V. E. Schwab - Addie ​LaRue láthatatlan élete

V. E. Schwabtól nem ez az első könyvem: először Az Archívumot olvastam még 2013-ban, később A mágia árnyalatai sorozatot. Tetszik, ahogy variálja a témáit - mindig kicsit másba ássa bele magát, de a varázslat és az izgalom az megmarad.  Ezért is vártam kíváncsian mit tartogat legújabb regénye. 

Az Addie LaRue láthatatlan élete egy évszázadokon átívelő történet egy fiatal lányról, aki nem akart a kitaposott ösvényen haladni. 

Eleinte két szálon fut a regény: megismerhetünk egy fiatal lányt, aki 2014-ben New Yorkban épp kikászálódik egyéjszakás kalandja ágyából - furcsa módon a srác nem emlékszik rá... Ezt a szálat egészíti ki a múlt, amiben megismerhetjük főszereplőnk sorsát. 

Addie egy kis francia faluban született 1691-ben és itt élt egészen 23 éves koráig, amikor is a házasság elől egy teljesen új életbe menekült. Még gyerekként a helyi 'boszorkánytól' tanulta meg, hogy léteznek ősi istenek, akikhez ő is imádkozik, apró felajánlásokkal keresi a kegyeiket. Addie életét megváltoztatja ez a tudás: amikor rádöbben, hogy ő nem akar megszokott életet élni, férjhez menni, gyereket szülni - egyre többször fordul az ősi istenekhez, kiutat keres ebből a helyzetből. Ám elköveti azt a hibát, hogy sötétedés után is kint marad és egy olyan isten válaszol a kérésére, aki sajátosan értelmezi azt. 

Addie halhatatlan lesz: megmarad 23 évesnek, de az emberek nem tudják megjegyezni őt, amikor kilépnek egy ajtón, máris elfelejtik. A váltakozó fejezetekben megismerhetjük hogyan élte túl az első éveket, hogyan tapasztalta ki átka korlátait és lehetőségeit. A sötét isten időről-időre meglátogatja és várja, hogy mikor adja fel és engedi meg neki, hogy elvegye Addie lelkét. 

Izgalmas a regény alapötlete: mihez kezd egy fiatal nő azzal, hogy örökké élhet - cserébe senki nem emlékszik rá? Addie idővel megtalálja azokat a kiskapukat, amik könnyebbé tehetik az életét: mesterien fedezi fel az elhagyatott otthonokat, a megélhetésért lopnia kell, de művészekre is hatással lesz, akik megörökítik valamilyen formában. 

A csavar akkor következik be a regényben, amikor megjelenik egy fiú, aki emlékszik rá. Henry történetével egy újabb érdekes szállal gazdagodik a könyv: több fejezetben az ő nézőpontját követhetjük és érezzük, hogy vele sincs minden 'rendben'. 

Addie és Henry egymásra találása egy izgalmas lehetőséget - menedéket nyújt a történetben, de gondolhatjuk, hogy nem fog ez ilyen könnyen menni...

Elvarázsolt ez a történet: még ha több klisével is dolgozik, amivel minden könyvmoly lányt megnyer magának az írónő (olvasás, könyvesbolt +macska, helyes fiúk és lányok, veszélyes de érdekes sötét isten, művészet, na és New York). Izgalmas volt Addie életét követni, a múltjából csak néhány epizódot villantott fel: a fordulópontokat, a karakter megerősödésének pillanatait. 

Meg kell említenem még az lmbtq-szálat a történetben, ami igazából csak meghúzódik a háttérben, de mindkét főszereplő szabadon kezeli az irányultságát: ahogy Henry mondja: ő a személybe szeret bele, nem a nemébe. A könyv átmenet a YA és a new adult között, mert vannak benne erotikus jelenetek, de nem ezen a van hangsúly.

Ne ijesszen el senkit a 600 oldal: a fejezetek rövidek, gyorsan pörögnek - és egyre jobban behúznak a történetbe. Szerettem benne lenni, a múltban barangolni - leginkább New Yorkban 'járni', sok randihelyszínre eljutunk: könyvesboltba, bárokba és titkos helyekre, de Henry lakása is otthonos kuckót jelentett. 

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretnének egy könnyedebb fantasy történetet, ami otthonosságot nyújt és amiben a karakterek közti kapcsolaton van a hangsúly. Nincsenek nagy csaták, utazások, csak egy lány aki túlél, aki nem adja fel és harcol. A mi generációnk regénye ez a könyv: a túl sok lehetőség és a túl kevés miatti félelmekről szól, a kapcsolatok változékonyságáról, az alkotás és önkifejezés fontosságáról, az otthonra találásról.

"És a fiú megkérdezi tőle a sötétben, hogy megérte-e.
Megérte sokáig bánkódni a pillanatnyi örömökért?
Megérte évekig szenvedni pár percnyi szépségért?
Addie a fiú felé fordul, úgy felel.
– Mindig megéri."

A kiadás gyönyörű lett - a védőborító, a szalagos könyvjelző, a részek előtti illusztrációk! 

5/5

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 608
Eredeti cím: The Invisible Life of Addie LaRue
Fordító: Ballai Mária
Ár: 5980 Ft - Rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Egy ​élet, amire senki nem fog emlékezni. Egy történet, amit soha nem felejtünk el.

Franciaország, 1714: egy fiatal nő végső elkeseredettségben fausti alkut köt az ördöggel, hogy örökké éljen, ám ezért cserébe súlyos árat fizet. Az ördög megfosztja a világban elfoglalt helyétől, és arra kárhoztatja, hogy mindenki elfelejtse, akivel találkozik.

Így kezdődik Addie LaRue évszázadokat és kontinenseket átívelő, felejthetetlen története. Művészek múzsájaként vonul végig a történelmen, melynek során egyetlen társa az ördög, aki minden évben felkeresi az egyezségük évfordulóján.

Aztán egy napon, egy manhattani antikváriumban Addie belebotlik valakibe, aki emlékszik rá. És ekkor rájön, hogy nem menekülhet örökké a végzete elől.

Az Addie LaRue láthatatlan élete egyrészt a szerelem és az élet utáni végtelen vágyódás gyönyörű története, másrészt a művészetek és a tudás ünnepélyes himnusza. V. E. Schwab regénye a megjelenését követően számos országban bestsellerré vált, az olvasók és a kritikusok egyaránt ezt tartják írói pályája eddigi legfontosabb és legjobb művének.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.