Friss könyvek - Október

augusztus 27, 2023

Harag Anita - Valakire ​mindig gondolni kell

Megjelenik: 2023. október 2., Magvető, 3999 Ft
Harag Anita történetei mindennapi mániák és álmodozások labirintusába vezetnek. Szakítások után képzeljük el, mi történhet épp most a másikkal, vagy még valódi találkozások előtt találgatjuk, hogy mi fog történni. A nyelv nem leírja a valóságot, hanem megteremti: mondatok segítségével teszünk úgy, mintha egy családi nyaralásra mennénk, vagy példamondatok kapcsolnak össze két embert, akik amúgy csak egy közös nyelvórán kerülnek egymás mellé. A novellák szereplői szelíd rögeszméken keresztül próbálnak eligazodni a társas magány keserédes mindennapjaiban.


Irene Solà - Gátak

Megjelenik: 2023. október 4., Magvető, 3999 Ft
Irene Sola második magyarul megjelenő regényének főszereplője Ada, aki történeteket ír. Három Angliában töltött év után visszatér a kis katalán faluba, ahonnan származik, és bemutatja a családját, a barátait, a szomszédait, vagyis a falu ismeretlenül is ismerős lakóit. Olyan embereket, akiknek az életét erősen behatárolja, korlátozza és alakítja az őket körülvevő táj. A könyv arról szól, hogyan lehet visszatérni valahová, ahonnan egyszer elmentünk, felidézi a távoli helyeken töltött nyarak és az első szerelem emlékét, és megmutatja, milyen hatással van a mesélő az általa elmesélt történetek szereplőire. 
Az Európai Unió támogatásával megjelenő Határhelyzetek sorozat darabja.

Laura Barnett - Ajándékok
Megjelenik: 2023. október 10., Park, 4999 Ft
Maddy azon morfondírozik, hogy mit ajándékozzon régi iskolai barátjának, Peternek, aki egy nehéz válás után most költözött vissza Londonból a dél-angliai Lenbourne-be.
Peternek fogalma sincs, mivel lephetné meg kamasz lányát, Chloét, akit alig ismer.
Chloe valami különlegeset szeretne venni a nagymamájának, Irene-nak, aki egyedül él a város másik végében.
Meglévő és leendő szerelmek, testvérek, barátok, szülők, gyerekek, akik meg akarják ajándékozni a másikat, hogy kifejezzék érzéseiket, ami az év többi napján nem is olyan könnyű.Az Ajándékok egy regény arról, hogy szeretni, örömet szerezni jó. A karácsonyi füzérként egymásba kapcsolódó történetek inspirálnak, meghatnak és vigasztalnak; arra emlékeztetnek, hogy milyen csodálatos és szomorú, nehéz és boldog, milyen különös lehet a karácsony.

Harry ​Potter Varázsalmanach
Megjelenik: 2023. október 10., Animus, 19990 Ft
Az első hivatalos mágiai kézikönyv J.K. Rowling Harry Potter-sorozatához. Névsorok, listák, térképek és mindenféle mágiával kapcsolatos dolog legteljesebb gyűjteménye! Tanácstalan vagy, hogy hol lehet törpegolymókot kapni? Furdal a kíváncsiság, mit tart Hagrid a zsebeiben? Nem jut eszedbe a begyűjtőbűbáj varázsigéje? Felfedeznéd a Roxfort titkos alagútjait? Vagy csak a kviddics érdekel? Ebben a hihetetlenül gazdagon illusztrált albumban mindent megtalálsz, amit Harry Potter világában ismerni érdemes. Járj be varázslatos helyeket, olvass a varázstörténelem híres alakjairól, tanulj pálcamágiát, találkozz legendás lényekkel, és utána nyugodtan mondhatod: „Csíny letudva!”

Hatos Pál (szerk.) - Ismeretlen ​Budapestek

Megjelenik: 2023. október 10., Jaffa, 4999 Ft
Budapest ​nagyváros. Budapest világváros. Budapest történelmi város. Budapest ismerős. Ismerős?
Könyvtárnyi könyv foglalkozik a város történetével, nincs ember, aki el tudná mindet olvasni. Budapestnek nemcsak a jelene, hanem a múltja is napról napra változik. Kötetünk neves történészek által írt fejezetei mégsem akarnak rendet tenni a várostörténet eredendő és kiismerhetetlen rendetlenségében, hanem sajátos „régészeti” munkát végezve feltárnak elsüllyedt szenvedéseket, kizsigerelt cselédlányok vasárnap délutáni magányos korzózásait és rettenetes gyilkosságait, nyomába erednek a házfalak tövében szunnyadó grund csendjét felverő első góloknak, történeteket mesélnek a magyar fővárost felkereső felvidéki szlovák utazók idegenkedéssel vegyes csodálkozásáról, budapesti román munkásokról, akik szocialisták voltak, és kémszolgálatot vállaltak Kun Béla Magyar Tanácsköztársasága érdekében. Sőt, még a város galambjairól is szó esik, amelyek hiába voltak és vannak ott minden tetőn és parkban, eddig nem keltették fel a történészek érdeklődését. Megannyi történet, megannyi Budapest. Jöjjenek velünk! A kötetet Hatos Pál (az Elátkozott köztársaság és a Rosszfiúk világforradalma szerzője) szerkesztette.

