Octavia E. Butler - A magvető példázata

Octavia E. Butler néhány éve már a radaromon volt, de a Xenogenezis-sorozata nem vonzott. Ez a regény viszont nem a túl távoli jövőben játszódik (konkrétan 2024-ben kezdődik) és a klímakatasztrófa hatásairól olvastunk egy kaliforniai kamasz lány naplóját követve.

A regény 1993-ban jelent meg, ezért az akkori negatív világképet építette be a regénybe - ijesztő volt olvasni, hogy már csak néhány év választ el attól, amit Butler elképzelt. A szélsőségessé váló időjárás, a vízhiány és az emberek közti agresszió sajnos a valóságban is jelen van - nem olyan mértékben, mint a könyvben, de nyomasztó volt észlelni a párhuzamokat. Talán épp a lassú romlás bemutatása miatt olyan erőteljes olvasmány ma is. Nem véletlenül lett 2020-ban New York Times Bestseller...

Elbeszélőnk Lauren Oya Olamina 15 éves kamaszlány, aki egy falakkal elzárt negyedben él, Los Angeleshez közeli városban. Édesapja a kis közösség prédikátora, mostohaanyjával és öccseivel viszonylag biztonságban élnek az egykor kertvárosi környezetben. 
Lauren naplóban örökíti meg hétköznapjait illetve azt a folyamatot, amikor rátalál saját hitére. Édesapja keresztény vallásának tanításaiból sarjad ki benne egy önálló hitrendszer, amiben Isten a változás és az emberek legfőbb értéke egymás segítése, a folyamatos tanulás a végső cél elérése érdekében. Lauren nem köti édesapja orrára új nézeteit, hanem megfigyel, folyamatosan tanul és lejegyzi gondolatait. 

Mindennapjaik a helyi iskolájuk működtetésével telnek, amiben a környékbeli gyerekek járnak; lőgyakorlatokra mennek a negyeden kívül - mindig nagyobb csoportban. A külvilág ugyanis veszélyes: a falakon kívül hajléktalanok, tolvajok és drogosok lézengenek, próbálnak túlélni. Ebben a világban egyre rosszabbul működnek az alapvető szolgáltatások - a rendőrség, a mentők és a tűzoltóság vagy ki sem érkeznek oda ahová hívják, vagy több órás késéssel. Minden kis közösség magára van utalva: egyre inkább önellátóak lesznek, ételt készítenek - csak a legszükségesebb dolgokat veszik meg boltban - drága pénzen - és lehetőleg nagyobb csoportokban vágnak neki az útnak. 

Több évet végigkövethetünk Lauren közösségében, amikor is a története eléri azt a csúcspontot, amire már évekkel korábban elkezdett felkészülni. El kell hagynia a biztonságot jelentő otthont és rá kell lépnie a maga választotta útra. 


A könyv második felében a vándorlást követhetjük, és egyre nagyobb képet kapunk ebből a cseppet sem szép új világból. Elnéptelenedett települések, tűzvészek, hullák, elvadult kutyák és embercsoportok között kell lavíroznia a főszereplőnknek és a hozzá csatlakozó társainak. A rabszolgaság újra virágkorát éli, a pénz egyre jobban veszít az értékéből - a víz és az élelem lesz a legfőbb érték, na meg egyes csoportoknak az új drog, aminek rengeteg ember esik áldozatul.
Lauren ráadásul egy érdekes képességgel született, hiperempátiás vagyis átérzi a közelében lévők érzelmeit, fájdalmát. Ha megüt valakit, olyan mintha saját magát ütné meg, ami nem könnyíti meg a vándorlását az erőszakos csoportok között. 

Lauren alternatívát kínál a köré gyűlt vándoroknak és látjuk ahogy formálódik a Földmag (vallás, nézet?), ami visszatér a természethez és békét kínál, ill. az új jövőt a csillagok között...

Az első néhány oldal után - amikor is betájoltam hogy hol és mikor játszódik a történet - faltam az oldalakat. Ezt megkönnyítette a napló formátum, ami néhol fél éves kihagyásokkal meséli el Lauren történetét. Szépen felépült főszereplőnk küldetéstudatának íve, az inspirációja és a motivációja, a Földmag elmélete. A duológia második részében gondolom ennek kibontakozását olvashatjuk majd - kíváncsian várom!

Ha szeretnétek egy hátborzongatóan aktuális disztópiát, társadalmi sci-fit, akkor ez a ti könyvetek is lesz. Elgondolkodtató és ijesztő, hogy milyen könnyen fordulhat át egy társadalom az anarchiába - Butler ennek a határvonalát ábrázolja a regényben: még vannak ellenőrző szervek, de azok is már kezdenek a saját céljaiknak megfelően működni. Lauren elbeszelésmódja egyszerű, lényegretörő, de olvastatja magát. 

Engem nagyon behúzott a történet, a negatív jövőkép és az erőszak ellenére, amit amúgy nem szoktam keresni az olvasmányaimban. Többször eszembe jutott a Tizenegyes állomás mint hasonló olvasmány, bár ott egy hirtelen katasztrófa következik be és ennél talán kevésbé brutális világ alakul ki. 

Örülök, hogy több év után magyarul olvasható ez a már klasszikus scifi, remélem a második részre sem kell sokat várnunk!
Érdekesség: 2020-ban képregény verzió is megjelent a regényből (ahogy például a szerző Kindred c. regényéből is - ez is a várólistámon van). 


5/5

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 352
Eredeti cím: Parable of the Sower
Fordító: Huszár András
Ár: 3680 Ft - Rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:
2024-et ​írunk: a klímaváltozás elviselhetetlen károkat okoz világszerte, járványok, háborúk és tartós vízhiány sújtja az emberiséget. Los Angeles külső részén fegyveres erőkkel védett, zárt közösségek próbálnak biztonságban fennmaradni a fosztogatókkal szemben, akik gondolkodás nélkül ölnek a túlélésük érdekében.
Lauren Olamina az egyik ilyen közösségben él családjával. Apja lelkész, és másokkal együtt azért küzd, hogy megőrizze az emberiség méltóságát és azokat az értékeket, amik egyszer naggyá tettek minket. Miközben apja a helyes úton próbálja tartani a gyülekezetét, Lauren hiperempátiával küzd – egy ritka betegséggel, melynek során rendkívül érzékennyé válik mások fizikai fájdalmával szemben.
Egy nap fosztogatók törnek be a közösségbe, és bekövetkezik, amitől mindenki tartott: otthonukat hátrahagyva menekülniük kell a farkastörvények uralta senkiföldjén. Lauren a túlélőkkel együtt északra tart és idővel a vezetőjükké válik; ráadásul az út során megfogalmazódik benne egy új hitvilág alapja, ami az egész emberiség számára a túlélést jelentheti.
Octavia E. Butler 1993-as és mára klasszikussá vált disztópiája évről évre egyre aktuálisabbá válik. A magvető példázata számtalan írót inspirált és a műfaj egyik legfontosabb modern műveként tartják számon – hatását jól illusztrálja, hogy 2020-ban, huszonhét évvel a megjelenése után New York Times Bestseller lett.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.