Top5 nyári olvasmányom 2021

szeptember 07, 2021

Eltelt egy újabb évszak - szerencsére rengeteg jó és kiváló olvasmánnyal. Kiválogattam azt az ötöt, amik a legmeghatározóbb - legmeglepőbb ill. talán kevéssé ismertek voltak. Érdekes módon több is a várólista csökkentő listámról került ki! :))

Igaz ezt a könyvet sok-sok embernél láthattátok a nyáron, de nem baj - itt a helye, főleg a magyar közélet visszásságai miatt is.
"A Klune által teremtett világ egyrészt valamiféle disztópia, ahol a mágikus lényeket üldözik, gyerekeiket sokszor kegyetlen körülmények között 'nevelik', és áthatja a közgondolkodást a kirekesztés. Ismerős? Több ponton vonhatunk párhuzamot a mai világ és a regénybeli között: félelem az ismeretlentől, az előítéletek, a félinformációkból induló zúgolódás és erőszakos tettek kibontakozása. De találunk szerencsére pozitív vonatkozásokat is - kezdve Linussal, akinek nem is az előítéleteit, hanem a félelmeit kell legyőznie és kilépni a komfortzónájából, hogy megnyissa a szívét és új dolgokat próbáljon ki. A sziget melletti faluban is vannak olyan személyek akik segítik a lassú változásokat..."

"Irene teljesen elkeseredve fordul pártfogójához, Henry Simmshez, aki átad neki egy naplót, amit még a nő apja bízott Simmsre. A 19. századi napló egy hatalmas felfedezést tartogat, ami Kambodzsa szívében, egy felderítetlen templomról és az ott őrzött tekerecsekről szól. Irene teljes lázzal veti bele magát az új feladatába, hajtja a vágy, hogy megszerezze a khmerek történetéről szóló tekercseket, és ezzel írja be magát a történelembe. (...) Ajánlom ezt  könyvet, ha szeretnétek egy női fejlődéstörténetet - cseppnyi Lara Croftos és Indiana Jones-os hangulattal, a Távol-Keleten. Engem most tökéletesen kikapcsolt, vitt magával a történet, érdekes témákat és kérdéseket vetett fel."

"Varázslatos volt ez a könyvet olvasni, megmozgatta a fantáziámat, hogy a különböző nézőpontokat a megismert történethez illesszem. Nagyon tetszett, hogy minden narrátor felismerhetően különbözött egymástól - ezen kívül rendkívül élveztem a nem hagyományos megszólalókat (állatok, természet). A katalán legendák - történelmi események is helyet kapnak a könyvben, amire a szerző a kötet végén utal is. Az idei olvasmányaim közül kiemelkedik ez a kötet: nem csak a történetével, a megismert nép és helyszín, de a szerkezete miatt is! Különleges sorsokat ismerhettem meg, a természetközeliség miatt még jobban tetszett, a mágikus realizmus pont jó mértékben jelent meg, hogy bemutasson korábbi sorsokat, árnyalja egyes szereplők sorsát - karakterét. Azoknak ajánlom, akik nem ijednek vissza a nem megszokott szerkezetű könyvektől! ;) "

"Az Élőhajók-ciklus egy olyan világban játszódik, ahol jelen van a mágia, de ez csak bizonyos lények és népcsoportok számára természetes. A cselekmény központjában egy hajós kereskedő-család áll, akik nemzedékekkel ezelőtt telepedtek le jelenlegi lakóhelyükön, Bingtonban. A Vestrit család tulajdonában van egy ébredés előtt álló élőhajó, a Viviána - amint a család harmadik tagja meghal a hajó fedélzetén, az orrdíszén található szobor felébred. Beszélni kezd, öntudatra ébred - fel tudja használni a korábbi évek tapasztalatait, emlékeit, ezáltal még könnyebben lehet vele hajózni. Nem csoda, hogy sok kereskedőcsalád hajlandó évtizedekre adósságba verni magát, hogy legyen ilyen ilyen hajó a birtokukban (...) Már ebben a két kötetben rengeteg kalandot, jellemfejlődést és nézőpontot ismerhetünk meg. Az első fejezetek komótos hangvételét megszokva és a lassan adagolt információkat megismerve, egyre jobban elmerültem ebben a világban. Lenyűgöztek az élőhajók, az a kapcsolat, ami kialakulhat a családtagok és köztük. Sok titkot és érdekességet tartogat ez a világ - a kígyók (vagy valami más lények?), a mágia, az Esővadonban élő kalmárok - ill. az a politikai feszültség mely már az első részben megalapozódik."

"Behúzott ez a regény, már szinte a kezdetekor: meglepő fordulatokkal, lélektani mélységekkel dolgozik - az külön plusz pont volt, hogy olyan amerikai helyszíneken játszódik, amikről szívesen olvasok. A Vágy és végzet találó cím: arra, hogy szól egyrészt a szerelemről, a kapcsolatokról, de a hivatásról, és arról is, hogy min múlik a sorsunk alakulása. Ijesztő volt Mathilde szemszögét olvasni, a múltját és motivációit - azt a sötétséget, amiből Lotto alig sejtett valamit. Az elbeszélői mód néhol kilép a megszokott keretek közül: több előre és visszautalást tartalmaz, néhol a dráma műfajában mesél el egy epizódot szereplőink életéből. Ahogy a Házassági összeesküvésben, itt is megjelenik az a 'játék', hogy konkrét eseményt megismerhetünk egy másik szereplő szemszögéből is. "

Nektek mik voltak 2021 nyarának legjobb olvasmányai?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.