Devney Perry - Indigo ​Ridge
Megjelenik: 2023. október 16., Kossuth, 5790 Ft
Winslow ​Covington az élet, a szabadság és a törvények híve. A Montana-beli Quincy új rendőrfőnökeként mindenáron bizonyítani szeretné a helyi közösségnek, hogy az állását nem nagyapja, a polgármester befolyásának köszönheti.
A nagypapája szerint csak egyetlen dolga van: jóban lenni a város alapítóival, az Eden családdal. De nem könnyíti meg a helyzetét, hogy egyéjszakás kalandja volt a legidősebb Eden fiúval. Mentségére szóljon, hogy nem is sejtette, hogy a jóképű és megnyerő idegen, aki elcsavarta a fejét a városban töltött legelső estén, Quincy első számú családjának tagja.
Óriási hiba volt a liezon Griffin Edennel, és próbál megfeledkezni róla. A férfi elviselhetetlen, öntelt és rendszeresen emlékezteti, hogy nem közülük való. Winslow próbálja elkerülni Griffint, de amikor holtan találnak egy nőt az Eden-birtokon, kénytelenek együttműködni.
A nyomok arra utalnak, hogy a tettes a város egyik lakója, és Griffin rájön, hogy nagyon alábecsülte Winslow-t. A gyönyörű és intelligens nő ellenállhatatlannak bizonyul. Számára. És a gyilkos számára is.

Elena Ferrante - Gomolygás 
Megjelenik: 2023. október 18., Park, 5499 Ft
Töredékek, ​levelek, interjúk 1991–2016
Elena Ferrante ezúttal dolgozószobájába hívja olvasóit. Kinyitja íróasztalának fiókjait, és felkínálja annak tartalmát: regénytöredékeket, leveleket, interjúkat. Elmondja, hogy miért a rejtőzködést választotta, kiadja levelezését a könyveit megfilmesítő rendezőkkel, beszél arról, hogy miért olyan nehéz tömör és hiteles válaszokat adni olvasók és újságírók kérdéseire, miért nem szereti az interjúkat. Megosztja gondolatait az alkotói munka örömteli és küzdelmes időszakairól, kiadatlan műveiről. Érinti a pszichoanalízis, a szülőváros, az otthon, az anyaság, a feminizmus, a gyerekkori emlékek, az irodalmi elődök, az ihlet és a képzelőerő kimeríthetetlen témáit. A kötet végén összegyűjtött interjúkban újságírók, irodalmárok és olvasók kérdéseire válaszol. A több mint húsz év írói hordalékából egy szenvedélyes író arcképe bomlik ki.
„A női küzdelmek, a női tényirodalom és szépirodalom nélkül nem lennék az, aki ma vagyok – ezeknek köszönhetem a felnőtté válásomat. Regényírói tapasztalataim – akár a kiadatlan, akár a kiadott műveimet tekintem – húsz év után abban a kísérletben csúcsosodtak ki, hogy a nememet érintő dilemmákhoz hiteles elbeszélői hangot találjak. Ám egy ideje egyre erősebb az érzés, hogy ha ápolni szeretnénk narratív hagyományainkat – amelyek mindannyiunkat megilletnek –, a rendelkezésünkre álló elbeszélői technikákból kell merítkeznünk. Be kell bizonyítanunk – épp azért, mert nők vagyunk –, hogy ugyanolyan tágas és életképes világokat tudunk teremteni, mint a nagy elbeszélőelődök, ha nem jobbakat. Felkészülten, a legkifinomultabb eszközökkel felszerelkezve kell leásnunk a másságunk mélységeibe. És mindeközben nem szabad feladnunk a szabadságunkat. A női elbeszélőknek – akárcsak az élet más területein – nem csupán a többi női elbeszélővel kell felvenniük a versenyt, hanem a valaha élt legtehetségesebb szerzőkkel kell megmérkőzniük. Az írónak az a dolga, hogy legjobb tudása szerint elmesélje mindazt, amit tud és érez, jót és rosszat egyaránt. Az írás a lehető legnagyobb eltökéltséget, gátlástalanságot és programszerű engedetlenséget követeli meg.”
Elena Ferrante az olasz irodalom egyik legnagyobb hatású szerzője, a kortárs világirodalom népszerű, rejtőzködő írója. Regényei zajos sikert aratnak, díjakat nyernek, számos nyelvre fordítják őket. Nápolyban született, ő a Tékozló szeretet, az Amikor elhagytak, a Nő a sötétben és A felnőttek hazug élete szerzője. Világhírét a Nápolyi regények (2011-2014) című regényfolyamának és az abból készült HBO-sorozatnak köszönheti. Esszékötete Véletlen találatok címen jelent meg.

