Cozy mystery/könnyed krimi | ajánló

augusztus 16, 2023

Több mint 10 éve találtam rá a cozy mystery (könnyed krimi) fogalmára, ami az egyik kedvenc zsánerem lett azóta. 

"A kriminek egy olyan alfaja, melyben nem domináns az erőszak, annak ellenére, hogy ugyanúgy egy gyilkosság, bűneset megoldásáról szól. Ezek a könyvek sokszor játszódnak kis, zárt közösségben, a nyomozók legtöbbször amatőrök."*

Szeretem népszerűsíteni ezeket a könyveket nem csak a blogon, hanem különféle ajánlókban, ill. már második fordulójánál tart molyon egy kapcsolódó kihívásom.

Szerencsére az utóbbi években a kiadók magyarul is egyre többet elhoznak az ide tartozó könyvek közül - ezt a bejegyzést is az Animus friss bejelentése ihlette: új sorozatot indítanak Cosy crime címmel, az első kötet az augusztus végén érkező Titkok ​Könyvklubja Ellery Adams-től, amit angolul már nézegettem.

+ Nemrég készült molyos címke, ami megkönnyíti a keresgélést.

Hoztam néhány sorozatot, könyvet, amit jó szívvel ajánlok, ha szeretnétek ebből a zsánerből olvasni:

Richard Osman - A ​csütörtöki nyomozóklub - sorozat

Az első rész címét viselő sorozat már a 3. köteténél jár - idén ősszel/télen érkezik a 4. rész.

"A csütörtöki nyomozóklub az angliai Coopers Chase nyugdíjasfalu egyik baráti társaságát takarja. Elizabeth, Ron, Ibrahim és legújabb tagjuk, Joyce csütörtökönként gyűlnek össze, hogy megoldatlan bűntényeket vizsgáljanak meg.
Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretik a vicces, újfajta nézőpontokat alkalmazó történeteket. Illetve a könnyed krimiket ("cozy mystery"), amik a humor és a könnyedség ellenére igényesen vannak megírva, és komoly témákat is érintenek."

Jessa Maxwell - Aranykanál

Két hívószó fogott meg a regény kapcsán: Sütimester és zárt helyen játszódó krimiszál.

"Amerikában a nagy népszerűségnek örvendő SütiShow a 10. évadához érkezik, Betsy Martin családi kastélyában, Graftonban várja a versenyre érkező amatőr cukrászokat. Mindegyik szereplő külön nézőpontot kap, így jól megismerhetjük a versenyzőket, persze maradnak sötét foltok a múltjukban. Néhányan nem csupán a cukrászverseny fődíját, az Aranykanalat szeretnék hazavinni, hanem más céljuk van a részvétellel..."

Agatha Christie - Miss Marple sorozat

A molyon nem szerepel rajta a címke, de a fent említett kihívásomhoz elfogadom ezeket a könyveket is. Miss Marple egy nyugdíjas angol kisasszony, aki éles szemével mindig észreveszi a környezete turpisságait - legyen szó kisstílű lopásról, vagy gyilkosságról. 

M. C. Beaton - Agatha ​Raisin sorozat

Ez a kedvenc cozy mystery könyvvsorozatom, ill. ez volt az egyik első, ami miatt beleszerettem ebbe a zsánerbe. 

Agatha Raisin egy volt londoni pr-ügynök, vállalkozó, aki Cotswoldsba költözik, majd mindenféle bűnügybe keveredik. Később magánnyomozó irodát nyit, hogy ne csak szabadidejében nyomozzon az angliai vidék kétes személyei után. Az írónő halála után is megjelent néhány rész, így már a 33. részt várjuk magyarul.

Elle Cosimano – Finlay Donovan ölni tudna sorozat

Végtelen humoros sorozat, egy amerikai író/háziasszony/anyuka életéből, aki mindenféle eszement kalandba keveredik. Már a 3. rész is megjelent magyarul - az első kettőt tudom ajánlani.

"Nagyon tetszett a humora, a washingtoni kertváros világa, amelyben játszódik, ill. érdekessé tette számomra, hogy egy író a főszereplő. Gyorsan olvasható, akciódús a szöveg, amelyben a humor és barátság is szerepet kap, ami mindig jó pont számomra."


*Korábbi blogbejegyzésem a témában, ill. további cozy mystery címkés posztok a blogon.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.