Zajácz D. Zoltán - Dermesztő ​Balaton

Nagyon hamar a sorozat végére értem: tegnap éjszakába nyúlóan fejeztem be a záró kötetet. 

1981 decemberében balatonedericsi horgászok egy meztelen női testet* találnak a tó jegébe fagyva. A budapesti nyomozók, élükön Bogdán Istvánnal kezdik meg a munkát: ki lehet a fiatal, szőke nő? Mióta van a vízben és a legfőbb kérdés: ki ölte meg?

Korábbi nyomozópárosunk, Adorján Máté és Lendvay Laura egy cseppet háttérbe szorul: Máté a budapesti Interpol iroda leendő vezetőjeként már kevésbé tud részt venni az ügyben. Ennek ellenére Bogdán István többször felkeresik őket, beszélgetnek, sőt jó nyomokat adnak neki. 

Ebben a részben ismét kevésbé jut szerephez a címbeli tó, viszont az 1980-as évekbről részletes képet kaphatunk. A szocialista rendszer ügyintézéséről már a korábbi részekben is olvashattunk, de most még koncentráltabban jelenik meg ez az élet - főként ellentétbe állítva egy orosz karakter szemszögén keresztül. A viszonylagos jóllét, a nyugati termékek, a szabadabb élet nem véletlenül volt népszerű a hazánkba látogató szovjetek számára. 

A cselekmény egyik szála a jégbe fagyott nő személyazonosságának kiderítése, ill. az előző részekből megszokott módon bekapcsolódnak új hangok, akiken keresztül az észt ellenállás világába kapunk egy kis betekintést. Új helyszíneket is megismerhetünk: egyrészt Dunaújvárost, megjelenik Balatonföldvár, sőt ismét egy számomra közeli település - Kőszeg. 

Tetszett, hogy a szerző szépen építgette korábbi főszereplőink Máté és Laura sorsát, de új nyomozókat helyezett a középpontba. Bogdán István szimpatikus volt számomra, Irinával az orosz nyomozóval való kapcsolata és dinamikája alkotta a könyv egy erős részét. 

A nyomozás izgalmas volt a külpolitikai szál behozásával, az orosz viszonyok bemutatásával, de a megoldás egy meglepő fordulatot hozott... 

A Dermesztő Balaton hozta a korábbi kötetek hangulatát, korrajzát, számomra jobban is sikerült mint a második!

Szívesen olvasnék még a szerzőtől, kíváncsian várom megjelenik-e még tőle más sorozat/regény!

* Egy apróság, amit fel tudok hozni: miért csak nők haltak meg a sorozatban? 

5/5

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2022
Sorozat: Véres Balaton 3.
Oldalszám: 288
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

1981-ben, egy decemberi reggelen három lékhorgász egy halott lányt talál a Balaton jegébe fagyva. Az áldozatról hamar kiderül, hogy az Aeroflot szovjet légitársaság budapesti irodájában dolgozott. Mivel Adorján Mátét az új magyarországi Interpol-iroda megnyitásának az előkészületei foglalják le, a nyomozást kollégája, Bogdán főhadnagy vezeti, aki – nem kis bosszúságára – segítőtársat is kap Moszkából, Irina Grigorenko őrnagy személyében. Bogdán nem hivatalosan beavatja az ügy részleteibe a barátait, Mátét és a pszichiáter Lendvay Laurát, aki ezúttal az áldozat pszichológiai profiljának a megalkotásával segít az indíték felderítésében. Vajon azért ölték meg, mert kábítószer-fogyasztó volt? Vagy a családja múltjában rejlő titok miatt? Netán valami egészen más áll a háttérben?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.