Marie Aubert - Igazából ​nem ilyen vagyok
Megjelenik: 2023. október 18., Scolar, 4999 Ft
Marie ​Aubert új regényében egy család egy hétvégéjének eseményeit követhetjük nyomon több különböző nézőpontból. Egy átlagosnak gondolt, boldognak mondott, középosztálybeli család – nyugodt jólét, békés hétköznapok, biztonságos rutinok. A családját elhagyni készülő apa, egy önazonosságát éppen elvesztő nővér vagy a barátnője ghostingolása miatt egyre jobban frusztrálódó kamasz lány azonban mintha nem passzolnának bele a klasszikus képbe. Amint a korábbi viszonyítási pontok kezdenek elmosódni, és a komfortzónáktól távol kerül, amit a szereplők tettek, tesznek vagy tenni készülnek, jogosan teszik fel maguknak a kérdést, hogy ha igazából nem ilyenek, akkor milyenek vagyunk?
„Lezuhanyozom, lerázom magamról ezt az ügyet, és megdöngetem a mellkasomat, shit happens. Holnap felkelek, felveszem az öltönyömet, atyavilág, beszédet kell mondanom Linnea tiszteletére, szép dolgokat kell mondanom róla, miközben ő izgatottan ott ül, mind ott ülnek majd ünneplőben, mindenki ott lesz, én előadom a házigazdát az öltönyömben, és mosolygunk és ragyogunk a boldogságtól. Vasárnap este bebújok Ellen mellé az ágyba, hétfőn reggel felkelek, és uzsonnát készítek a gyerekeknek. Bemegyek dolgozni … munka után bevásárolok, hazamegyek, rendet teszek Eirik és Sivert után és tésztát főzök vacsorára. És újra meg újra meg újra.”

Debbie Macomber - A ​karácsony ígérete

Megjelenik: 2023. október 18., General Press, 3490 Ft
Peter Armstrong és Hank Colfax gyerekkoruk óta a legjobb barátok, ám az életük nem is különbözhetne jobban. Peter a helyi plébánia lelkésze, aki számára a gyülekezete a legfontosabb, és a karácsony közeledtével minden idejét lefoglalják az ünnepi előkészületek. Egy kocsma tulajdonosaként Hank egészen másfajta közönséget szolgál ki: magányos törzsvendégek és a helyi motorosbanda látogatja az ivóját.
Amikor Peter kijelenti, hogy hozzá képest Hanknek könnyű dolga van, a barátok elhatározzák, hogy szentestéig hivatást cserélnek. Meglepetésükre kiderül, hogy egy kocsmáros és egy lelkipásztor kötelezettségei nem is térnek el annyira egymástól, mint gondolták. Ahogy kezdik új színben látni a másikat – és mindketten rátalálnak a szerelemre is –, úgy változik meg az életük mindörökre.

Natasha Lunn - Beszélgetések ​a szeretetről

Megjelenik: 2023. október 18., Park, 4499 Ft
A ​fiatalabb énemnek azt üzenném: Vesd meg jól a lábadat! Tudod, ez nemcsak arról szól, hogy kit találsz magadnak, hanem arról is, hogy te kivé válsz. A szerelem nem holmi lelkes érzelem, hanem cselevés: tetteket, bizonyítást, rituálékat, gyakorlatokat, kommunikációt, érzelemkifejezést feltételez. Azt jelenti, hogy képesek vagyunk felelősséget vállalni a viselkedésünkért, és ez szabadságot ad.
„Hogyan lehet rátalálni a szeretetre? Hogyan lehet megtartani? És hogyan lehet túlélni, ha végül elveszítjük?”
Natasha Lunn újságíró egész életében az elérhetetlen szerelmet kergette. Ám egy ponton megelégelte, és úgy döntött, ideje megérteni, mit csinál rosszul, és körbejárni, mi is az a szeretet, hogyan működnek és alakulnak emberi kapcsolataink életünk során. Írókhoz és szakértőkhöz fordult, hogy kifaggassa őket tapasztalataikról.
Philippa Perry a lassan kibontakozó szerelemről * Candice Carty-Williams a barátságról * Alain de Botton az egyedüllét pszichológiájáról * Dolly Alderton a sebezhetőségről * Emily Nagoski a szex tudományáról * Diana Evans a szülőségről * Lisa Taddeo a veszteségről * Esther Perel az irreális elvárásokról * Stephen Grosz a változás elfogadásáról * Roxane Gay a romantika újradefiniálásáról
Natasha Lunn a Red magazin szerkesztője, a Conversations on Love (Beszélgetések a szeretetről) című népszerű hírlevél, valamint az azonos című bestseller szerzője. Elvégezte a Tavistock Centre párkapcsolati tanácsadás és pszichodráma módszerrel támogatott párterápia-tanfolyamát. Londonban él.

