Friss könyvek - Július

június 13, 2023

Huszti Gergely - Villa ​Abbázia

Megjelenik: 2023. július 1., Open Books, 4999 Ft
1911, ​Budapest. Erőss Ada kisírt szemmel lép az oltárhoz, hogy hűségesküt tegyen a nála harminc évvel idősebb lókereskedőnek, akit egyetlen porcikája sem kíván. A nagypolgári család a tönk szélére került, és ha Ada apja nem kapja meg a neki ígért kölcsönt a kérőtől, végleg elszegényednek. Adának azonban minden vágya, hogy orvosnak tanulhasson, és szándékától sem apja zsarnoki szigora, sem a férfiak uralta világ nem képes eltántorítani. A díszes menyegző kínos botrányba fullad, mivel a lány nem hajlandó apja akaratának engedelmeskedni. A családot a sajtó meghurcolja, és a lánynak el kell hagynia otthonát.
Adát hisztériásnak nyilvánítják, és egy abbáziai szanatóriumba száműzik, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy ott tehetős férjet fogjon magának, mert örökségre immár nem számíthat. Az Adria tengermelléke fénykorát éli. Az üdülőhely luxusszállodáit fejedelmek és előkelőségek, híres művészek és hamiskártyás bohémek látogatják, sétányainak babérillatú ligetei szerelmek és szakítások állandó színtere. A szanatórium szűk szobáiból nézve mindez csupán álom, a katonás napirend megtörni látszik a különc természetű lányt, ám feltűnik két újdonsült barátnő és két nem mindennapi udvarló is, így Ada kénytelen szembesülni az elhazudott múlttal, hiszen addig senki mellett nincs maradása, amíg le nem vetkőzi a családi titkok és nemzedéki örökségek béklyóját.

Abbi Waxman - Felnőttképző

Megjelenik: 2023. július 5., General Press, 4490 Ft
Laura Costellónak meglehetősen rossz napja van. Most bontotta fel az eljegyzését a gimis szerelmével, a szülei nem értik meg, a bérelt lakása leégett, és mindennek tetejébe még bőrig is ázott a Los Angelesben évezredenként egyszer előforduló zivatarban. Nemhogy száraz, de semmilyen ruhája sincsen. Beszalad hát az első helyre, amit menedéket keresve talál. Ez pedig nem más, mint a könyvmoly Nina Hill boltja – és itt, a regények között Laura nem csupán rokon lelkekre, hanem segítőkész barátokra is talál.
A különc Polly, a felesleges tényeket habzsoló Nina és a hihetetlenül jóképű Bob a segítségére siet – ki-ki a maga őrült, szeleburdi vagy éppen visszahúzódó módján. Laurának pedig pont erre van szüksége ahhoz, hogy valahogy újra összerakja az életét, és számtalan vicces, mégis embert próbáló kalandon át választ találjon arra a legnehezebb kérdésre, hogy mi is akar lenni, ha nagy lesz.

M. C. Beaton - Egy ​hölgy talpig pácban (Deklassz' Szálloda 3.)

Megjelenik: 2023. július 10., Lettero, 3990 Ft
Vendégből nincs hiány a különleges szállodában, amelyet Lady Fortescue és legatyásodott arisztokrata társai nyitottak. Pénzből viszont annál inkább!
Ezért a szálloda lelkes, ám teljesen amatőr vezetősége vakmerő ötlettel áll elő. Mi lenne, ha Eliza, a szép özvegy behálózná Peterhouse márkit? Úgy hírlik, a dúsgazdag öregúr agya már szita. Eliza gond nélkül kiadhatja magát rég nem látott rokonnak. A márki talán már arra sem képes, hogy észrevegye a különbséget egy unokahúg és a saját ágyrácsa között.
De a kastélyban totál más helyzet fogadja Elizát. Mert a márki nem aggastyán, nem is szenilis, ellenben meglehetősen jóképű. Blöff, segítség, vonzalom – aki másnak vermet át, maga esik szerelembe?
„Bájos és humoros. Igazi csemege az olvasóknak.” BOOKLIST
„M. C. Beaton a színes történetek mestere.” PUBLISHERS WEEKLY

