Agatha Christie - Találkozás ​a halállal

A Poirot sorozat következő kötetét nagyon gyorsan elolvastam, ráadásul a benne megjelenő utazás miatt igazi nyári olvasmány ;)

A kötet két nagy részre van osztva, belga nyomozónk csak a második felében jelenik meg, egy amerikai hölgy halálesetének ügyét kell kinyomoznia. 

A regény Jeruzsálemből indul, ahol megismerkedünk a nem hétköznapi amerikai Boynton családdal. Sarah King a fiatal orvosnő és a francia dr. Gerard kész tanulmánynak tartja őket és rendszeresen megvitatják egymás között a családtagok megnyilvánulásait. Sarah-nak szimpatikus az egyik családtag, Raymond, akivel a vonatúton el is beszélgetett. Ám az anya, Mrs. Boynton teljes felügyelet tartja gyermekeit, sőt sógornőjét. Nyomasztó hangulat lebeg körülöttük, folyton az idős nő kívánságait lesik, aki rövid pórázon tartja őket.
A család és több utas Petra városához utazik, és itt történik meg a tragédia...

Poirot egy régi ismerőse kérésére kapcsolódik be az ügybe, amihez egy kihallgatott beszélgetéstöredékkel is szolgál, ami egyértelműsíti, hogy nem természetesen halálesetről van szó. Az idős hölgy halála szinte minden hozzátartozójának megkönnyebbülést hoz, már csak az a kérdés ki volt a tettes?

Érdekes lélektani regényről van szó, amiben az író olyan témákat feszeget, mint a nárcisztikus személyiség, a lelki bántalmazás, mások szellemi korlátozása és mindezek indítóoka. Sarah és dr. Gerard beszélgetésein keresztül szó esik a feminizmusról, ill. a felelősség kérdéséről is. Emiatt kicsit talán lassabban folyó krimiről van szó, de az utazás - az érdekes mellékszereplők miatt mégis izgalmas volt ez a regény. Poirot bekapcsolódásával kezdődik meg az igazi krimi-szál, ahol a nyomozó mindenkit kihallgatva rekonstruálja a gyilkosság délutánjának eseményeit, ami nem könnyű a sok szereplő, néhol eltérő vallomása miatt. A megoldás levezetése a klasszikus szembesítéses módszer, ahol Poirot összegyűjti a résztvevőket.

Összességében tetszett ez a rész, csak a végén meguntam a sokféle gondolatmentet :D Ettől függetlenül ajánlom, ha egy egzotikus helyszínen játszódó, érdekes témákat felvillantó krimire vágytok!

4/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Appointment With Death 
Sorozat: Poirot 19.
Fordító: Sipos Katalin
Oldalszám: 288
Ár: - Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

„Ugye, te is belátod, hogy meg kell ölni?"

E baljós mondat a jeruzsálemi Salamon Király Hotel folyosóján hangzik el, épp a zseniális nyomozó, Hercule Poirot szobája előtt, aki jól megérdemelt pihenését töltené a béke városában. De mit is jelenthet ez a mondat? Ki mondta? És vajon komolyan gondolta?

Poirot próbál ellenállni az újabb rejtély csábításának, ám amikor a Petra ősi városába tett kiránduláson a rémes nőszemély, Mrs. Boynton holtan kerül elő, mégiscsak munkára fogja híres kis szürke agysejtjeit. 24 órát ad magának, hogy megfejtse az indítóokot, és megtalálja a gyilkost a jelöltek hosszú sorában…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.