Beth Moran - Let ​It Snow – Szerelem karácsonyra
Megjelenik: 2023. október 19., Kossuth, 5500 Ft

Hull ​a pelyhes…
Bea Armstrong, a helyi időjós – miután véget ért hosszú távú kapcsolata – igyekszik kerülni a családját, ezzel együtt elkerülhetetlen „ugye megmondtam” megjegyzéseiket. Ám ahogy sebesen közeledik a karácsony, végül mégis hazafelé tart a Charis House-ba, a sherwoodi erdő mélyén megbúvó iskolába, amelyet anyja és apja vezet a régi családi otthonukban. Mindennek tetejébe az elviselhetetlen Henry Fairfax – akit a szülei a kezdetektől fogva férjének szemeltek ki – szintén meghívást kapott.
A megváltás egy utolsó pillanatban kapott meghívó formájában érkezik egy felvételi interjúra, amelyen elnyerheti álmai állását. Csak néhány apró probléma akad… Az interjú Skóciában lesz, Bea-nek nincs autója, és máris hull a hó. Az egyetlen megoldás az, hogy Henry elviszi őt. Vajon lehet ennél rosszabb ez a karácsony…?
Ám a felejthetetlen, kétnapos interjú, egy rönkházban töltött éjszaka és egy rémálomszerű, havas tájakon át vezető utazás során Henryről kiderül, hogy egyáltalán nem olyan, mint gondolta. Ráadásul, amikor Bea első szerelme, egyben friss exe is felbukkan, Bea-nek nehéz döntést kell hoznia…

Andrew Morton - A ​királynő
Megjelenik: 2023. október 19., Kossuth, 5500 Ft
II. ​Erzsébet királynő korszakalkotó uralkodásának legteljesebb, legátfogóbb története az ismert és kiváló életrajzíró, Andrew Morton tollából.
A félénk és visszahúzódó Erzsébet hercegnő személyisége éppen megfelelt ifjúkori vágyainak, hogy vidéki nyugalomban éljen, gyermekeket neveljen, és gondoskodjon kutyáiról, lovairól. De amikor nagybátyja, VIII. Eduárd király lemondott a trónról, apja lépett a helyére, ő maga pedig a trón első számú örököse lett – így kezdődött az a hosszú út, amely uralkodóként, feleségként és családanyaként egyaránt próbára tette.
Miután VI. György hirtelen, viszonylag fiatalon elhunyt, II. Erzsébet 25 évesen került a brit trónra. Uralkodásának több mint hét évtizede alatt része volt számos családi összetűzésben, kudarcban, de nem kevés sikerben is. Bátorságát és kitartását számtalanszor próbára tette a sors, de a monarchia élén mindig arra törekedett, hogy megőrizze az intézmény jelentőségét kulturális, társadalmi és politikai szempontból egyaránt.
A legnagyobb kihívásokat gyakran saját családtagjai állították eléje: a Fülöp herceg hűtlenkedéseiről szóló pletykáktól kezdve Diana walesi hercegné tragikus halálán át a legutóbbi esetig, amikor is Harry herceg és Meghan hercegné kivonult a királyi család kötelékéből.
Andrew Morton A királynő című munkájában mély betekintést ad Nagy-Britannia leghosszabb ideig regnáló uralkodójának életébe, s megtudhatjuk, milyen hatással volt nemcsak hazájára, de az egész világra a múlt század második felében. Erzsébet királynő vezetésével a második világháború pusztítása után küszködő nemzet újra felépítette önmagát, és ő navigálta hazája hajóját a modern kori politika viharos tengerén. Erzsébet óvatos, de eltökélt uralkodó volt. Egy olyan nő története bontakozik ki a könyvből, aki töretlen önfegyelemmel élt, és akit nemcsak az egyik legnagyszerűbb uralkodóként, hanem Nagy-Britannia édesanyjaként és nagymamájaként is emlékezetében őriz a modern kor.

