Paolo Cognetti - Nyolc hegy

június 18, 2023

Egy ideje a várólistámon* volt ez a könyv, nemrég több ajánló ismét a figyelmembe idézte és kihoztam a könyvtárból. Paolo Cognetti dokumentumfilmeket forgatott, több ifjúsági műve és novelláskötete jelent meg, de első regénye lett igazán nagy siker, amelyből film is készült.

Főszereplőnk Pietro, akivel gyerekkorában ismerkedünk meg, majd epizódokat kapunk életéből egészen 40 éves koráig. A regény két fő témája: a férfiak egymáshoz való kapcsolata, az apa-fiú és a barátok viszonyai, ill. a hegyvidék varázsa - a mászás, túrázás a több ezres magasságokban. 

Pietro szülei hegyvidéki tájon nőttek fel és ismerkedtek meg egymással, innen költöztek Milánóba, ahol fiúk is született és nőtt fel. Főszereplők 6-7 éves korában találnak egy nyaralót, ahol megélhetik a hegyek iránti szeretüket és ezt átadhatják ezt Pietronak. A kisregény az itt töltött időszakokra koncentrál, megismerkedhetünk a hegyvidéki falucskával, amely évről évre pusztul és hanyatlik, egyre kevesebb család él itt. 

Pietro életre szóló barátságot köt egy vele egyidős fiúval, akit szülei elhanyagolnak, a nagybátyja birtokán segít be tanulás és játék helyett. Ám főszereplőnk édesanyja elhatározza, hogy felkarolja a fiút, figyel rá, hogy iskolába járhasson és ha akar, elszakadhasson a hegyvidéki nyomorból. Pietro apja jó hegymászó társat lát a fiával egykorú Brunoban, aki élvezi a rá irányuló figyelmet. 

Pietro apja igazi magányos farkas, aki minden évben a nyarat várja, amikor bejárhatja a nyaraló körüli hegyeket: a mászás az igazi szenvedélye, meghódítani a csúcsokat, átmászva a gleccseres, sziklás területeken. Ezt a szenvedélyt szeretné átadni fiának, ami nagy teher lesz a kapcsolatukban.

A regény viszonylag rövid, de több évtizedet fog át - Pietro felnőtt éveit, a visszatérést a "gyermekkor hegyére", felélesztve a régi barátságokat, feldolgozva apjával való kapcsolatát. Egyedi hangulata van a kötetnek, amely érdekes témákat dolgoz fel, ill. nagyon különleges a hegyvidéki, félig nomád életmód, amelyet érzékletesen ír le. Emiatt mindenképp meg fogom nézni a filmet is, mert ismeretek híján nehezen tudtam elképzelni a hegyeket, a mászást.

Tetszett Pietro és az apja kapcsolatának bemutatása, ami tele volt hallgatással, de később fel tudta fejteni, édesanyja és barátja segítségével a tettek jelentőségét, a hibákat, amiket mindketten elkövettek, a családi traumákat. Bruno szintén fontos szereplője volt a kötetnek, sorsán keresztül bepillantást nyerhettünk egy kietlen helyen felnőtt, fizikai munkát végző ember életébe, akinek mégis voltak álmai, vágyai, érzékeny volt a barátságban - még ha a családi élete, vagy vállalkozása nem is úgy alakult, ahogy szerette volna. Szomorú, de életszerű volt ez a szál. Bruno és Pietro egymás ellenpontjai - egyikük marad és úgy próbálja megélni az álmait, életét; a másikuk pedig a világot bejárva keresi magát, az otthont, álmait.

Érdekes utazás volt számomra ez a regény, amelynek köszönhetően bepillanthattam Olaszország egy szegletébe, érdekes sorsokat ismerhettem meg. Mindenképp el fogom olvasni a szerző másik magyarul megjelent könyvét, mert ezzel megfogott - a második felét egy ültő helyemben olvastam el, de nagyon gyorsan beszippantott bármikor, amikor elővettem.

* Nyáron szeretnék több várólistás olasz szerzőt sorra keríteni, ez a kötet volt az egyik erről a listáról.

5/5

Kiadó: Jelenkor
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Le otto montagne
Fordító: Nádor Zsófia
Oldalszám: 252
Ár: 4299 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Mikor a nagyvárosi Pietro szülei hétvégi házat vesznek a pár tucat lelket számláló alpesi faluban, szenvedélyes hegymászó apja úgy dönt, ideje átadni fiának a tudását. Együtt járják a havasokat, sorra hódítják meg a több ezer méteres csúcsokat és fedezik fel a gleccsereket. Pietro egyetlen játszótársa a vadóc pásztorfiú, Bruno lesz, aki megmutatja neki a falu és az erdő elhagyatott, titkos helyeit, s akitől Pietro ellesi, hogyan élnek a hegyi emberek.
Felnőttként Pietróból világjáró lesz, a kőműves Bruno azonban sosem hagyja el szülőfaluját. Útjaik sok évtizeden át újra és újra keresztezik egymást a sötét fenyvesek és az eldugott tengerszemek között, hogy ismét valami újat tanítsanak a másiknak.
Az érzékeny és sűrű szövésű regényben a két fiú rendkívüli kapcsolata mellett feltárul a hegyek különleges világa is, mely kegyetlensége ellenére felfoghatatlan módon ejti rabul az embereket.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.