújabb szeretője), Miss Williams a nevelőnő és Caroline féltestvére, Angela tartózkodtak akkor a házban és kertben. 

Amyas épp Elsáról készült képét festette, a barátok a ház körül voltak. Ebéd után fedezték fel, hogy a férfi még mindig a padon ül és nem mozdul... Kiderül, hogy megmérgezték, ráadásul Meredith házi laborjából ellopott méreggel. A legegyértelműbb tettes felesége, Caroline, aki előtte szörnyen veszekedett férjével, mert az nyíltan odahozta szeretőjét a házba, sőt a fiatal lány kettejük közelgő házasságát is bejelentette. 

Sejthető, hogy nem az lesz a tettes, akit ezzel megvádoltak - Poirot munkájában nem is az emlékek felidézése lesz probléma, hanem az érintettek érzelmeinek feltárása, a torzításaik, amiket megosztanak vele. Persze leleplezi a tettest, akinek sorsa függőbben marad, ám egy ember neve tisztázódik. 

Mivel a tévésorozatból már ismertem a regény fordulatait, ezért - és a beszámolók ismétlődései miatt a végére kicsit meguntam a regényt, ettől függetlenül tetszett. Ismét egy érdekes családba és helyszínbe nyújtott betekintést Agatha Christie.

4/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Five Little Pigs
Sorozat: Poirot 24.
Fordító: Szíjgyártó László
Oldalszám: 320
Ár: 3699 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Carla, a csinos, okos és bátor fiatal lány nem épp szokványos ajándékot kap a huszonegyedik születésnapjára: egy levelet, mely azt állítja, hogy rég halott édesanyja ártatlan. A bűnt, amelyért elítélték, nem ő követte el. Valójában nem ő mérgezte meg a férjét, a zseniális, ám csapodár festőt.Ám a bizonyítékok az asszony ellen szólnak. Hercule Poirot, a legendás nyomozó vállalja, hogy tizenhat év távlatából megfejti az ügyet, s a nyomozás során felkeresi mind az öt lehetséges tettest:
a tőzsdést (aki piacra járt),
az amatőr botanikust (aki otthon ült),a nagyvilági nőt (aki sok húst evett),
a nevelőnőt (aki hoppon maradt)
és a fiatal archeológusnőt (aki meg visított: ui, ui, ui)...

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.