Sarah Jio - A ​Primrose Hill-i könyvesbolt
Megjelenik: 2023. október 19., Central, 4790 Ft
Egy ​fiatal nő megörökli édesanyja könyvesboltját a londoni Primrose Hillen, és ezzel egy új történet lapjain találja magát, amely régóta őrzött családi titkokat rejt, egy új szerelem lehetőségét, és talán élete legnagyobb kihívását…
Valentina Baker mindössze tizenegy éves volt, amikor édesanyja, Eloise váratlanul elszökött szülőhazájába, Angliába, otthagyva a lányt és az apját Kaliforniában. Most harmincas éveiben járó könyvtárosként, háta mögött egy kudarcba fulladt házassággal Val még mindig képtelen arra, hogy megbékéljen anyja tettével.
Egy nap azonban a sors keserédes fordulata folytán arról értesül, hogy Eloise meghalt, és ráhagyta a Primrose Hill-i lakását meg a mesés könyvesboltját, amit közel két évtizeddel korábban nyitott. Val megragadja az újrakezdés lehetőségét, és átrepül az Atlanti-óceánon, abban a reményben, hogy megtudja, ki is volt az édesanyja valójában.
Ahogy rakosgatja Eloise életének mozaikdarabkáit, beleszeret a pasztellszínű, harmadik emeleti lakásba meg a hangulatos, kincsekkel teli könyvesboltba, és ráébred, hogy a múlt sokkal bonyolultabb titkokat rejt, mint azt valaha is képzelte…
A Primrose Hill-i könyvesbolt a veszteség és a gyógyulás regénye, amely érzékeny igazságokat tár fel a szerelemről, a családról és a megbocsátásról.
„Varázslatos történet, amelyet olvasva sokan ábrándoznak majd az igaz szerelemről és egy saját könyvesboltról.” Kirkus Reviews

Julia Child · Louisette Bertholle · Simone Beck - A ​francia konyha művészete
Megjelenik: 2023. október 20., HVG Könyvek, 3699 Ft
Julia ​Child világszerte forradalmasította a főzéshez való viszonyunkat. Elragadó egyéniségével, közvetlen stílusával és humorával a kevésbé gyakorlottakat is meggyőzte arról, hogy akár a legbonyolultabb fogásokat is képesek lesznek önállóan elkészíteni.
Az első televíziós sztárszakács a világhírű párizsi Le Cordon Bleu akadémián tanult, majd Simone Beckkel és Louisette Bertholle-lal együtt nyitotta meg saját főzőiskoláját és írta meg első könyvét.
A francia konyha művészete azonnal bestsellerré vált, és azóta is a gasztronómiai irodalom legendás és örökös darabja, a francia kulinária klasszikus útmutatója több mint 500 recepttel, 100 ábrával és az alaptechnikák megismertetésével.
A kezdők és a tapasztalt szakácsok nélkülözhetetlen alapműve mindenkihez szól, aki szereti a jó ételeket, és otthon is szeretné elkészíteni a klasszikus francia konyha remekeit az egyszerű omlettől az ikonikus burgundi marharaguig.
Bon appetit!
„Julia Child halhatatlanságát receptjei időtállósága és végtelen precizitása adja – nem lehet őket elrontani. Julia örök kíváncsisága élete végéig izzásban tartotta főzési szenvedélyét, áldás ez nekünk, akik szeretünk főzni!”
Mautner Zsófia

Julie Otsuka - Amikor ​isten volt a császár
Megjelenik: 2023. október 24., Magvető, 3699 Ft
A nagy sikerű Buddha a padláson szerzője ezúttal a japán fogolytáborok világát mutatja be. 1942-ben, a Pearl Harbor elleni támadás után Roosevelt elnök elrendelte az amerikai japánok internálását. A könyv annak története, hogyan reagált a japán közösség a kitelepítési parancs megjelenésére, hogyan élte meg a táborba vezető vonatutat, az ott töltött időt és a hazatérést.
Lírai regényében Otsuka a saját családja múltját dolgozza fel: nagyapját kémkedés vádjával letartóztatta az FBI, édesanyja, nagynénje és nagyanyja pedig három évet töltött egy utah-i fogolytáborban.

