Vekerdy Tamás - Belső ​szabadság. Válogatott előadások

Ez volt az első - teljes értékű - olvasásom Vekerdy Tamástól -  a neve természetesen nem volt ismeretlen számomra, ill. A lélek dolgai gyűjteményben olvastam egy előadását. A Poket kiadásában 6 írását olvashatjuk, melyek nagyon aktuális témákat fednek le, mint például a magyar oktatás és a tanárok helyzete, vagy a gender kérdése. 

Az első szöveg az agresszióról szól, ami után le is tettem egy kicsit a könyvet, mert megdöbbentő dolgokat olvastam benne - szomorú és riasztó képet festett társadalmunkról, a túl sok képernyőidőről már gyerekkorban, a nem megfelelően levezett energiákról - feszültségről - érzelmekről, amelyek a gyerekkori agresszióban csúcsosodhatnak ki. De a társadalomról is ír, ahol a diktatórikus hatalmak célja a dekortikalizáció, vagyis az öszönök szintjére lebutítani az embereket - a kirekesztés, a 'mások' fogalmának erősítése, az ellentétek szítása, a bűnbakok keresése, az egyedüli igazság és jó út ismerete és megosztása... ismerős?

A kötet főként a gyerekneveléssel kapcsolatos előadásokat tartalmaz, de ettől függetlenül számomra szintén érdekes volt. Olvashattam a szorongás formáiról, a helikopterszülőkről, a válásról, a "nyitott és zárt családokról" (a hozott családi mintákról, 'törvényekről'), legvégül a gender-kérdéssel - a téma forró pontjaival, leásva a tényekig. 

Vekerdy Tamás a szívemből szólt, nagyon szépen építette fel a szövegeit - felvázolva azokat a gondolatokat, ellenérzéseket, amelyek felmerülnek az egyes témákkal kapcsolatban, majd ezeket kedvesen - humorosan megcáfolva, alátámasztva, a bizonytalanoságot elhessentve. 

Ezt a kis kötetet jó szívvel a kezébe nyomnám a legtöbb szülőnek/ pedagógusnak, mert érdekes és hasznos információkat találhatnak benne sokféle témában. Remek ízelítő volt a munkásságából!

5/5

Kiadó: Poket
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 162
Ár: 1500 Ft
Borító: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.