Boda Richárd - Holt-Ág

július 03, 2023

Aki rendszeresen követ, tudhatja, hogy ritkán olvasok kis kiadók gondozásában megjelent könyveket. A szerző rendszeres látogatója könyvtárunknak, így a személyes ismeretség is előny volt, hogy recenziózzam első regényét. Jól tettem, mert egy izgalmas nyári krimit kaptam, ami bővítette az ismereteimet és kimozdított az olvasós komfortzónámból.

A történet helyszíne Szeged és a környező holtágak, ahol főszereplőnk, a biológus szakot végző egyetemista, Tasnádi Nándor* tanul. Diplomamunkája mellé kapja feladatnak az Árnyas holtág vizeinek vizsgálatát, ezért egy nyári napon a helyi remetével és megfelelő merülő felszereléssel kutatja a holtág vizeit. Nem épp arra az élményre számít, hogy egy hullát lát lebegni a víz alatt…
 
Kubacska Endre nyomozó kapja feladatául, hogy derítse ki kit rejtett a víz, ráadásul nem sokkal később még több gyilkosság történik. Innentől felgyorsulnak az események: még aznap elrabolnak egy lányt, lövöldözés tör ki Szeged belvárosában és Nándinak egyre nagyobb szerepet szánnak a nyomozásban helyismerete miatt. Fiatal főszereplőnk eleinte csak szakdolgozatának érdekeit nézve segít a nyomozásban, később már egyre nagyobb elhivatottsággal veti magát az eseményekbe.

Közben néha maga a gyilkos, egy újságíró által Árnynak nevezett figura is szót kap, és a thriller – horror elemeket fokozva első kézből lehetünk szemtanúi borzasztó tetteinek…

A gyilkosságok összekapcsolódni látszanak, Nándi és Endre versenyt fut az idővel miközben az Árny egyre kegyetlenebb. Párosuk egyre jobban beleássa magát a holtágak rejtélyeibe, amik egy 25 évvel korábbi esethez is kapcsolódni látszanak.

A szerző remekül ábrázolta Szegedet és a holtágak környezetét, jól használta mindezeket a krimi szál alakításában is. Néhol a túl sok információt átadni akaró párbeszédek akasztották meg a gördülékeny cselekményt, ill. több elütés; de ezek felett egy idő után szemet hunytam, mert a krimiszál izgalmas volt és vitt magával.

Tetszett, hogy megismerkedhettem Szegeddel (még csak egy rövid látogatást tettem ebben a városban, épp a covid előtti lezárások előtt, szívesen visszatérnék), az egyetemi élettel, Nándi hétköznapjaival ill. a biológus szak kutatómunkáinak rejtelmeivel.

Azoknak ajánlom ezt a regényt, akik szeretnének egy igazi magyar környezetben játszódó krimit, ami hozza a műfajtól megszokott véres, megdöbbentő, de izgalmas fordulatokat!

4/5

(*családom több tagjának keresztnevével már megfogott a szerző :D)

Kiadó: Underground
Kiadás éve: 2023
Ár: 3490 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:

Jártál ​már Szegeden? Láttad már a dóm csodás tornyait? Sétáltál már a Tisza felett napkeltekor? Végigfutottál már a ligeten? Pihentél már a Széchenyi téren mindenről megfeledkezve? Tanultál már a TIK-ben az óriási ablakok mellett, miközben odakint hullott a hó? Éltél már a napfény városában?

Jártál már a holtágaknál?

Szegedtől északra fekszik egy elzárt hely, egy régi világ mementójaként hömpölygő víztömeg, hol élet és halál örökre összeállt: az Árnyas-holtágak.

Tombol a nyár és Tasnádi Nándor biológushallgató éppen kutatást végez a szakdolgozatához a területen, mikor ráakad egy víz alatt lebegő holttestre. Mialatt próbálja értesíteni a hatóságokat, Szegeden elszabadul a pokol. Kegyetlen lövöldözés és emberrablás történik a belvárosban. A hatóság minden erejét leköti az ügy, így a másik bejelentésre csekély figyelmet fordítanak.

Az Árnyas-holtágaknál történő nyomozással végül Kubacska Endrét bízzák meg. Hamar nyilvánvaló válik a gyilkosság, az áldozatnál talált üzenetre és a környéken elrejtett többi holtestre azonban senki sincs felkészülve.

Helyismeret híján a rendőrség az ifjú egyetemistát kéri fel, hogy szaktanácsadóként segítségükre legyen. A közös munka kisebb nehézségek árán sikerrel jár, ám az ügy ezzel új fordulatot vesz. A gyilkos ismét üzent. Az eddigiek csak figyelemfelkeltésül szolgáltak. Az igazi rémálom most kezdődik.

A szabadtéri játékok andalítóan szórakoztató hangjai, egy hűsítő fagylalt a Kárász utcán, találkozás a Lófaránál, egy felejthetetlen séta a pároddal az alkonyba boruló Tisza parton, villamos csilingelése az Anna-kútnál, önfeledten vízbe mászó egyetemisták a zenélő szökőkútnál. Neked jelent valamit?

A nyomozás tétje immár nem csak a tettesek elkapása, az ügy megoldása, vagy az eredménytelennek tűnő hatóság renoméjának helyreállítása. Szeged jövője múlik rajta!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.