Agatha Christie - Éjféltájt

Agatha Christie nyomozós karakterei közül Battle főfelügyelő sorozatának is a végére értem - nem volt nehéz, mivel öt könyv tartozik ide (ezek közül a kedvencem A Hét Számlap rejtélye és a Gyilkolni könnyű). 

A regény egy tengerparti birtokon játszódik, szeptemberben (igen, ezért álltam most neki :D), de az események előzményeiről rövid fejezetekben olvashatunk  mielőtt 'megérkeznénk' Gull's Pointba. Egy furcsa családi találkozó kerül a középpontba, ahol jelen van a ház idős úrnője, nevelt fia aktuális feleségével ill. előző neje, gyerekkori barátok és ismerősök. 

Nevile Strange sportember, gazdag, higgadt fickó, aki néhány éve szeretett bele aktuális feleségébe, a csacska - fiatal és szép Kaybe. Audrey azóta feldolgozta a megrázkódtatást, amit a válás jelentett, mégis nagyon furcsa, hogy egy időben tesznek látogatást Lady Tressiliannél.

A hangulat feszült - nyomott, ezt minden szereplő egyből megérzi, mint például a malájföldről hazalátogató Thomas Royde - az exfeleség (Audrey) gyerekkori barátja, aki egy új élet reményében látogat haza. Vagy az idős ügyvéd, Mr. Treves, aki Poirot szemlélődő karakterét idézte fel bennem.

Tipikus zártszobás gyilkosságról van szó, ahol a tettest a 'családon' belül kell keresni. Battle főfelügyelő nyaralását töltve, unokaöccsének segítve kapcsolódik be a nyomozásba és alapos, kitartó munkával - Poirot módszereiből is okulva! :)) - felderíti az ügyet. A regény vége nagyon csavaros, amikor már egyértelműnek tűnik a megoldást egy új fejlemény bukkan fel!

Nehezen tudtam letenni ezt a könyvet, a háromnegyedét tegnap este-éjjel olvastam el! Érdekes karaktereket villantott fel, akadt némi románc, erős volt a pszichológiai szál és nagyon trükkös volt a bűneset!

5/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Towards Zero
Sorozat: Battle főfelügyelő 5.
Fordító: Fehér Katalin
Oldalszám: 288
Ár: 3699 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Érdekes társaság gyűlik össze a kellemes szeptemberi napokra Lady Tressilian saltcreeki házában.

Nevile Strange, Lady Tressilian unokaöccse, a kiválóan teniszező, megnyerő modorú, gazdag fiatalember második feleségével, a vörös hajú, feltűnően csinos Kay-jel érkezik. Nevile azonban - nagynénje kifejezett rosszallása ellenére - meghívja korábbi feleségét, a visszahúzódó, szürke kismacskára emlékeztető, megfoghatatlan jelenség Audrey-t is, hogy a két nő barátságot kössön egymással.

A különös szerelmi háromszög légköre belengi a házat, és folyamatos feszültséget vált ki vendégekből és személyzetből egyaránt - mígnem a feszültség egy gyilkosságban sül ki. A szabadsága alatt is a hivatásának élő Battle főfelügyelőre vár a feladat, hogy feltárja ezt az első látásra egyértelműnek tűnő bűntényt.

"Szeretem a jó detektívregényeket - mondta. - De tudják, egyik sem a megfelelő momentummal kezdődik! Folyton a gyilkossággal kezdik. Pedig a gyilkosság már a vége! A történet már jóval előbb elkezdődik."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.