Zajácz D. Zoltán - Véres Balaton

Zajácz D. Zoltán regénye a megjelenése (2021) óta érdekelt, idén végre felvettem a nyári várólistámra és ki is hoztam egy példányt a könyvtárból. Gondoltam tökéletes olvasmány lesz az első balatoni strandoláshoz szombaton, de inkább a fürdés kötött le. Itthon nagyon gyorsan a végére értem (jórészt tegnap este - éjszakába nyúlóan olvastam). Külön megfogott, hogy nagy része július elején - közepén játszódik, így az aktuális dátumhoz is passzolt :D

A történet 1979 júliusában kezdődik -  igazi retró krimi, ahogy a borító hirdeti. Kíváncsi voltam szüleim generációjának balatoni nyarai hogyan jelennek meg a könyvben, na és persze a bűnügyi szál felgöngyölítése is vonzott. 

A fő helyszín Zánka, az úttörőtábor, ahova a tihanyi kirándulásról egy fő híján érkezik vissza a nemzetközi gyerekcsapat. Marion Morel, egy befolyásos francia titkár gyereke eltűnt - a rendőrség a legjobb nyomozóit állítja az ügyre a külpolitikai malőr megoldása érdekében. Nincs könnyű dolguk: a budapesti erőket egy másik belföldi ügy foglalja le, de szép lassan összeáll a csapat. Ám nem sokkal később egy kegyetlenül megcsonkított fiatal nő holttestét találják meg a strandon - az egyik tábori nevelő vajon látott valamit, ezért kellett meghalnia?

A Zánkán nyaraló Lendvay Laura orvostanhallgató szívügyének tekinti a nyomozást - a meggyilkolt "kistanár", Kozák Edit rövid idő alatt a barátnője lett. Mivel erősen érdeklődik a pszichológiai profilalkotás teljesen új módszere iránt, ezért saját maga kezd el nyomozni. Nem sokáig kell egyedül dolgoznia, egy régi ismerőse kapja meg a nyomozást vezetését, Adorján Máté hadnagy. 

Viszonylag sokféle szereplő szemszögébe kapunk betekintést - a zánkai tanároktól kezdve Laura, Máté, Marion sőt a gyilkos nézőpontjába is.

A regény második fele begyorsul, Laura és Máté újabb és újabb nyomokat fedeztek fel, Laura elkészíti az elrabló profilját, de Edit múltjának feltárása visz a végső megoldáshoz. 

Sokféle témát érint a regény, nem csak egy pedofil gyerekrabló történetét ismerhetjük meg, hanem a nevelőotthonokban élők kiszolgáltatottságát, a korrupció - haveri/megúszós férfiak világát, ill. az érdekházasságokat is a 70-es évek mindennapjaink túl. 

Máté és Laura kapcsolatán keresztül egy kis romantikus szál oldja a kemény témákat, ami nekem nagyon jól esett. Érdekes volt bepillantást kapni Máté korábbi életébe, egy nagy szerelemről is olvashatunk, aminek feloldása még várat magára.

Összességében tökéletes kikapcsolódást nyújtott a kötet, élveztem a balatoni környezetet, bár ebből egy idő után - érthető módon - kevesebb jutott, mert a nyomozásra került a hangsúly.
 
A cselekményben vannak kérdéses részek: Máté túl könnyen avatja be a civil Laurát, aki még nem végzett az egyetemen, az első krimiszál - a meggyilkolt rendőr története kicsit kilógott nekem a kötetből, ill. a traumatizált gyermek túl gyors felépülése túlzás (van rá utalás, hogy biztos meg fogja viselni a későbbiekben, de az ábrázolása szerintem túl könnyed). 

Mindezek ellenére jó szívvel ajánlom ezt a kötetet azoknak, aki egy retró balatoni krimire vágyik - tényleg mindben benne van, ami felidézheti ezt a korszakot - mondom én úgy, hogy még nem éltem benne :) 

Tervezem végigolvasni a sorozatot, lehet, hogy még most nyáron folytatom a 2. résszel! :)

4/5

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2021
Sorozat: Véres Balaton 1.
Oldalszám: 312
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A zánkai úttörőtáborból egy tihanyi hajókiránduláson titokzatos körülmények között eltűnik a tizennégy éves Marion Morel, a Francia Kommunista Párt párizsi titkárának egyetlen gyermeke. Néhány nappal később pedig az úttörőváros strandján holtan találnak egy huszonegy éves tanárképző főiskolás lányt, aki a gyermekek kísérőjeként vett részt a hajókiránduláson.
A nyomozással Adorján Máté hadnagyot bízzák meg. A tehetséges fiatal nyomozónak segítőtársa is akad: Lendvay Laura, a szomszédos vállalati üdülőben nyaraló orvostanhallgató. A lány pszichiáternek készül, és élénken érdeklődik egy új amerikai módszer, a bűnügyi profilkészítés iránt.
A mindvégig izgalmas, fordulatos történetben megelevenedik a Kádár-korszak Magyarországa, a hetvenes évek végének tipikus karaktereivel: párttitkárokkal, örökké elégedetlenkedő hivatalnokokkal, vadászgató, jachtot és szeretőket tartó, a nyugati életstílust majmoló nagyvállalati vezetőkkel.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.