Amelia Mellor - A ​mágikus könyvárus

Megjelenik: 2023. július 10., Manó Könyvek, 3990 Ft
A ​tizenkét éves Billy Pyke különleges képességgel bír: hihetetlen tehetséggel tesz rendbe dolgokat, legyen szó akár családja kaotikus otthonáról, vagy akár a Paddy's Market forgalmas könyves standjáról. 1871-et írunk, és a piac maga Melbourne lüktető, színes-szagos, varázslatos szíve, itt dolgozik Billy a csodabogár Mr. Cole könyvkereskedő segédjeként. Amikor új barátja, Kezia figyelmezteti a fiút, hogy egy Obskurátor nevű gonosz mágus ténykedik a piacon, Billy nem hisz a lánynak, míg csak a saját szemével nem látja, miként járnak borzalmas következményekkel az Obskurátorral kötött mágikus egyezségek. S amikor az Obskurátor egy éjjel átlép egy borzalmas és veszélyes határt, Billy rádöbben, hogy a mágus csak akkor hagy fel gonosz üzelmeivel, ha Billy maga állítja meg őt.
A díjnyertes Amelia Mellor újabb kalandos történettel áll az olvasók elé, mely A világ legnagyobb könyvesháza című regény előtörténete. Versenyfutás az idővel, nyelvi játékok, fejtörők, rébuszok, mágia és ügyesség – ezek várják Amelia Mellor rajongóit, és azokat is, akik most találkoznak először az írónő műveivel.

Debbie Macomber - Séta ​a parton

Megjelenik: 2023. július 10., General Press, 4490 Ft
A Lakey nővérek egymás tökéletes ellentétei, Willa gondos és megfontolt tervező, a súlyos betegségből felépült Harper azonban bátran hoz döntéseket. Most éppen a Mount Rainier csúcsára húzza a szíve, de az indulás előtt még mindent megtesz azért, hogy nővérét kimozdítsa a komfortzónájából, és összeboronálja egy sármos fényképésszel.
Az élet olykor lehetetlen kihívások elé állít, a testvéri szeretet és egy kis bátorság azonban mindenen átsegít.

Judy I. Lin - Méreggel ​átitatott varázslat
Megjelenik: 2023. július 15., Next21, 5690 Ft
Korábban büszke voltam a kezemre. Most, ha megpillantom, csak arra tudok gondolni: ezzel a két kezemmel temettem el anyámat.
Nem elég, hogy elveszítette az édesanyját, Ning azzal is tisztában van: az ő hibája volt. Teát főzött, amelyről nem tudta, hogy méreg van benne – és az édesanyja ezt itta meg, ebbe halt bele. A tea, amiben méreg van, most Ning testvérét, Shut is elveheti Ningtől.
A lány értesül róla, hogy a teafőzés ősi, varázslatos művészetében mérik össze erejüket a királyság legnagyobb tudású teafőző mesterei, ezért ő is odautazik, hogy részt vegyen a versenyen. A győztes egy kívánságát a királykisasszony teljesíti – Ningnek talán ez az egyetlen esélye, hogy megmentse testvére életét.
A királyi udvart azonban csalárdság és ármányok szövik át – felbukkan egy jóképű, rejtélyes fiú, akinek megdöbbentő titkai vannak. Ning egyre mélyebben belekeveredik valamibe, és mire észbe kap, már nagyobb veszélyben van, mint testvére, Shu.

