Alexis Henderson - A ​boszorkányság éve

A Goodreads közönségszavazás tavalyi listájában találkoztam először ezzel a könyvvel, ami egy feminista történelmi boszorkányos regény - mondanom sem kell, mindegyik hívószó volt számomra. Nagyon örültem, amikor a Metropolis Media Kiadó bejelentette, hogy elhozza magyarul; szeptemberben meg is érkezett fizikai valójában. 

A boszorkányság éve Alexis Henderson amerikai írónő első regénye, ami egy erős kezdés - a már emlegetett Goodreads szavazásán több kategóriájában is jelölték. Decemberben érkezik a folytatás is, de a regény önmagában is kerek egész.

Főszereplőnk Immanuelle, egy 16 éves lány, aki mélyen vallásos közösségben él. Bethel földjét a vallás szolgái irányítják, a lakosok szigorúan veszik az Atya tanításait; és megvetik azokat, akik eltérnek tőle. A települést a Sötét Erdő határolja, ahol a négy fő boszorkány él: Lilith, Delilah, Jael és Mercy. A megismert világ lassan bontakozik ki a szemünk előtt, de az írónő ügyesen adagolja az információkat.

Immanuelle származása miatt mindig is a közösség peremén élt: anyja törvénytelen kapcsolatot folytatott, ráadásul a Sötét Erdőbe menekült és csak akkor tért vissza, amikor megszülte őt. Apját máglyán égették el, anyja belehalt a szülésbe ezért nagyszülei nevelték fel. 

Ebben a világban a többnejűség elfogadott dolog, Immanuelle nagyapja is választott második feleséget magának, lányaikkal együtt hatan élnek egy fedél alatt. Ezt a családképet eleinte nehéz volt megszokni, de a legcifrább 'családot' a Próféta, a közösség vallási vezetője gyakorolja, aki sok szimpatikus lányt fogad feleségének - az évek során szabályos háreme alakult ki. A történet kezdetén Immanuelle legjobb barátnőjére, Leah-ra is ez a sors vár. 

Ahogy sejthető főszereplőnk a tiltás ellenére be fog lépni a Sötét Erdőbe, aminek a hívását időnként hallja. Találkozása az ott élő boszorkányokkal horrorisztikus, de letehetlenül bonyolódó cselekményhez vezet. Anyja naplója alapján Immanuelle megismeri a boszorkányokat, anyja sötét időszakát és rádöbben, hogy Bethel népét veszély fenyegeti: vér, rontás, sötétség és öldöklés következik.

Immanuelle a kívülálló szemszögéből mutatja be a közösséget, döbben rá az igazságtalanságokra, az elkendőzött agresszióra és a bűnre. Ezzel párhuzamosan saját életéről is fontos dolgokat ismer meg, amik Bethel népére is hatással lesznek. 

Sokkal komorabb történetet kaptam, mint amire vártam: a vallás bénító 'hagyományaitól', a fiatal lányok kihasználásától forgott a gyomrom. A Próféta karaktere egy tipikus zsarnok, aki saját bűnös vágyait sem fékezi, álszent példaképként áll az emberek elé.

A Sötét Erdőben játszódó jelenetek igazán horrorisztikusak voltak, de behúzott magával a cselekményt. Drukkoltam a főszereplőnek, hogy sikerüljön megtörnie az átkot és kitörnie ebből a világból.

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik nem érzik kényelmetlenül magukat a horror elemekkel tarkított társadalmi egyenlőtlenségeket is bemutató történetekben. Inkább utóbbin van a hangsúly, ne egy hagyományos boszorkányos történetre számítsatok. Érdekes keveréke a fentieknek, ami tökéletes lehet a borongós őszi napokra ;)

4/5

Kiadó: Metropolis Media
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: The Year of the Witching
Fordította: F. Nagy Piroska
Oldalszám: 340
Ár: 3990 Ft (Rendeld meg akciósan a kiadótól ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg

Négy ​boszorkány. Négy figyelmeztetés. Négy veszedelem. Bethel földjén, ahol a próféta szava a törvény, Immanuelle Moore puszta létezése is istenkáromlás, hiszen idegen földről jött apját máglyán égették el, anyja pedig boszorkányokkal kötött szövetséget, mielőtt meghalt. Immanuelle-t nagyanyja neveli puritán szellemben, így a lány mindent megtesz azért, hogy kövesse a Szent könyv parancsolatait, tisztelje az Atyát, alázatos és odaadó életet éljen, hasonlóan a település összes nőjéhez. Egy véletlen szerencsétlenség azonban a Bethelt övező, tiltott Sötét Erdőbe csábítja, ahol az első próféta által hajdanán üldözött és megölt négy hatalmas erejű boszorkány lakik. Szellemük még mindig ott kísért, sőt, egy ajándékot is átnyújtanak Immanuelle-nek: halott édesanyja naplóját. Nyomozni kezd, hogy kiderítse, mi áll a családját és népét sújtó szörnyű átkok mögött, ám egyre komorabb titkokra bukkan az Atya és az egyház múltjában. Ha Immanuelle meg akarja változtatni saját-, és népe sorsát, a változásnak vele, a boszorkány lányával kell kezdődnie. . .

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.