Rachel Smythe - Lore Olympus 1-3 (újraolvasás)

Tavaly ismerkedtem meg az új-zélandi szerző sikeres görög mitológiát adaptáló képregénysorozatával. Az első kötetet magyarul olvastam, majd webtoonon folytattam kb a 3-4. kötet epizódjaival. Ezt viszont egy ponton félbehagytam, de most nagy újraolvasásba fogtam: kihoztam - már magyarul - az első három kötetet a könyvtárból és webtoonon szeretném az eddig elérhető tartalmakat is elolvasni. 

Rachel Symthe a görög mitológiát új köntösben dolgozta fel: a halandók világán túl az istenek is használnak telefont, mobilt, internetet, modern házakban és városokban élnek, egyetemre járnak. Persze ezzel párhuzamosan megvan a hatalmuk, feladataik és céljaik. 

Főszereplőnk Hádész és Perszephoné - a görög mitológiát ismerők előtt nem ismeretlen a kapcsolatuk, de ha nem vagy jártas ebben, akkor még izgalmasabb a történet.

1. kötet (1-25. epizód)

A képregény elején belecsöppenünk egy nagyon modern szituációba - Hádész bátyja bulijára hivatalos, ám aktuális barátnője lepattintja. A bulin látja meg először Perszephoné, Démétér lányát, egy tavaszistennőt. Nem is lehetnének különbözőkkel - egyikük az alvilágot, a halált képviselő - míg a fiatal lány a tavaszt, a növekedést, az életet. 

Az első kötet 25 epizódjában megismerkedhetünk a világ alapjaival, a legfontosabb szereplőkkel, Hádész és Perszephoné cuki, romantikus pillanataival. Ismét nagyon tetszettek a beszélgetéseik, a csipkelődésük és az a végtelen bizonytalanság, ami a szerelem elejét - a belezúgást jellemzi. Velük párhuzamosan bepillantást nyerünk több szereplő életébe: Zeusz és Héra kapcsolatába, Erósz és Pszükhé történetébe. (Még mindig az egyik kedvenc jelenetem – Bemehetek? Meg akarom magyarázni. – Férfi nem léphet ebbe a házba! – De hoztam bocsesz-fánkot!)

2. kötet (26-49. epizód)

Főszereplőink egyre jobban megismerik egymást - az egyik kedvenc jelenetem, ahol órákig beszélgetnek telefonon egymással. Majd Héra is bekapcsolódik az ügybe, gyakornoki állást szerez Perszephonénak - vagyis Hádész lesz a főnöke. Ez még több együtt töltött időt és bonyodalmat jelent, ráadásul megjelenik Minthe Hádész 'barátnője'. Mivel Hádész az Alvilág egyik celebritása, így még nagyobb figyelem fordul rá - ez az ügy rádöbbenti, hogy nem teremthet kapcsolatot Perszephonéval - közben Minthe is képbe kerül. Az ő karaktere is nagyon érdekes és tipikus - a rideg, bunkó külső mögött egy szeretre vágyó, önbizalomhiányos nő van, aki megijed az elköteleződéstől - ráadásul nem a legjobbakkal barátkozik, ami később kiderül. 

Ebben a kötetben főként az Alvilágban kalandozunk - az új munka, Hádész zsonglőrködése a kapcsolata és a vágyai között teszi ki az fejezeteket. Apró információkat megtudunk Perszephonéról is, ill. próbálja feldolgozni azt a traumát, ami korábban érte. 

3. kötet (50-75. epizód)

Hádész döntése után Perszephoné nem érti miért olyan rideg vele új főnöke, próbálja feldolgozni az új helyzeteket - érzelmeket. Kapunk egy kis visszatekintést gyerekkora helyszíneire, az egyetemi felvételije körüli mizériára - Artemisz közbenjárására költözhetett csak fel a 'városba', anyja nem akarta elengedni - még nem tudni miért / mitől félti is ennyire...

Perszephoné új barátra is szert tesz - Erósz igazi lelki társa, támogatója lesz; Hádész pedig egy érdekes emléket próbál visszanyerni a Moiráktól. 

Hekaté volt az egyik kedvenc szereplőm ebben a kötetben - Hádész badass barátja, munkatársa, aki nem fél a szemébe mondani, ha hülyén viselkedik :D

Újraolvasva a három kötetet még jobban behúzott a történet, a képi világ, a humor, a szereplők - fel is pontoztam 5 csillagra. Most megyek folytatom online a több részt - jelenleg a 245. epizódnál tart.

Ahogy a tavalyi blogbejegyzésemben is írtam, a cuki külső komoly témákat rejt - bőven kamaszkortól ajánlom ezeket a képregényeket, mert nem csak romantikát és szexuális fesztültséget rejtenek a fejezetek, hanem komolyan bemutatja a szexuális zaklatást, többféle bántalmazó kapcsolatot, de az önkeresést is az első szerelmen kívül. 

5/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.