Joyce Maynard - Nyárutó (újraolvasás)

2015-ben néztem meg a könyvből készült filmadaptációt (Kate Winslet, Josh Brolin) és annyira megfogott a történet, hogy nem sokkal utána megvettem a könyvet - ezzel rátaláltam az egyik kedvenc szerzőmre! Azóta elolvastam Joyce Maynard minden magyarul megjelent kötetét, két éve írtam róla egy ajánló bejegyzést is. Most a hónaphoz kapcsolódva - ez lett a havi újraolvasásom (augusztus utolsó napjain játszódik ;)).

Rövidebb regényről van szó, amelynek nagyjából minden fordulatára emlékeztem - kivéve az utolsót, így volt egy kis izgulnivalóm, hogy hogyan alakul főszereplőink sorsa.

A regény valamikor a '80-90-es években játszódik, augusztus utolsó hetében - nagy forróság közepette. Mindenki a munka ünnepére készül, medencés partival, sütögetéssel, vagy csak elbújva az árnyékos - légkondis házában. 

Narrátorunk, Henry ekkor 13 éves, szülei válása óta egyedüli támasza édesanyjának, aki évről évre egyre jobban magába fordul. Rendszerint Henryt küldi ki a 'világba' - ami a boltot, vagy a bankot jelenti. Egy kirándulásnak felérő bevásárlás során a fiú mellett megáll egy vérző férfi és a segítségét kéri. Kiderül, hogy egy szökött rab, aki a kórházi kezelése alatt ugrott ki az ablakon és menekült el. A történet a leírás alapján thrillernek tűnhet, viszont Frank teljesen más karakter - őszinte és kedves, megnyugtató aurát áraszt, amivel egyből megfogja Henryt és anyukáját, Adele-t. Nem is gondolkoznak - hazaviszik és életük legkülönlegesebb hete kezdődik el. 

Frank igazi ezermester, mindenhez ért a ház körül, mivel egy farmon nőtt fel. Szívesen átadja a tudását Henrynek, egyfajta tökéletes apafigurává válik számára. Adele pedig újra rátalál a szerelemre, újra tud kapcsolódni valakihez. Az a pár nap, amit együtt töltenek sorsfordító eseménnyé válik. 

Közben kapunk visszautalásokat Henrytől szülei kapcsolatáról, megismerkedésről, ill. a házasságuk széteséséről. 

Fontos témája a regénynek a szexualitás - Henry kiskamaszként most kezdi felfedezni a testét, a vágyait, ill. ezt a képet árnyalja az is amit Frank és édesanyja kapcsolatán keresztül felfedez. 

Jó volt újra elmerülni ebben a világban, a Malibu Rising után még szerettem volna Észak-Amerikában 'maradni', ill. a nyári téma miatt is tökéletes választás volt. (Úgy ennék egy jó őszibarackos pitét! :D)

5/5

Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: Labor day
Fordító: Gyuris Norbert
Oldalszám: 232
Ár: - Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

"Közeledik a nyár vége, a munka ünnepe fullasztó hőséggel köszönt a New Hampshire-i Holton Millsre, ahol a magányos, tizenhárom éves Henry többnyire tévénézéssel, olvasással és álmodozással üti el az idejét; egyetlen társasága elvált és érzelmileg labilis anyja. Az ünnepi hétvége előtti csütörtökön azonban egy titokzatos, vérző férfi, Frank kér segítséget Henrytől. A következő öt nap alatt Henry megismeri az élet legfontosabb leckéit, a féltékenység torokszorító fájdalmát, az árulás erejét, hogy áldozatot kell hoznunk a szeretteinkért – és hogy érdemes várni az igazi szerelemre."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.