Lynn Messina - Arcátlan ​kíváncsiság
Megjelenik: 2023. október 24., Pioneer, 4999 Ft
A huszonhat éves vénkisasszony Beatrice Hyde-Clare-nek semmi esélye férjet szerezni. Rokonai jótékonyságából élő árvaként egyetlen dolga a hímzés és az udvarias hallgatás. Egy elegáns vidéki fogadás vendégeként Beatrice tökéletesen hozza a szerepét, még Kesgrave borzasztóan idegesítő, ám annál is jóképűbb hercege sem hozza ki a sodrából. Na jó, a legszívesebben a herceg arisztokratikus vonású fejére öntené a teknőslevest, de még egy úri hölgy is képzeleghet.
Ám amikor egy vendég holttestére bukkan, Bea megelégeli a hallgatást és az udvarias mosolygást. Bár a hatóságok szerint öngyilkosság történt, ő tudja, hogy ez képtelenség – és nem habozik a tettes nyomába eredni.
Itt az ideje némi úri hölgyhöz legkevésbé sem méltó viselkedésnek.
A rejtélyekkel és románccal teli Beatrice Hyde-Clare kisasszony esetei a 19. század elejére repít minket, amikor még a gyilkosok is úriemberek voltak.

Taylor Jenkins Reid - Egyetlen ​szerelmeim 
Megjelenik: 2023. október 24., Könyvmolyképző, 4299 Ft
Mit ​jelent igazán szeretni?
Emma Blair huszonévesen feleségül megy a gimnáziumi szerelméhez, Jessehez, és maguk mögött hagyva az otthonukat és az otthoni elvárásokat, kitalálják a saját életüket. Belevetik magukat az utazásba, élveznek minden boldog pillanatot, megragadnak minden izgalmas kalandot.
Az első házassági évfordulójuk napján Jesse éppen a Csendes-óceán felett forgat, amikor nyoma veszik a helikopterének és neki is. Azt hiszik, meghalt.
Emma, szakítva addigi életével, hazaköltözik, és megpróbál újra magára találni. Évekkel később, már túl a harmincon, összefut egy régi barátjával, Sammel, és újra szerelmes lesz. Amikor Sam eljegyzi, úgy érzi, újabb esélyt kapott a boldogságra.
Egészen addig, amíg fel nem bukkan Jesse. Kiderül, hogy életben van, és alig várja, hogy végre hazajusson hozzá. Emmának, akinek ettől a pillanattól fogva nemcsak egy vőlegénye, hanem egy férje is van, mélyen magába kell néznie – ki is ő valójában, és mire vágyik? –, miközben semmiképp sem szeretne fájdalmat okozni azoknak, akiket szeret.
Ki az ő egyetlen szerelme? Mit jelent tiszta szívből szeretni valakit? Emma tudja, hogy a szívére kell hallgatnia. Bár értené, hogy az mit súg neki!

Genevieve Gornichec - A ​vér szövetsége
Megjelenik: 2023. október 24., Agave, 6480 Ft
A ​boszorkány szíve írójának legújabb könyve ősi legendákból táplálkozik: két nő élete fonódik össze ebben az elsöprő erejű történetben, amely a viking korban játszódik.
Oddny és Gunnhild gyerekkorukban ismerkednek meg egymással a 10. századi Norvégiában, és nem is különbözhetnének jobban egymástól. Oddny csendes, nyugodt életről álmodozik, míg Gunnhild minél nagyobb hatalomra szeretne szert tenni, és menekülni akar kegyetlen anyjától. Egy jósnő félelmetes jövendölése azonban sötét árnyékot vet Gunnhildra, Oddnyra és a nővérére, Signyre is. A három lány ezért vérszerződést köt egymással, és megfogadják, hogy mindig segíteni fogják a másikat.
Amikor viking portyázók felgyújtják Oddny otthonát és elrabolják Signyt, Oddny egyre távolabb kerül attól az élettől, amelyben reménykedett. Elhatározza, hogy mindenáron megmenti nővérét, de ezalatt egyre közelebb kerül az egyik fosztogatóhoz, aki részt vett az otthona elleni támadásban. Gunnhild időközben megszökött, évekig boszorkánynak tanult a messzi északon, és kénytelen tudomásul venni, hogy a sors a gyűlöletes Erik király felé tereli, aki egy nap egész Norvégia uralkodója lesz.
Bár a két nőt összekötő mágikus és érzelmi kötelék erős, amikor újra felbukkannak egymás életében, kapcsolatuknak olyan próbát kell kiállnia, amire egyáltalán nem számítottak.

Margaret Meyer - Boszorkányok ​éve 
Megjelenik: 2023. október 25., General Press, 4990 Ft
1645, Kelet-Anglia. Martha Hallybread több mint négy évtizede szolgál bábaként és gyógyítóként szeretett falujában, Cleftwaterben, és évek óta nem szólt egyetlen szót sem.
Egy őszi reggelen azonban boszorkányüldözés tanúja lesz, amelyet a gyanús jövevény, Silas Makepeace vezet. A közösség fontos tagjaként neki is részt kell vennie a megvádolt nők testének átkutatásában. De miközben egyre jobban magával sodorják az események, ő is sötét titkot rejteget, amelynek sohasem szabad kitudódnia.
Abban a reményben, hogy védelmet nyújt majd számára, kétségbeesetten feléleszt egy anyjától örökölt viasz boszorkánybabát. A bábu valódi ereje azonban kiismerhetetlen, az apályt dagály váltja fel, és fogy az idő…
A Boszorkányok évét megtörtént események inspirálták. Erős, csavaros történet, amely betekintést ad a barátság és hűség természetébe.

