Sally Rooney - Baráti ​beszélgetések (újraolvasás)

Múlt héten kezdtem el nézni Sally Rooney első regényéből készült sorozatot, ami miatt kedvem támadt újraolvasni a regényt. Többekkel ellentétben én ezzel a könyvvel kezdtem az ismerkedést a szerzővel, ezután olvastam a Normális embereket.

A történet napjaink Dublinjában játszódik, ahol két egyetemistát ismerhetünk meg - Francest és Bobbit. A lányok kapcsolata a barátság - szerető - barátság fázisain halad át, jelenleg mindketten szabadok. Frances a fő szemszögünk, rajta keresztül életének egy intenzív időszakába nyerünk betekintést.

Bobbival spoken word esteken adnak elő - Frances az író, Bobbi az előadó a kis csapatban. Itt figyel fel rájuk egy fotós, író, Melissa, akivel összebarátkoznak. Gyakori vendégek lesznek a náluk 10 évvel idősebb házaspár otthonában - ahol Frances inkább a férjjel, Nickkel talál közös hangot, Bobbi viszont belezúg Melissába. A regény négyük kapcsolatával foglalkozik, elsősorban Frances és Nick viszonyával. 

Közben kis betekintést nyerünk az egyetemi életbe, Frances egy irodalmi ügynökségnél vállal nyári munkát, illetve a bulizós hétköznapokról is olvashatunk. 

Több érdekes témával foglalkozik a regény: egyrészt a 20-as évek elején járó korosztály életfelfogásával, a sodródásról, a túl sok lehetőség miatti bénultságról, a munka világába/az Életbe való kilépésről. Nem titkoltan a házasságtörésről, a viszonyok kialakulásáról. Egyúttal a párkapcsolatok komplexitásáról is - a kötet végén mélyebben beleláthatnunk Melissa és Nick házasságába, aminek Frances csak a felszínét érzékelhette. Az idősebb pár döntéseinek mozgatórugóira, saját szerepére csak később derül fény. 
Ezzel párhuzamosan megjelennek olyan (tabu?) témák, mint a leszbikus kapcsolat, a biszexualitás, a depresszió, az önbántalmazás, alkoholizmus és az endometriózis.

Frances nem tipikus kedvelhető főszereplő: érzelmeinek elfojtása, bizonytalansága a legtöbb olvasó számára idegesítő lehet, de néhány kapcsolódási pontot mégis találhatunk vele. Engem ismét behúzott a világába ez a könyv (és a sorozat), mert egy számomra idegen világba nyertem betekintést. Elgondolkodtató - furcsa hangulatú regény, ami egyedi olvasmányélményt nyújt.
(Egy része egy franciaországi nyaraláson játszódik - emiatt nekem igazán nyári regény, bár majdnem egy évet mutat be.)

A sorozatnak is majdnem a végére értem, és nagyon pontosan követi a regényt - csak némely jelenetet cseréltek fel, változtattak meg, ill. színesítették a karakterek hátterét. Ezt is ajánlom, ha érdekel titeket ez a világ. Jemima Kirke (akit a Girls sorozatban kedveltem meg) tökéletes Melissa!

5/5

Kiadó: 21. Század
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: Conversations with Friends
Fordító: Dudik Annamária Éva
Oldalszám: 302
Ár: 4690 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

„Igazi kultuszsiker… a megcsalás és a barátság pontos, élethű komédiája.” – Entertainment WeeklyFrances hidegfejű, szenzitív fiatal nő, Dublinban tanul, írói pályáját építgeti. Legjobb barátnője a szépséges Bobbi, aki öntelt és hiú ember. Egyik este megismerkednek egy ismert fotóssal és egyre közelebb kerülnek hozzá. Frances be kell vallja magának, mennyire imponál neki az idősebb nő ízléses otthona és jóképű férje, Nick. Frances és a férfi flörtölni kezdenek, de kalandjuk, ami kezdetben szórakoztató csacskaságnak tűnik, később fájdalmas érzésekhez vezet…A Baráti beszélgetések hibátlanul megkomponált, csalafinta humorú történet a fiatalok életének veszélyes pillanatairól, hiteles érzéseikről. Rooney regényében feltárja, milyen bonyodalmakat szülhet a nők közötti barátság.Sunday Times: Az Év Fiatal Írója DíjVogue: Az év tíz legjobb könyvének egyikeSlate: Az év tíz legjobb könyvének egyikeBuzzfeed: Az év egyik legjobb könyveElle: Az év egyik legjobb könyveJelölés: Dublini nemzetközi irodalmi díj„Pontos, humoros, gondolatébresztő… nagyszerű portré két fiatal nőről, akik igyekeznek megbirkózni a felnőtté válás kihívásaival.” – Celeste Ng, a Kis tüzek mindenütt szerzője„Óriási könyv… Egy nap alatt kiolvastam. És ezzel nem vagyok egyedül.” – Sarah Jessica Parker

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.