Sara Pennypacker - Úton ​hazafelé

Néhány éve kerestem a rókás könyveket, akkor bukkantam Sara Pennypacker ifjúsági regényére, amely egy háború sújtotta világban játszódik - Petert és rókáját, Paxot ismerhetjük meg. A történet olyan komoly témákkal foglalkozik, mint a gyász, a háború hatásai, az újrakezdés és az emberek-állatok kapcsolata. 

A folytatás egy évvel később veszi fel a történet fonalát: Peter Volánál lakik, sőt az elmúlt hónapokban saját rönkkunyhót épített az idősebb nőé mellett. Ám nem tervez sokáig nála maradni, be akar állni az Ifjúsági Vízi Harcosokhoz. A félkatonai alakulat a környezet - főként a vizek megtisztítását végzik. Ám Peter titkos vágya, hogy visszatérjen szülői házába és egyedül élhessen - igaz még nincs 14 éves, így ennek gyakorlati oldalát még nem gondolta át. 

A regény váltakozó fejezetekben meséli el Peter és Pax történét. Az elmúlt hónapokban Pax családot alapított Borzassal, sőt kicsinyeik is születtek: két fiú róka és egy kalandvágyó nőstény. Pax kibővült családja megóvása érdekében felderítő útra indul, hogy biztonságosabb otthont keressen - ám nemsokára új útitársa lesz. 

Peter megkeseredett, immár elveszítette édesapját is, egyedül nagyapja él a családjából, de ő nem a legbarátságosabb ember. Volát tudatosan távol tartja magától, nem akarja még egyszer átélni a veszteséget, amit szülei elveszítése és rókája, Pax elhagyása megismertetett vele. Tudatosan elfojtja érzelmeit, távolságtartó mindenkivel. Az Ifjúsági Vízi Harcosoknál direkt egy olyan csapatot választ, akik a vidéket járják és történetesen csak ketten vannak - úgy gondolja Jade és Samuel, szerelmespárként nem fog vele sokat foglalkozni miközben egyre közelebb juthat egykori otthonához.

Természetesen az út során ott talál kedvességre, érzelmekre ahol nem is gondolná és elkezd másképp gondolni a gyászra, szeretetre. 

Peter és Pax tudtuk nélkül egyre közelebb kerülnek egymáshoz utazásaik során.

Ismét nagyon tetszett, ahogy a szerző bemutatta a rókák szemszögét, érdekes volt követni, hogyan láthatják a környezetüket, hogyan tanítgatják kicsinyeiket. A környezetvédelmi szál is erős volt és megszólított, sőt Peter egy részletben szinte egyenesen Peter Wohllebent idézte. Viszont Peter fejében nem volt kellemes lenni, nagyon fájdalmas állapotban van, de az utazás végére ez változni látszik. Komorabb, szívszorítóbb ez a rész, mint az előző - de ha olvastad azt, akkor ezt is ajánlom a történet szépen bomlik tovább!

[A könyv hatására molyon készítettem egy rókás kihívást ;)]

4/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Pax – Journey Home
Sorozat: Pax 2.
Fordította: Sárai Vanda
Oldalszám: 240
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg
„Miután megszeretsz valakit, félni kezdesz”, de mégis megéri.

Peter és rókája, Pax már rég nem találkoztak. A korábban elválaszthatatlan társak mostanra merőben másfajta életet élnek.

Paxnak és társának, Borzasnak kicsinyei születtek, akiket óvniuk kell a világ veszedelmeitől. Eközben Peter, a háború következtében árván maradt fiú, akit mardos a bűntudat és a magány, hátrahagyja fogadott otthonát és Volát, hogy csatlakozzon a Vízi Harcosokhoz – ahhoz a csapathoz, akik eltökélten dolgoznak azon, hogy meggyógyítsák a földet a háború okozta sebektől.

Amikor Pax egyik kicsinye súlyosan megbetegszik, a róka az egyetlen emberi lényhez fordul, akiről biztosan tudja, bízhat benne. És nem számít, Peter mennyire igyekszik megkeményíteni a szívét, a szeretet mindig utat tör magának. Így a fiú és a róka is azon kapják magukat, hogy újfent útra kelnek: haza, a gyógyulás és ismételten egymás felé.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.