Agatha Christie - A fogorvos széke

A Poirot sorozat következő (22.) kötetét vittem magammal a hétvégi utazásra, persze a nagy részét már itthon olvastam el. 

Mr. Morley nagyon népszerű londoni fogorvos, több jeles személyiség is hozzá jár - többek közt Hercule Poirot. A belga nyomozó nagyon tudatos, félévente jár ellenőrzésre - annak ellenére, hogy a legtöbb emberhez hasonlóan retteg ezektől az alkalmaktól. 

Az egyik nap nagyon zsúfolt a rendelőben, Mr. Morleynak sok betege van, ráadásul asszisztensének el kellett utaznia egy beteg rokonához. Poirot is megérkezik és több érdekes emberre felfigyel. Miután ő végzett - csekély beavatkozás után - megtudja, Mr. Morley öngyilkos lett a rendelés közepén...

Japp és Poirot együtt kezd el nyomozni, hogy mi is történhetett valójában, mert az öngyilkosság nem igazán hihető. Felderítik az orvos kapcsolatait, a rendelőben tartózkodókat, Morley társának Mr. Reilly pácienseit. Ám egyikük eltűnik az este folyamán, egy másik páciens meghal - ezzel egy új szálak indulnak.

A nyomozás nagyon kacifántos, több hét - hónap is eltelik az ügy teljes felgöngyölítése során - főként mivel a haláleset az öngyilkos szálat erősíti meg, ám Poirot nem hisz ebben.

Egy kis politikát is belevitt a szerző a cselekménybe, forrongó - radikális irányzatokat képviselő szereplőkön keresztül. A nyomozás egy részén majdnem kémtörténetbe csap át - több újszerű témát behozott AC ebbe a részbe. Nekem személy szerint jobban tetszenek a klasszikusabb krimijei, de egynek jó volt:

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2009
Eredeti cím: One, Two, Buckle My Shoe
Sorozat: Poirot 22.
Fordító: Bencsik Júlia
Oldalszám: 236
Ár: - Ft
Borító: 2/5

Fülszöveg:
Hercule Poirot-nak fáj a foga, kénytelen fogorvoshoz menni. Pedig a világon egyedül csak ettől fél. Még szerencse, hogy dr. Morley remek szakember, bár ugyanolyan idegesítően fecseg, mint minden fogász. Poirot megkönnyebbülten távozik. Az utcán még segít egy középkorú hölgynek kikászálódni a taxiból, majd hazatér.Néhány óra múlva felbukkan Japp főfelügyelő, mert a fogorvos öngyilkos lett. De miért lőné főbe magát egy divatos, ügyes kezű fogász? És ha nem öngyilkosság volt, akkor ki tehette? A titokzatos görög, a dühös, fiatal amerikai, a gazdag bankár vagy a formás bokájú, szörnyen öltözött hajdani színésznő? Gyanúsítottban nincs hiány, indítékban annál inkább. Hercule Poirot kis szürke sejtjeire a szokásosnál is több munka vár, mire fény derül az esetre.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.