Mary Westmacott - A lányom mindig a lányom

Agatha Christie Mary Westmacott álnéven írt lélektani regényei személyes élményekből építkeznek, melyekben olyan témákat és gondolatokat dolgoz fel, mint az élethazugságok, tragikus szerelmek és női sorsok. A legjobban ezek közül a Befejezetlen portré tetszett, ami erősen önéletrajzi. Már csak egy vár rám (Az óriás kenyere) amit a hossza miatt halogattam eddig.

A lányom mindig a lányom egy középkorú asszony és lánya története. Mrs. Prentice özvegyasszony, aki már jó néhány éve elveszítette férjét és egyedül nevelte fel lányát. Sarah már a húszas éveiben jár, éli a maga világát, de még együtt él édesanyjával.

Ann Prentice a regény elején változásra vágyik, újra bele akar merülni a kapcsolatokban, szerelemre vágyik. Egy új ismerősének köszönhetően néhány hét alatt a lánykérés is megtörténik - már csak az a kérdés, hogy mit szól ehhez a lánya, Sarah aki épp külföldön üdül barátaival.

Ahogy érezhető már a regény elején, az anya-lánya kapcsolat nem egészen tökéletes: túlságosan ragaszkodnak egymáshoz, nem tudnak új szereplőt maguk közé engedni. A regény több évet átfog, kapcsolatuk fázisait szépen bemutatja.
Az áldozathozatal mindig megkéri az árát: AC remekül ábrázolja az elfojtott érzelmeket, a tudatalatti erős indulatokat, gyűlöletet, kétségbeesést és fájdalmat.
El kell fogadni, hogy csak egy igazi társunk van ezen a világon, aki elkísér a bölcsőtől a sírig, és ez mi magunk vagyunk. Legyen jóban az ember ezzel a társával. Tanuljon meg együtt élni vele. Ez az én válaszom. Nem mindig könnyű.
A kedvenc szereplőm Dame Laura volt, aki éleslátóan próbál néhány megjegyzést tenni, ám sosem tanácsot adni! Szép párja volt Edith, a szolgáló, aki józan paraszti ésszel látta át úrnői bonyolult lelki világát, a körülöttük sertepertélő figurák céljait.

Összességében jó kikapcsolódást volt ez a kötet, bár sok volt benne a szenvedés - viszont érdekes témákat bont ki, ami a szerzőt foglalkoztathatták. 'Másodvirágzásáról' Lucy Worsley is kiemelten ír az - a szerző saját gondolatait Laura karakterének szájába adta.

4/5

Kiadó: Partvonal
Kiadás éve: 2010
Eredeti cím: A Daughter's a Daughter
Fordító: Szabó Mária
Oldalszám: 208
Ár: - Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Ann Prentice vonzó, érett asszony, aki csak a lányának él, amióta megözvegyült, s nem veszi észre, hogy nem hagyja felnőni gyermekét. Amikor lánya hosszabb időre elutazik, sorsa váratlan fordulatot vesz: megismerkedik egy férfival, aki megcsillantja előtte az újrakezdés lehetőségét, és Ann egyszer csak megint élni kezd. Lánya azonban nem akarja elveszíteni anyja kizárólagos szeretetét, és bosszúhadjáratba kezd a „betolakodó" ellen. A két nő kapcsolata kegyetlen párviadallá fajul, persze nem nyílt sisakkal. Vajon milyen árat fizetnek azért, hogy örökké csak a szőnyeg alá sepernek dolgokat, és kiszabadulhatnak-e a belülről marcangoló önvád és harag csapdájából?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.