Elizabeth Lim - Hat ​bíborszín darumadár
Megjelenik: 2023. október 25., Menő, 5490 Ft
Egy ​száműzött hercegnő, egy alakváltó sárkány, hat elvarázsolt darumadár és egy irtózatos átok… Ez a mesék és mítoszok világából merítkező fantasy elvarázsolja az olvasóit.
Shiori'anma, Kiata hercegnője titkot őriz. Tiltott varázserőt birtokol. Rejtett képességére az eljegyzési ünnepség reggelén derül fény, mikor elveszíti az uralmát felette. Eleinte úgy tűnik, a véletlen a kezére játszik, hiszen lemondják az esküvőt, amit sosem akart, ám egyúttal magára vonja mostohaanyja, Raikama figyelmét is.
Raikama, aki ugyancsak varázserővel bír, Shiroi bátyjait darumadárrá változtatja, s megtiltja a lánynak, hogy bárkinek is szóljon erről; ha csak egy szó is elhagyja a száját, egy testvére meghal.
Shiroi magára maradva, némán és nincstelenül bátyjai felkutatására indul, s eközben fényt derít az összeesküvésre, amely a trónt fenyegeti. Csakis ő mentheti meg a királyságot, ám ehhez meg kell ajándékoznia bizalmával egy papírmadarat, egy szeszélyes sárkányt és a fiút, akivel frigyre kellett volna lépnie. És ez még nem elég: varázserejét, amelyet egész életében titkolt, fel kell szítania, bármibe is kerül…

Freya Marske - Csodálatos ​világosság
Megjelenik: 2023. október 26., General Press, 5990 Ft
Az Eduárd kori Angliában egy fiatal nemes, Sir Robin Blyth úgy dönt, elfogad egy kormányzati tisztséget. Véletlenül azonban az angol kormány és egy titkos mágikus társaság összekötőjének nevezik ki, a tévedés eredményeképpen pedig Robin előtt egy addig ismeretlen, egészen elképesztő világ tárul fel.
Miközben titokzatos ellenfelek átkaival és vad látomásokkal kell megküzdenie, Robin elhatározza, hogy fényt derít elődje eltűnésének okára is – ehhez azonban a mágikus társaság egy tagjának, a kissé ellenséges Edwin Courcey-nak a segítségére is szüksége lesz. A közös munka ugyan nehezen indul, ám Robin és Edwin között végül szerelem szövődik, és rábukkannak egy rejtélyes összeesküvésre is, amely a Brit-szigetek összes varázslóját fenyegeti…

Tari Annamária - Hol ​a boldogság mostanában?
Megjelenik: 2023. október 26., Central, 4490 Ft
Hogyan ​lassulhatnánk egy gyorsuló életben? Hogyan lehetnénk bölcsek, ha mindennap ijesztő híreket olvasunk arról, hogy a mesterséges intelligencia térhódításával a vesztünkbe rohanunk? És ki boldog valójában? Mindig csak az, aki remek szelfikkel bombáz minket, és tökéletes képet mutat magáról, amikhez képest a saját életünk leharcoltnak és unalmasnak tűnik?
A közösségi média alkalmazásai, az egyre okosabb tanuló algoritmusok képesek áthangolni a napjainkat, az élettel szembeni elvárások érzelmi alapjait. A mostani technológiai fejlődés valójában fejesugrás egy olyan jövőbe, amit teljességében senki nem tud elképzelni. Pedig a mesterséges intelligencia már itt van, akár látjuk, akár nem.
Az Alfa generáció életében az applikációk veszélyei, a Z generáció boldogtalansága, valamint a felnőtt párkapcsolatokban (is) tanúsított türelmetlenség és narcisztikus vonások túlzó megjelenése olyan jelenség, amit sok esetben az online térben átélt érzelmek mozgatnak. Látjuk, hogyan csökken ezeknek a generációknak az empátiája, amit a szülők nagyon nehezen élnek meg, mert félnek a gyerekeik eddig ismeretlen indulataitól. Azt is érzékeljük, hogy a csalódások és kudarcok megélésétől való menekülés akkora méreteket ölt, ami már szenvedésnyomást okoz a fiataloknak.
Nem lehet az érintőképernyő felett lehajtott fejjel megélni az életet. Fel kellene nézni, mert a belső erőforrások, a motiváció, a kitartás, az énerő és a valódi önbizalom csak úgy fejlődik, ha a személyes térben éljük a tapasztalataink nagy részét.
Itt az idő megkeresni a saját boldogságunkat, mert „majdnemkanállal” nem lehet levest enni.

