Sally Rooney - Hová lettél, szép világ

Sally Rooneyval tavaly ismerkedtem meg, amikor az eredeti megjelenés szerinti sorrendben olvastam el két regényét: Baráti beszélgetésekkel kezdtem, néhány hónappal később a Normális embereket. Mindkettő megfogott, újszerű volt és a minimalista próza ellenére erős atmoszférát teremtett. 

Nagyon vártam már az új kötetét, ami az eredeti megjelenéssel egy időben hozott el a 21. Század Kiadó! Ez a regény szépen kapcsolódik az előző kötetekhez: ismét néhány fiatalt ismerünk meg, akik élete különböző módon kapcsolódik össze.

Alice még nincs harminc éves, de már bestseller könyvek szerzője - a világtól elvonulva egy tengerparti faluban bérel házat. Első randiján ismerkedik meg Felix-szel, aki teljesen más világból jön, mint ő. A fiatal srác egy raktárban dolgozik és utálja a munkáját. 
Alice legjobb barátnője, Eileen Dublinban dolgozik egy irodalmi lap szerkesztőségében. Miután pasijával néhány éve szakítottak, idegenekkel bérel közös albérletet, annak minden kényelmetlenségével. Életét gyerekkori ismerőse - példaképe  - plátói szerelme, Simon felbukkanása töri meg időnként. 

Négyük kapcsolatát ismerhetjük meg a regényben, a külső nézőpontú narrációt Alice és Eileen esszé-szerű e-mailváltásai törik meg. A két fiatal nő nem csak életük alakulásáról, a munkáról, fellángolásokról számol be egymásnak, hanem mélyebb párbeszédet is folytatnak a klímaváltozásról, társadalmi problémákról a vallásról és hitről, a szeretetről és az élet céljáról. Közel járnak a harminchoz, de még keresik magukat, a boldogságot. 

Hová lettél, szép világ? Hová lett szüleink világa, amiben biztos volt hogy a fiatal munkába állása után külön tud költözni, szerelemre talál, házasságot köt és családot alapít? Mind a négy főszereplő más utat jár be, mint amit a korábbi generációk. Kapcsolatok cserélődnek, ketten a másik nemére sem korlátozzák a szerelem megtalálását, mégsem érnek el sikert. Amikor bekapcsolódunk életükbe mind a négyen boldogtalanok. Nem látják már hogyan kellene élniük az életüket, nyomasztja őket a külvilág - a problémák, az elvárások, a generációjuk felelőssége. Lelki terheket és falakat kell lebontaniuk, sérelmeket feldolgozniuk, hogy megtalálják a kiutat ebből a helyzetből.

Sokan - főleg a velem egykorúak, az Y-generáció tagjai fogják igazán értékelni ezt a regényt, mert rólunk szól. Arról, ahogy próbáljuk megtalálni az utunkat, annyit megtartva a korábbi generációk értékeiből amennyit tudunk és akarunk, folyamatosan alkalmazkodva a társadalmi-gazdasági-környezeti változásokhoz. Az utolsó oldalakon megjelenik a járvány is, a karantén - ettől még aktuálisabb a kép, de örültem hogy csak ennyit kaptunk belőle.

Ismét behúzott Sally Rooney stílusa: amint volt időm a könyvre, egyhuzamban olvastam el majdnem a felét. Határozottan újraolvasós - főként Alice és Eileen levelezése miatt. Nagyon érdekes volt követni a kapcsolatok dinamikáját, üdítő volt az a nyíltság ahogy a szerző bemutatta a szereplőit, az ellentéteiket - legyen az társadalmi, lélektani vagy a hátterüket érintő. Ahogy a korábbi regényeiben, itt sem teljesen szimpatikusak a karakterei szerintem - de épp ettől valószerűek, más-más oldalukat láthatjuk és egyre jobban kibomlik előttünk a kép róluk. 

Érdekes volt, hogy Alice és Eileen karakterén keresztül a szerző az írói hivatásról is vall - interjúban is elmondta, hogy saját életéből merített a karakterek szakmáját tekintve. Ezzel egyfajta választ is ad az őt érintő kérdésekre, az új regény megírásának körülményeire. 
"Talán egyszerűen csak arra születtünk, hogy szeressünk, és féltsük azokat, akiket ismerünk, és akkor is tovább szeressünk és aggódjunk, amikor fontosabb dolgokkal kellene foglalkoznunk. És ha ez az emberi faj kihalásához vezet, akkor nem szép-e ez az ok a kihalásra, nem az elképzelhető legszebb-e?"
Akinek tetszett a szerző korábbi két könyve, annak talán nem is kérdés, hogy elolvassa-e ezt a regényt. Ha még nem olvastál a szerzőtől, de szeretnél egy nagyon mai regényt szerelemről és barátságról, akkor ez egy jó választás!

5/5

Kiadó: 21. Század
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: Beautiful World, Where Are You
Fordító: Dudik Annamária Éva
Oldalszám: 318
Ár: 3990 Ft (Rendeld meg akciósan a kiadótól! ;))
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A ​Normális emberek és a Baráti beszélgetések c. könyvek szerzőjétől. Alice, aki regényíró, összeismerkedik Felixszel, aki egy raktárban dolgozik, és megkérdi, lenne-e kedve elkísérni őt Rómába. Alice legjobb barátnője Dublinban él, és éppen egy szakításon van túl. Újra flörtölni kezd Simonnal, akit már gyerekkora óta ismer. Alice, Felix, Eileen és Simon még fiatalok – de ha nem vigyáznak, elrohan felettük az élet. Vágynak egymásra, félrevezetik egymást, összejönnek, szétmennek. Aggodalmakat olt beléjük a szex, a barátság, a mindannyiunkat körülvevő világ. Valóban ez az utolsó kivilágított helyiség, amiben ők állnak, hogy tanúi legyenek valaminek, mielőtt minden elsötétül? Van rá módjuk, hogy elhiggyék: a világ igenis szép? Sally Rooney Sunday Times és New York Times bestsellerszerző. Eddig megjelent regényei: Baráti beszélgetések, Normális emberek – utóbbi átlépte a világszerte eladott egymillió példányt. Jelölései: Booker-díj, Dylan Thomas-díj, Rathbones Folio-díj, Desmond Elliott-díj, a Legjobb Női Regényíró díja. A Normális emberek 2018-ban Costa-díjban részesült, 2019-ben az év könyve lett a Waterstonesnál. Sally Rooney társforgatókönyvíróként részt vett a Normális emberekből készült tévésorozat megírásában, amelyet 2020-ban mutattak be a BBC-n. A Baráti beszélgetésekből készült BBC-sorozat bemutatóját 2022-re tűzték ki.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.