Holly Jackson - Halott kislány a jó kislány

A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz a tavalyi ősz egyik legjobb olvasmánya volt számomra, a második részt is hamar elolvastam. A trilógia befejező része idén tavasszal jelent meg és amint lehetett, kihoztam a könyvtárból és minden olvasmányt félredobva álltam neki. 

Néhány hónap telt el az előző rész óta: Pip befejezte a középiskolát, Cambridge-be készül, de előtte még el kell simítania egy rágalmazási pert, amit Max Hastings akasztott a nyakába. 
Az előző rész végén történt események miatt ráadásul poszttraumás stressz szindrómában szenved, úgy érzi senkitől nem kap igazán segítséget a hivatalos szerveket tekintve, ezért a maga módján próbálja túlélni a mindennapokat. 
Ha még mindez nem lenne elég, egyre több névtelen üzenetet kap a podcastja e-mailjén keresztül, és mindegyikben ugyanaz a szöveg áll: "Téged ki fog keresni, ha eltűnsz?"
Pip eleinte nem is foglalkozik ezzel, de amikor egyre több gyanús nyomot talál a ház körül, akkor eredeti terveit felülírva elkezd nyomozni: mit jelentenek a lefejezett galambok és a krétarajzok a felhajtón? 
A nyomok egy több éve lezárt esethez vezetnek...

Pip elképesztő lelki terheket cipel, amit nem tud és nem is akar megosztani másokkal. Családját, barátait egyre jobban kirekeszti, egyedül Ravit engedi közel, de neki sem mond el mindent. A párkapcsolatuk az őszinte beszélgetésekben, közös titkos nyelvben mutatkozik meg - ahogy a korábbi részekben, itt sem kaptam ennél több romantikus jelenetet köztük, amit mindig furcsállottam. 

Ez a rész a legdrámaibb, legnehezebb: már a felütése is - Pip PTSD-je, a szenvedés, az álmatlanság, a feszültség Max Hastings és közte, ami súlyos perhez vezethet. Majd ezt fejeli meg a láthatatlan zaklató, aki egyre több és durvább nyomot hagy maga után. 
Érdekes volt a korábbi bűnügy bemutatása, amelyet Pip elkezd felderíteni, majd a könyv felénél egy torokszorító jelenetben tanúi leszünk a gyilkos kilétének. Innentől alig tudtam letenni a könyvet, annyira izgalmas és megdöbbentő események következtek. (Spoiler: az első rész címe értelmet nyert). 

A cselekmény másfajta alakítása miatt kevesebb olyan extra tartalmat kapunk, amit annyira megszerettem az előző két részben: néhány jegyzőkönyv másolatát, cikket és podcast beszélgetés leiratát. Most sokkal jobban benne voltunk főszereplőnk, Pip fejében, aki már nem egy iskolai dolgozathoz vagy a népszerű podcastjához nyomozgat, hanem az életéért küzd.

A könyv felénél megtörtént döntése sok kérdést vet fel, ennek erkölcsi tisztaságát, súlyát, a következményeket, egyáltalán a lelki feldolgozását tekintve egyaránt. A második rész cselekménye, a 'takarítás' sok ponton elcsúszhat még a részletekbe menő leírás alapján is lehettek volna hibalehetőségek. 

A regény második része egy igazi érzelmi hullámvasút volt, az utóbbi időben ez volt a legerőteljesebb olvasmányom ez alapján. Amikor már megoldódni látszik egy részlet, valami hiba vagy gyanú felmerül és úgy tűnik, hogy minden elveszett... A könyv utolsó oldalai arcul csapják az olvasót, de van remény a boldogabb életre?

Holly Jackson meglepő és drámai módon kanyarította a trilógia befejező részét, de tetszett, hogy minden rész összefügg, a bűncselekmények újabb részletei derülnek ki ebben a kötetben és ahogy Pip megjegyzi, a kör bezárul - ugyanazok a szereplők bukkannak fel, akik elindítottak az eseményeket.

Ha olvastad az első két részt, akkor nem kérdés, hogy ezt is el kell!

Egy pont levonás a nagy drámák miatt, ill. néhol túlírtnak tartom a könyvet néhol, de a cselekmény nagyon tetszett.

4/5

Kiadó: Kolibri
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: As Good As Dead
Sorozat: Jó ​kislányok kézikönyve gyilkossághoz 3.
Fordító: Horváth M. Zsanett
Oldalszám: 564
Ár: 4499 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
SIESS! VAGY MEGHALSZ…
Pip Fitz-Amobit még mindig kísérti a legutóbbi nyomozása.
De hamarosan új bűnesettel kénytelen szembesülni, ami nagyon is közelről érinti, ugyanis ezúttal valaki őrá vadászik.
Valaki, aki folyton egy kérdéssel zaklatja: Téged ki fog keresni, ha eltűnsz?
Pip hamarosan kapcsolatot fedez fel a zaklatója és egy helyi sorozatgyilkos között, de a rendőrség nem hajlandó cselekedni.
A veszélyes macska-egér játék során Pipnek mihamarabb meg kell találnia a választ, mert immár az élete a tét…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.