Zajácz D. Zoltán - Gyilkos Balaton

Július elején olvastam először a szerzőtől, a Véres Balatont, ami egyből megfogott a retró hangulatával, a krimiszállal - ezért nem is volt kérdés, hogy végigolvasom a sorozatot. Szerencsére a leállásunk előtt sikerült a másik három kötetet (két folytatást és az előzményt) kihoznom a könyvtárból, így most teljesen balatoni krimilázban égek :D

A Gyilkos Balaton 1972 nyarán játszódik, 7 évvel a Véres Balaton eseményei előtt. A helyszín ugyanúgy legnagyobb tavunk és üdülőhelyei: a kötet elején Balatonaliga és Tihany. Később a nyomozás egyéb szálai miatt néhány másik várossal együtt Budapest is fontos szerepet kap.

Egy júniusi reggelen a balatonaligai pártüdülő kertésze egy halott lányt talál a fészerben. Mivel az üdülőben fontos személyiségek szálltak meg, ezért el kell kerülni minden felhajtást. A gondnokkal együtt eltüntetik a holttestet, hogy máshol kavarjon bajt...

Közben megismerkedhetünk a tihanyi művészteleppel, mely az előszó szerint igazából 1976-ban nyitott meg, a cselekmény színesítése miatt élt a szerző ezzel a kronológiai megoldással.
Egy szép főiskolás lány, Flóra igazán megosztó személyiség, aki sokszor tölti a táboron kívül az éjszakát, gazdag férfiak kegyeit keresve. Amikor már jó ideje nem tér vissza, környezete elkezd aggódni...

A két szál könnyen kikövetkeztethető módon ér össze, ám innen indul az izgalmasabb történet: miért halt meg Flóra, kivel töltötte utolsó éjszakáját és budapesti otthonában milyen titkokra bukkannak a nyomozók? 

A nyomozásban - egy érdekes kitérő után - Adorján Máté is részt vesz, még kezdő nyomozóként - Lendvay őrnagy társaságában. Laura is megjelenik a kötetben, de minimális befolyással, mely arra elég hogy megismerkedjen Mátéval, adjon néhány tippet és egy formálódó szerelemnek lehessünk tanúi. 

A kötet ismét olyan oldalát mutatja be az akkori társadalomnak, amely titokban működött: szeretők, importáruk, nyaralások, jachtok és a kicsapongások világát. A korra jellemző fogalmak, jelenségek szépen színesítették a nyomozást és avattak be ebbe az időszakba - a népszerű zenekarok, focimeccsek, autók, luxuscikkek említése vagy az aligai elit nyaralók világának bemutatása.

Gyorsan olvasható, hamar magába szippantó regény került a kezembe - egy kicsit jobban is tetszett, mint a Véres Balaton. Felkészül a második rész (Haragos Balaton)!

A kötet önállóan is olvasható ;)

5/5

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2023
Sorozat: Véres Balaton 0.
Oldalszám: 288
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
1972, Balatonakarattya. Egy nyári reggelen két kamasz egy fiatal nő holttestére bukkan a strand melletti nádasban. A rendőrség tanácstalan: a lánynál nincsenek iratok, és első ránézésre semmi sem utal idegenkezű­ségre. Valaki azonban egyértelműen meg akart szabadulni a holttesttől.
Az ügy hamar átkerül az Országos Rendőr­főkapitányság életvédelmi osztályához, amelynek a vezetője Lendvay István őrnagy. A nyomozásban pedig nemcsak a tehetséges újonc, Adorján Máté alhadnagy van a segítségére, de a lánya, Lendvay Laura is, aki váratlan érdeklődést mutat a rendőrségi munka iránt…

A méltán népszerű Balaton-trilógia előzménykötetében az olvasó bepillantást nyerhet az ifjú Adorján Máté egyik első nyomázásába, megismerkedhet a profilozás terén szárnyait bontogató Lendvay Laurával, és végigkövetheti az első közös ügyüket.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.