Lipták Gábor - Aranyhíd

augusztus 17, 2023

Lipták Gábor mese-mondaköteteire néhány éve figyeltem fel, egy tematikus könyvajánló kapcsán. Később Tíciánál is láttam ezt a könyvet, amikor új borítót álmodott neki. Idén tavasszal pedig - végre - a Lazi Kiadó vette gondozásba az eredetileg 1961-ben megjelent gyűjtményt.

Az idei nyaram a Balatonról szólt - igaz csak egyszer sikerült strandolni, de több környező részén kirándultunk, ill. olvasmányokban is kifejezettem kerestem. Szép lezárása ennek a 'projektnek' Lipták Gábor kötete, melyben több olyan helyszín is szerepel, ahol idén jártam. 

A kötetben nagyjából kronologikusan olvashatunk meséket, mondákat, történelmi novellákat a a tóhoz, településeihez kapcsolódóan. Elsőként a születéséről, mely két óriáshoz kötődik - Balatonhoz és lányához, Haláphoz.

Több olyan történet szerepel a kötetben, melyben középkori/újkori várak is megjelennek, amelyek közül néhány ma már csak rom. Érdekes volt bepillantani a magyar történelem a korszakaiba a kereszténység terjesztésén keresztül, a török hódoltság idején túl egészen az 1800-as évekig. A témák változatosak: szerelmek, hősök, hódítások, vagy épp mágikus alkuk jelennek meg a kötet lapjain. 

Olvashatunk a tihanyi visszhangról, az orosz barátlakásokról; balatonudvari szív alakú sírkövekről, Helka és Kelén szerelméről, Hévíz gyógyvizeiről, Nagyvázsonyról és Kinizsi örökségéről, somogyi betyárokról, a téli Balaton veszélyeiről, balatonfüredi savanyúkút jótékony hatásairól, Noszlopy seregéről...

Változatos a történetek hossza, de mindegyik nagyon olvasmányos. Lipták Gábor jó mesélő, érzékeletes leírásai elringattak, a cselekmények érdekesek voltak - sokat tanultam a kötetből, azon túl, hogy szórakoztatott. Érdekes bepillantást adott a Balaton és vidéke történetébe, az itt lakók életébe - a halászoktól kezdve a grófok, várkapitányok - elképzelt - mindennapjaiba.

Örülök, hogy új köntösben megjelent ez a gyűjtemény, így többekhez eljuthat. Jó szívvel ajánlom, ha titeket is elvarázsol a Balaton és olvasnátok róla!

5/5

Kiadó: Lazi Kiadó
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 304
Ár: 3990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

A kristálytiszta kék ég alatt elterülő Balaton a nap sugarát millió apró fénycsillámra bontja szét nappal, éjjel pedig az óriási aranykorongként tündöklő telihold széles aranyhidat von a tóra, amely a szív kincséhez vezet el.

Ezt a varázslatos tájat az emberi képzelet óriások, tündérek, boszorkányok, varázslók, lidércek és ördögök lakhelyének festi le, ahol csodálatos, mitikus történetek teremnek. A furcsa formájú kövek, sziklák, dombok és hegyek, az egykori lápi világ, az ősmocsár, a gyógyvíz megannyi ihletadó, különleges meseforrás. A történelmi események szintén otthagyták a nyomukat a tájon. Regék, elbeszélések őrzik az ősi hitvilág és a keresztény hit harcát, a vészterhes török időket, Kinizsi Pál esetét a malomkővel, a betyárvilágot, a '48-as huszárok hőstetteit vagy a reformkor kulturális hatásait.

Lipták Gábor válogatása a Balaton vidékének mondáiból, meséiből és a tóhoz fűződő érdekes történetekből merít azzal a céllal, hogy "honismeretre, műemlékeink megbecsülésére, az ország szép tájainak megkedvelésére, a jó értelemben vett hazaszeretetre" buzdítson.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.