Chloe Gong - Kegyetlen ​Fortuna asszony
Megjelenik: 2023. július 15., Next21, 5690 Ft
1931, ​Shanghaj. Rosalind Lang többé már nem alszik, nem öregszik, ráadásul minden sebből kigyógyul, egyszóval halhatatlan. Hazája szolgálatába akarja állítani képességeit, ezért bérgyilkos lesz. Fedőneve: Fortuna. A Japán Császári Hadsereg benyomul az országba, és a japánokat sejtik egy Sanghajban elkövetett gyilkosságsorozat hátterében. Rosalind feladata, hogy beépüljön és kiderítse, kik állnak a gyilkosságok mögött. Hogy elterelje magáról a gyanút, egy nacionalista kém, Orion Hung feleségének adja ki magát. Rosalindot felbőszíti Orion hetyke modora és playboyhoz illő viselkedése, de az ország java kedvéért hajlandó együttműködni vele. Mindketten azon vannak, hogy feltárják az összeesküvést, de apránként ráeszmélnek: a rejtély szálai mélyebbre és messzebbre vezetnek, mint azt hitték.
Chloe Gong a Titkos Sanghaj-regények, illetve a Hús és hamis istenek-trilógia szerzője, könyvei több mint húsz országban jelentek meg. Bemutatkozó regényével 2021-ben elnyerte a Sir Julius Vogel-díjat, és huszonegy évesen a legfiatalabb szerző volt, akinek New York Times bestsellerlistára került a kemény kötésű könyve. A Pennsylvaniai Egyetemen szerzett angol-nemzetközi kapcsolatok szakos diplomát. Sanghajban született, és az új-zélandi Aucklandben nőtt fel. Jelenleg New Yorkban él, próbál úgy tenni, mintha már nem lenne gyerek. A Twitteren, az Instagramon és a TikTokon @TheChloeGong néven találjátok, a weboldala TheChloeGong.com.

Mikki Brammer - Minden, ​amit megbántam

Megjelenik: 2023. július 17., Helikon, 4499 Ft
Attól ​a naptól fogva, hogy az óvó bácsija összeesett, majd meghalt, miközben Nyúl Péter kalandjait mesélte a gyerekeknek, Clover Brooks erősebb köteléket érzett a haldoklókhoz, mint az élőkhöz. Mióta pedig imádott nagypapája, aki felnevelte, magányosan halt meg, mert ő épp Ázsiában utazgatott, Clover haláldúlaként dolgozik New Yorkban: annak szenteli életét, hogy végstádiumban lévő betegeket kísérjen el utolsó lelki útjukon: segítsen nekik elfogadni az elkerülhetetlent, és megbékélni önmagukkal, bármilyen hibákat követtek is el életük során.
Clover olyan sok időt tölt haldoklókkal, hogy közben elfelejti – vagy nem meri – a saját életét élni. Nem akar senkit igazán közel engedni magához, mert az kockázatos: ha szeret valakit, akkor elkerülhetetlen, hogy egy nap elveszítse…
Így él harminchat éves koráig, amikor egyszer csak – egy kedves öregasszonynak köszönhetően, aki elmeséli neki nagy szerelmének történetét –, nagyot fordul Clover élete: kénytelen lesz végre önmaga lelkének a mélyére nézni, és kideríteni, hogy igazából mire is vágyik. De vajon lesz-e bátorsága hozzá, hogy elinduljon a saját útján?

Robin Stevens - Első ​osztályú gyilkosság
Megjelenik: 2023. július 19., Manó Könyvek, 3990 Ft

Daisy Wells és Hazel Wong vakációra indulnak a világhírű Orient Expresszel. Az első pillanattól kezdve világos számukra, hogy minden szomszédos utastársuknak van valami rejtegetnivalója. Sőt, az sem kizárt, hogy egy kém is van közöttük! Aztán egy alkalommal vacsora közben vérfagyasztó sikoly hallatszik. Az egyik utast meggyilkolták, és a csodálatos, rubinköves nyaklánca is eltűnt. A fülkéjébe nyíló ajtók mind belülről voltak bezárva - vajon hogyan menekülhetett el a gyilkos? A lányok nyomozni kezdenek, ám nem ők az egyetlenek, akik szeretnék elkapni a tettest...

