Elisabeth Lukas - Mondj ​búcsút a kiégésnek!

Elisabeth Lukas osztrák pszichológus, pszichoterapeuta könyvére egyik barátnőm hívta fel a figyelmem. Már amiatt is érdekelt ez a rövid könyv, mert EL Viktor E. Frankl tanítványa és a logoterápiát gyakorolja a munkája során - a kiégés témája pedig aktuális.

A kötetben megismerkedhetünk a kiégés alapfogalmával és azokkal a jelenségekkel, amik előidézhetik. A szerző minden fejezetben esettanulmányokkal mutatja be a kiégés formáit és megoldási módjait. 

Érdekes módon a kiégést nem csak a túlságosan sok munka, leterheltség okozza - az első fejezetekből kiderül, hogy a hirtelen feladatvesztés, megtapasztalt szabadság is bajok forrása lehet. 

"Az értelembeteljesítés az a pozitív szféra, amely áthatja a mindennapokat, és akkor is ösztönzi a lelket, ha terhes teendőket kell elvégeznünk; hasonlatos az egészséghez, ami mindenhová lendületesen követi az embert mindaddig, amíg megvan, ám többnyire csak akkor veszünk róla tudomást, ha elveszítettük."

Olvashatunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás fontosságáról, az ősbizalom szerepéről, saját belső félelmeink - aggodalmaink, megfigyeléseink káros hatásairól. Az élethez való alapvető hozzáállásról, mint például a hála és a szemlélet pozitív beállítódása (kb.: "Ne sírj, mert vége lett! Mosolyogj, mert megtörtént.").

"Ezek az emberek gyakran azt gondolják, hogy kívülről eredő nyomás alatt gyötrődnek, ami természetesen aktív életünk minden szakaszában ránk nehezedik, az igazság azonban az, hogy a külső nyomásnak mindaddig viszonylag csekély a hatása, amíg az ember összeszedett és higgadt marad, és saját ritmusában teszi a dolgát."

A könyv második felében a kiégés családdal kapcsolatos vonatkozásait mutatja be: a család a feltöltődés helyeként segíthet a nehéz élethelyzetekben - vagy még rosszabbá teheti. Az emberek közti kapcsolatokról, a szeretetről, a szenvedésláncolatokról - az egyedül élőkről, a média hatásairól szintén beszél. 

"Együtt örülni családtagjaink pozitív fejlődésének, és az a nagylelkűség, amivel ezt megengedjük nekik, minden érintette egészségelixírként hat. Késznek kell lennünk arra, hogy ne akarjuk átvállalni a másik ember felelősségét – ez maga a bölcsesség. Senki sem alárendeltje a másiknak, és ezt az adok-kapok szövevényében mindig tiszteletben kell tartani…"

Nagyon rövid ez a könyv, a fejezek épp csak felvillantják az adott problémát és a megoldási javaslatot - mégis engem most inspirált, sok gyakorlati megoldást át lehet szerintem emelni belőle. Aki kiégéssel küzd annak persze nem fogja megoldani ez a könyv az életét, de elültethet néhány jó gondolatot, megoldási lehetőséget. Nekem ez volt az első olvasmányom a témában, így összehasonlítási alapom még nincs, de érdekes volt Viktor E. Frankl logoterápiáját a 'gyakorlatban' látni.

"Ha egy nehéz helyzeten nem tudunk változtatni, még mindig megtehetjük, hogy megváltoztatjuk a hozzá való viszonyulásunkat."

5/5

Kiadó: Ursus Libris
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 136
Eredeti cím: Burnout adé!
Fordító: Kalocsai Varga Éva
Ár: 2200 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
A modern kor embere egyre nagyobb követelményekkel kénytelen szembenézni. Napról napra szenvedést okoz számunkra a rohanás, a külső nyomás és a stressz – nagy belső erőre, testi és lelki regenerálódást biztosító forrásokra van szükségünk ahhoz, hogy ne váljunk a kimerültség áldozataivá. De ezek ellentéte, a monoton és kiteljesületlen élet is rosszkedvűvé és beteggé tehet bennünket. Hogyan élhetünk úgy, hogy teljesítsük feladatainkat anélkül, hogy kiégnénk? Elisabeth Lukas, aki Viktor E. Frankl tanítványa, számos választ kínál fel erre a kérdésre, amelyeket a gyakorlatból vett esettanulmányokkal támaszt alá. Rávilágít mind a szakmai, mind a magánélet azon „szívből jövő” elkötelezettségeire, amelyek épülésünkre szolgálnak, nem pedig „leépítenek”. Könyvéből tápláló erőforrásokra tehetnek szert az értelmes és teljes élet lehetőségeit keresők, valamint azok a segítő szakemberek, akik ebben a keresésben támogatják a hozzájuk fordulókat.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.