James Norbury - A ​macska, aki zent tanított
Megjelenik: 2023. október 30., 21. Század Kiadó, 6490 Ft
Mese a zen tanaiban járatos macskáról, aki meghallotta, hogy a juharerdő mélyén áll egy ezeréves, magányos fenyőfa, és a bölcsességet az alatt a fenyő alatt lehet megtalálni.
Ezzel kezdetét veszi a macska felfedezőútja.
Útközben a legváltozatosabb állatokkal találkozik: nyughatatlan majommal, életunt teknőssel, indulatait uralni képtelen tigrissel, zavarodott kölyökfarkassal és kapzsi hollóval.
Mindegyikük elmond valamit a macskának, és mindegyikük leckével szolgál.
De miután a macskát egy játékos kiscicával hozza össze az élet, mindent kétségbe von, amiben addig bizonyos volt.

Erin Sterling - Csiribú, ​szerelem!
Megjelenik: 2023. október 30., Kossuth, 4990 Ft
Kilenc ​évvel ezelőtt Vivienne Jones úgy gyógyította összetört szívét, mint bármely fiatal boszorkány: vodka, sírós zene, habfürdő… és átok a szörnyű exbarátra. Vivi persze tudta, hogy nem lenne szabad erre használnia a varázserejét, de egy „gyümölcsös széna” illatgyertya igazán nem okozhat nagyobb galibát, mint hogy a pasi frizurája egy-két napig nem engedelmeskedik a fésűnek…
Egészen addig így gondolta, amíg Rhys Penhallow, a város őseinek szívtipró leszármazottja visszatér a Georgia állambeli Graves Glenbe, és jóképűbb, mint valaha.
A látogatás, amelynek célja a város felrázása és a helyi őszi fesztiválon való szereplés, totális katasztrófába torkollik. Rhyst egyik csapás sújtja a másik után, és Vivi rádöbben, hogy az aprócska szerelmi átok mégsem volt olyan ártalmatlan.
Graves Glent hirtelen megtámadják gyilkos hajlamú felhúzható játékok, egy feldühödött szellem és egy beszélő macska, akinek érdekes mondanivalója van számukra. Vivinek és Rhysnek figyelmen kívül kell hagynia a köztük lévő kémiát, hogy együtt dolgozhassanak a város megmentésén, és megtalálják a módját, hogy megtörjék a szakítási átkot, mielőtt túl késő lenne.

Fodor Veronika - Az ​aranyváros
Megjelenik: 2023. október 31., Manó Könyvek, 3490 Ft
1873 őszén a Nemzeti Múzeum nagyszabású kiállításra készül. Témája a magyar főváros részeinek egyesítése, Budapest születése. Pulszky Ferenc, a múzeum igazgatója lelkesen veti bele magát a feladatba, és egy igazán különleges műtárgyat, egy fő attrakciót készíttet el Európa egyik leghíresebb ékszerészével, Jakob Wasserbergerrel. A megnyitó előtt pár héttel azonban valaki ellopja azt a múzeumból. Pulszky unokahúga és barátai titkos küldetésbe fognak, hogy visszaszerezzék a kiállítási tárgyat. Bécsben, a világkiállításon és Budapesten keresik a rejtvény darabkáit.
Műtárgyrablás a Nemzeti Múzeumban, méghozzá a városegyesítési kiállítás fő attrakciója tűnik el. Pulszky Ferenc, a múzeum igazgatója, unokahúga Emília és a lány barátai nyomozásba kezdenek. Vajon visszaszerzik a megnyitóig? 10 éves kortól

Roboz Gábor (szerk.) - Az ​Usher-ház vége – Filmklasszikusokat ihlető rémtörténetek
Megjelenik: 2023. október 31., GABO, 4490 Ft
A kötetben megtalálható a NETFLIX-sorozat alapjául szolgáló Poe-novella
Rengeteg közismert mozifilm vagy sorozat készült már valamilyen regény alapján, de időről időre rövidebb elbeszélések is megihletik a filmrendezőket. Egyes rémtörténetek olyan alkotók fantáziáját mozgatták meg, mint Hitchcock és Spielberg, Cronenberg és Carpenter, a novellák alapján forgatott horrorokból, thrillerekből pedig az évek során a filmtörténet klasszikusai lettek. Kötetünk ezekből a hátborzongató történetekből kínál válogatást, köztük a „Párbaj” című írással, amely most először jelenik meg magyar nyelven.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.