Deák Judit - Budapest ​tündérkertje

Megjelenik: 2023. július 20., Athenaeum Kiadó, 3999 Ft
"Budapest tündérkertje! Egy darab a paradicsomból - az édenkert tiltott fája nélkül" - írta Jókai Mór a Margit-szigetről, a főváros különleges védelmet élvező zöld tüdejéről, amelyet hívtak már Nyulak szigetének, Urak szigetének, Budai-szigetnek is.
Deák Judit a beavatott szakértő tudásával vezet végig minket a Margit-sziget nevezetességein, dióhéjban elmesélve a sokat megélt sziget történetét is, amit frissen készült színes, illetve izgalmas archív képanyag illusztrál. A kötet első felében megismerjük a sziget egykori birtokosait, adakozóit, épületeit, lakóit, gyógyvizeit, második felében pedig egy teljes sétaútvonalat járhatunk végig, amelyet leírások, térkép és képes illusztrációk tesznek még színesebbé.
Sétára fel!

Maczó Balázs - A ​rejtelmes Népszínház utca
Megjelenik: 2023. július
 20., Athenaeum Kiadó, 3999 Ft
A budapesti VIII. kerület egy-egy utcaképe talán nem tartozik a bédekkerek kedvenc hangulati fotói közé, a Sétakönyvek sorozatunk legújabb részéből azonban kiderül: a helyiek által sokszor csak Népszinyónak becézett utca meglepő építészeti és történelmi értékekkel bír, amelyekre Maczó Balázs várostörténész hívja fel a figyelmet. A sorozat újlipótvárosi, terézvárosi, városligeti, Margit-szigeti sétái után újra különleges városnézésre invitáljuk az olvasót-nézőt. Nézze, figyelje a homlokzatokat, a díszítéseket, az egykor előkelőnek és modernnek számító Népszínház utca sarokházait, s merengjen el Budapest e városrészének egykori és mai csodáin. Mert ahogy a szerző is írja: "az 1910-es évek Budapestjének legmodernebb utcájában vagyunk, ahol nemcsak lakni volt sikk, de idejárni vásárolni vagy igénybe venni valamilyen szolgáltatást is. A házak homlokzatai szinte vetekednek egymással: melyik a legbátrabb, legnagyobb, legkreatívabb, egyszóval: melyik a legmodernebb. Az itteni bérháztulajdonosok városszerte azzal reprezentáltak, hogy ki tudja megfizetni a legnevesebb tervezőt, akitől rendre ötletes, újszerű építészeti megoldásokat vártak el."
Sétára fel!

Octavia E. Butler - A ​talentumok példázata
Megjelenik: 2023. július
 25., Agave, ?Ft
A ​magvető példázata Nebula-díjas folytatásában tovább követhetjük Lauren Olamina történetét a 2030-as évek társadalmi és gazdasági válsággal küszködő Kaliforniájában. Lauren, aki meg van győződve arról, hogy az emberiség problémáinak megoldását a csillagok gyarmatosítása jelenti, a híveivel együtt azon dolgozik, hogy megtegye az ehhez szükséges előkészületeket. De a társadalmi összeomlás és a fanatikusok feltörése következtében a teljes közössége rabszolgasorba kerül, és a lányát is elrabolják. Laurennek fel kell vennie a harcot az ellenfeleivel, hogy megteremthesse az új világrendet.
Octavia E. Butler Földmag-duológiájának befejező kötete szédületes látomás és egyben komoly figyelmeztetés a jövőnkre nézve. Az 1998-ban megjelent regény a klímaváltozás valóra vált jóslata mellett kitüntetett figyelmet kapott az USA-ban nemrég, ugyanis a történetben mellékszereplőként megjelenő amerikai elnök az “Ismét naggyá tenni Amerikát”-szlogennel népszerűsíti magát, amit aztán később Donald Trump is használt az elnökválasztási kampányához.

1 megjegyzés:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.