Lucy Worsley - Agatha Christie

Többféle életrajz született már Agatha Christie-ről, van amelyik hízelgőbb - van amelyik rosszabb képest fest róla. Néhány éve a molyon böngészve én sem tudtam eldönteni melyiket olvassam el, mert egyik sem tűnt igazán szimpatikusnak - negatív értékelések születettek ról. Ezért is voltam kíváncsi Lucy Worsley munkájára, amely a meglévő források alapján, de egy friss nézőponton keresztül mutatja be kedvenc írónőmet. 

A kötetben rengeteg forrásra támaszkodva meséli újra a szerző a 20. század egyik leghíresebb írójának élettörténetét, reagál az őt ért kritikákra, ferdítésekre. Többször hivatkozik az általam is olvasott memoárjára, az Életemre, amelynek több hibájára - csúsztatására felhívja LW a figyelmet.

Az életrajz kronologikusan mutatja be Agatha életét, születésétől kezdve. Megismerkedhetünk családjával, a gyerekkori birtokkal, amely egész életében meghatározó szerepet töltött be az életében. A házak és a gyűjtőszenvedély, amit apjától örökölt felnőtt korában visszaköszön; ill. műveiben szintén fontos szerepet kaptak az udvarházak - az otthonok, LW ezekre több ponton rámutat a könyvben.

A Miller család, ill. az anyai ág nem volt traumáktól mentes - Agatha kisgyerek korában elveszíti édesapját, innentől Clara, édesanyja egyedül neveli. Két idősebb testvére - akik léte meglepetés volt számomra, mert nem emlékeztem rájuk a memoárból - már felnőtt, külön utakon járnak. Nővére, Madge kerül később szóba az életrajzban, de bátyja, Monty szomorú véget ér.

Clarának özvegyként megcsapp a vagyona, így például Agatha az egyiptomi brit körökben kerül bemutatásra, a taníttatása helyett pedig elsősorban a férjfogásban látja édesanyja a jövőjét. Már Angliába visszatérve találkozik Archibald Christie-vel, a nagy szerelemmel - első férjével.
Az életrajz átveszi Agatha életének legfontosabb állomásait: a világháború szünetében megkötött házasságot, a tényleges együtt élésük éveit, Rosalind - AC egyetlen gyermekének születését. Az utazásokat, az első írói próbálkozásait. 

Több fejezet foglalkozik a híres 1926-os eltűnéssel is, amelyre magyarázatot próbál találni - az előzmények, különböző nyilatkozatok alapján - ezzel egy érthető és nem vádaskodó képet festve (mint néhány korabeli cikk és életrajz) az esetről. 

LW főként arra koncentrál, hogy milyen volt Agatha Christie, mint író - milyen élmények inspirálták, milyen önéletrajzi elemeket rejtett el a műveiben, hogyan tekintett magára - mint íróra. De ezek mellett természetesen életének legfontosabb eseményeit is bemutatja egészen haláláig.

Már az első néhány fejezettel megfogott a szerző, nagyon olvasmányos a kötet, tele van érdekes információkkal, még úgy is, hogy olvastam AC memoárját. Lucy Worsley ezt szépen kiegészíti, reflektál rá, néhány személyes megjegyzést is tesz. Jól bemutatja az életmű alakulását is, ill. a különböző társadalmi változásokat, vagy a könyvek kiadását érintő jogi hercehurcákat. Olvashatunk a szerző műveiből készült jobb-rosszabb adaptációkról, színdarabokról - AC darabjai között igazi rekordok vannak. (Év elején volt szerencsém látni Az egérfogót, ami szépen kapcsolódik az idei AC-maratonomhoz :D). Megpróbálja lebontani azokat a tévhiteket, amelyek a szerzőről keringenek - bemutatja komplex, néhol talán ellentmondásos személyiségét, a hozott terheket - traumáit, és a környezetében élőket.

Jó szívvel ajánlom, ha szeretnétek megismerkedni a 20. század egyik legjelentősebb írójának életével!

5/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Agatha Christie
Fordító: Sipos Katalin
Oldalszám: 592
Ár: 6999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Agatha ​rettentő vonzó lehetett. Önéletrajzában pontosan kilenc különböző férfit említ meg (illetve utal rájuk), akik megkérték a kezét tizenhét és huszonkét éves kora között, s két eljegyzés is lett belőle. Derűsen tárgyilagos, amikor a kérőiről mesél.
Miért tett úgy Agatha Christie egész karrierje során, mintha csak egyszerű „háztartásbeli” lenne, mikor ez nyilván nem igaz? Ahogy Lucy Worsley írja, „izgalmasan, pezsdítően modern” volt. Szörfözni járt Hawaiin, imádta a gyors autókat, és érdekelte az új tudomány: a pszichológia, amely komoly mentális krízisen segítette át.
Akkor miért játszotta – minden ellenkező bizonyíték dacára – a szemérmes, gazdag századeleji úriasszony szerepét?
1890-ben született, egy olyan korban, amikor világos szabályok szabták meg, mit tehet és mit nem tehet egy nő. Lucy Worsley életrajza nem csak a világhírű bestselleríróról szól. Hanem olyasvalakiről, aki a származása és a neme jelentette akadályokat legyőzve elképesztően sikeres dolgozó nő lett.
Lucy Worsley életrajza alapmű és rendkívül szórakoztató olvasmány. Személyes levelek és ritkán látott dokumentumok alapján mutatja meg, mennyire úttörő volt Agatha Christie – az a nő, aki tényleg megírta az egész huszadik századot.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.