Ray Bradbury - Fahrenheit ​451 és más történetek

Ray Bradbury klasszikusát először 2016-ban olvastam, azóta két igazán őszi kötetét kerítettem sorra (Gonosz lélek közeleg, Októberi vidék), amik meggyőztek, hogy kell még olvasnom a szerzőtől. A Fahrenheit 451 újraolvasása jó ideje a fejemben volt, az Agave újabb kiadásában emellé még öt novellát is kaptam (ebből az Einar bácsi is újrázás volt - ez az Októberi vidékben is szerepel).

Fahrenheit 451 az a hőfok, amelyen a papír tüzet fog - a kisregény egy olyan disztópiát mutat be, ahol a könyvek olvasása tiltott cselekmény. A tűzőrség feladata elpusztítani a fennmaradt köteteket, elhurcolni tulajdonasaikat. 

Főszereplőnk Guy Montag a tűzőrség tagja, már tíz éve ezt a munkát végzi. Egy őszi estén - igen, ez is egy ősszel játszódó történet - találkozik új szomszédjával, egy Clarisse nevű fiatal lánnyal, aki teljesen más mint az átlagemberek. Szeret éjszaka sétálgatni, érezni a füvet a talpa alatt, elábrándozni a csillagok alatt és beszélgetni. Ahogy jobban megismerjük ezt a világot kiderül, hogy ahogy az olvasás úgy az értelmes beszélgetés is kiveszik a világból, az emberek - házastársak elélnek egymás mellett, a tévéadásokat, vagy rádióadásokat hallgatják. (A kisregény tengeri kagylója ijesztően hasonlít a mai vezetéknélküli füleseinkre...). 

Guy egyre jobban várja azokat az alkalmakat, amikor találkozik a lánnyal, még ha csak öt percig beszélgetnek is, ez annyira más mint amit megszokott. Egy napon viszont a lány eltűnik, a munkájában is egy szörnyű kiszálláson van túl - valami eltörik benne. Beteget jelent és megpróbálja újragondolni az életét és kiszakadni a lelketlen rendszerből. 

Nem véletlenül lett klasszikus ez a kisregény: nem csak a mondanivalója jelentős, hanem azok a finomságok, ahogy ábrázolja a szerző ezt a világot. 1953-ban jelent meg a kötet, de a tömegkultúra hatásait nagyon jól megragadta, emiatt ma is érvényes üzenettel bír. A féleleme miszerint az emberek elfordulnak a történelemtől, a múltbeliek tudásától, eltérő gondolkodásmódoktól, a szórakozás mélyebb formáitól, kihal az értelmes beszélgetés és az ösztönös, gyűlöletkész gondolkodásmód uralja a világot ma is aggasztó tendencia.

A befejezés felvillant egy szörnyű, de új kezdetet.
5/5

Tűz és jég

A leghosszabb novella a kötetben, ami szintén egy jövőben játszódó történet, ahol az emberiség egy olyan bolygón kötött ki, ahol nyolc nap az élet. Főszereplőnk Sim születésével indul a cselekmény, aki a kollektív tudatból érti meg milyen életre számíthat: a bolygó pusztító éghajlata csupán néhány órányi kintlétet tesz lehetővé, a maradék időben barlangokban húzódnak meg. Egy napig csecsemő, a következő napon már kisgyerek ébredező értelemmel és a tudással, hogy szülei a következő napon meg fognak halni. Egy halvány reménysugár csillan meg a távolban, egy elhagyott hajó, ami talán a kiutat jelenti. 
Szívszorító, kegyetlen világot mutatott be a szerző, de az emberek egyetemes tanulni és küzdeni akarása szépen megjelent benne.
4/5

R, mint rakéta

Szintén scifi történet, igaz a helyszín még a Föld. Chris egy 15 éves srác, akinek minden vágya, hogy űrhajós legyen. A novella igazából erről a vágyakozásról szól, megmutat egy-egy szombat délutánt, ahogy a fiúk játszanak - álmodoznak - várnak. Inkább a hangulat a jelentős, sem mint a történet.
4/5

Einar bácsi

A férfi, akinek zöld szárnyai vannak és egy balesete után feleségre és családra talál. Igazából ez sem egy cselekménydús történet, de a különleges családról olvashatunk még az Októberi vidékben. Tetszett, ahogy az újrakezdésről, a megbékélésről, vagy új célok találásáról ír - kicsit fantasy környezetben. 
5/5

Az időgép

Kedves történet az emlékezetről, az idősek tiszteletéről és szintén egy kis fiúcsapatról, akik a kisvárosban bandáznak és egy rejtett kincsre találnak. :) Ez a történet nem scifi, van egy olyan érzésem, hogy a szerző saját gyerekkora élményeit mutatta meg - talán ő is beszélgetett egy ezredessel? 
5/5

A nyári futás hangja

Az előző novellából megismert fiú, Douglas kerül főszerepbe és szintén a gyerekkori vágyakozást, álmodozást mutatja be a szerző egy menő edzőcipő segítségével. Douglas nagyon leleményes srác, kíváncsi lennék milyen felnőtt lett!
5/5

Fogok még olvasni a szerzőtől, következőnek Az illusztrált ember kötetét néztem ki!

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: Fahrenheit ​451
Fordító: Loránd Imre, Pék Zoltán, Török Krisztina
Oldalszám: 256
Ár: 3880 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Több mint hatvan évvel a megjelenése után Ray Bradbury világszerte elismert regénye, a Fahrenheit 451 igazi klasszikusként hat a világirodalomban a zord, disztópikus jövőábrázolásával. A könyv üzenete soha nem volt aktuálisabb, mint napjainkban.

Guy Montag tűzőrként dolgozik. Az a munkája, hogy elégesse a könyveket… a házakkal együtt, ahol eldugták azokat. Montag soha nem kérdőjelezi meg a pusztítást, amit a munkájával végez, az estéi pedig unalmasan telnek a feleségével, Mildreddel, aki az egész napját a televízió bűvöletében tölti. Aztán egy nap Montag találkozik a különc szomszéd lánnyal, Clarisse-szal, aki egy olyan múltról mesél neki, amelyben az emberek még nem féltek, és bemutat neki egy olyan jelent, amelyben az emberek a könyvekben rejlő ötleteket felhasználva gondolkodnak. És akkor Guy Montag hirtelen megkérdőjelez mindent, amit addig igaznak hitt.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.