Tara Swart - A ​forrás

szeptember 11, 2023

Egy hete a könyvtárban a visszahozott könyvek között feledkeztem rá erre a kötetre: megfogott a borító, majd ahogy belelapoztam a témák is*. Szeptember számomra mindig egy kicsit az újrakezdésről, rendrakásról, tanulásról szól. Elsején kezdtem el használni egy kalóriaszámoló appot, mert szeretném csökkenteni a nassolást - tudatosabban étkezni, ennek a megtámogatását is vártam ettől a könyvtől, ill. új gondolatokat. 

Tara Swart pszichiáter, neurológus, jelenleg coach-ként dolgozik, a könyvben röviden, de hozzáértőként mutatja be a népszerű önsegítő témák tudományos hátterét. Már a bevezető fejezetekkel megfogott a szerző: saját életútját, egy nagy újrakezdést ill. az elmúlt években divatos ezoterikus témák (vonzás törvénye, manifesztáció) tudományos hátterének magyarázatát vázolta fel.

Forrásnak nevezi agyunkat, melyben gondolatainkat, a tudatosságot egyesítjük érzelmeinkkel, támaszkodunk megérzéseinkre, ezáltal uraljuk életünket. Nem hagyjuk, hogy robotpilóta módon működjünk, reagálunk testünk jelzéseire (a megfelelő tápanyagbeviteltől kezdve a stressz csökkentéséig).

Az első nagyobb részben végigveszi a vonzás törvényének alapelveit - tudományos háttérrel:
A cél meghatározásában a bővelkedő gondolkodást kell érvényesíteni (ebben a pozitív eredmények elképzelése, önbizalom is benne van). A manifesztációt agyunk szelektív figyelmével magyarázza: az észlelés során rengeteg dolgot kihagy agyunk, vagy a megszokott dolgokra figyel, kiszűri amit feleslegesnek érez. A pozitív vágyakozás optimista nézőpont, önbizalom, hit a jobb helyzetek elérésében, de a tettek is szükségesek. A türelem alapelvénél a változás iránti kitartást emeli ki, a tanulás - fejlődés - változás nem gyors és nem linerális folyamat. A test és az elme harmóniájánál az interocepció fogalmát ismerhettem meg, ami testünk jelzéseinek figyelembe vételét jelenti. Az univerzális kapcsolat pedig környezetünkkel való foglalkozást, szelektálást, erősítést, vagy elhagyást jelenti.

Külön fejezetben foglalkozik a vizualizációval, az agy és a test kapcsolatával; az agy működésének alapjaival is, ill. egészségünk megtartásáról az alvástól kezdve a megfelelő étkezésig.

Fontos fogalom és kutatási terület a neuroplaszticitás, mely szerint felnőtt korunkban is tud változni agyunk - megfelelő munkával, tanulással átképezhetjük magunkat, rossz beidegződéseinket. 

A "teljes agy" megközelítés szerint érzelmi intelligenciánk, testi állapotunk, ösztöneink, motivációink, logikánk és krativitásunk harmóniában műküdik, egymást erősítve. Minden területtel röviden foglalkozik, több naplózási feladattal felmérhetjük melyik hogyan műküdik nálunk - melyik 'oldalunk' erős vagy épp szorul fejlesztésre.

Végül az általa Forrás beindításának nevezett részben 4 lépcsőben mutatja be, hogyan tudjuk mindennapjainkba beépíteni a változásokat (tudatosság, cselekvéstáblák, tettek, gyakorlás). 

* Örülök, hogy bíztam az ösztöneimben és elolvastam ezt a könyvet, mert érdekes új gondolatokat adott, megerősített abban hogy az önfejlesztés szükséges és jó dolog, ill. támogatta az elhatározásomat a tudatosabb étkezés-mozgás területén is. Nekem most utóbbi témák miatt volt fontos, de szerintem sokat adhat azoknak, akik úgy érzik meg vannak rekedve valamilyen területen - legyen az munka, párkapcsolat, vagy más élethelyzet.

Olvasmányos, viszonylag rövid a kötet, ezért azoknak is tudom ajánlani, akik nem szoktak önsegítő könyveket olvasni - érthetően magyarázza el a tudományos hátterét a bemutatott jelenségeknek. Néhol persze nagy szavakat használ, olyan amerikai módon lelkes és ismétli magát, de összességében tetszett :D

5/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: The Source
Fordító: Kaul Éva
Oldalszám: 312
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Ha bármit elérhetnénk az életben, mi lenne az?

A tudomány legújabb felfedezései azt bizonyítják, hogy képesek vagyunk aktívan megváltoztatni agyunk működését.

A világhírű neurológus, dr. Tara Swart megmutatja, hogyan használjuk ki ezt a fantasztikus erőt, amellyel átalakíthatjuk az elménket, bevonzhatjuk azt, amire vágyunk, és megragadhatjuk azokat a sorsfordító lehetőségeket, amelyek mindennap elhaladnak mellettünk.

A titok nem misztikus erők munkájában, hanem a Forrás hihetetlen hatalmában rejlik.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.