Bajzáth Mária (szerk.) - Erdők-mezők ​népmeséi

június 21, 2023

Az elmúlt években lelkesen vadászom a különleges mesegyűjteményeket, Bajzáth Máriától viszont még nem olvastam. Az idén tavasszal megjelent Erdők-mezők népmeséi tökéletes első találkozás volt vele - kíváncsi lettem a többi munkájára is!

Már a borító megfogott, de amikor belelapoztam akkor nyűgözött le igazán a kötet. Ónya-Oláh Dóra illusztrációi kifejezőek, kedvesek, megfogják az olvasót - szinte minden oldalon találunk a mesékhez kapcsolódó rajzot, külön tetszettek a fejezetek címoldalai. 

A bevezető szerint olyan meséket olvashatunk a kötetben, amelyek hazánk élővilágát, a növények és állatok valós tulajdonságait tükrözik; ezáltal nem csak szórakoztatnak, hanem hasznos ismeretekkel is ellátják az olvasókat. Mindezt kiegészítik az ismeretközlő kis szövegdobozok a mesék mellett, amelyekben a felbukkanó növényekről, állatokról vagy égitestekről olvashatunk. A meséket apró játékok, feladványok is kiegészítik, amelyek segítséget nyújthatnak a mese többszintű feldolgozásához a gyerekekkel.

Széles kört fed le a kötet, olvashatunk meséket a gombáktól kezdve a különféle növények, virágok, állatok, vagy a csillagok, és egyéb láthatatlan dolgok magyarázatáig. A mesék eredetét tekintve szintén változatos a gyűjtés: az ismertebb magyar mesék mellett olvashatunk finn, lett, ukrán, venezuelai, koreai, dél-afrikai (stb-stb) történeteket.
A mesék különböző hosszúságúak, vannak néhány bekezdésnyi, de vannak több oldalas, hosszabb lélegzetvételű egyaránt.

Remek élmény volt elmerülni ebben a kötetben - a mesék elszórakoztattak, tanultam is kicsit néhányból - ill. a látványvilága lenyűgözött. 'Kötelező' olvasmány kisgyerekes szülőknek: szórakoztatva tanít, közel hozza a természetet és remek közös program lehet böngészni a meséket, majd a természetben is megfigyelni az olvasottakat.

5/5

Kiadó: Lampion Könyvek
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 240
Ár: 5299 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A ​Népmesekincstár Plusz-sorozat negyedik darabja hiánypótló a családok és pedagógusok számára. A kötetbe válogatott mesék a természettel egységben és harmóniában élés örömeiről és nehézségeiről üzennek, és a 21. századi ember számára is életbe vágóan fontos kérdéseket vetnek fel és válaszolnak meg. A mesék, legendák és népköltések komplex egységet alkotnak az ismeretterjesztő szövegekkel, miközben a játékötletek segítik az átélést és az élményszerzést. A mesegyűjteményben a gombáktól a fákig, a mezei, erdei és vízi állatoktól a madarakig, sőt, egészen a csillagokig – vagyis a föld szintjétől az ég magaságig szárnyalunk.

„A könyv Magyarország élővilágát mutatja be, de a magyar mellett a nemzetközi mesekincsből is válogat. A világ különböző tájairól származó meséknek közös és legfontosabb mondanivalója, hogy a házunkon és a hazánkon túl is részei vagyunk egy nagyobb egységnek, amit természetnek nevezünk.”
Bajzáth Mária mesepedagógus,
a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója

A meséket Ónya-Oláh Dóra csodálatos rajzai keltik életre.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.