Paula Hawkins - Lassan ​izzó tűz

Paula Hawkinstól 2015-ben olvastam először, A lány a vonatont - ez volt az egyik első domestic thrillernek nevezett regény, ami elindított egy trendet. Viszonylag kevés hasonló könyvet olvasok, de ezzel a regényével a szerzőnek bérelt helye lett nálam - megfogott az atmoszférája, a csavaros történetvezetés és a titkok. Ezért nem is volt kérdés, hogy elolvassam-e két évvel később A víz mélyént, ami szintén tetszett.

A Lassan izzó tűz egy néhány év kihagyással érkezett, viszont a 21. Század Kiadó a világpremierrel egy időben adta ki :O Sokat nem is vártam vele - csütörtökön érkezett meg, péntek éjjelre ki is olvastam!

A történet London egy érdekes helyszínén játszódik - igen már ezzel és a kötet elején található térképpel megnyert magának a könyv - a Regent-csatorna egy szakaszán, részben az írói képzelet szerint átalakítva. 

Az egyik lakóhajón gyilkosság történik: egy fiatal férfit, Danielt a szomszédja talál meg vasárnap reggel, vérbe fagyva. A péntek estét egy fiatal lánnyal töltötte, Laurával, aki eléggé zilált állapotban érkezik haza közeli lakásába. A rendőrök hamar rábukkannak a kapcsolatra kettőjük között és megkezdődik a nyomozás. Laura szemszögéhez több érintett is bekapcsolódik: Miriam, a szomszéd a lakóhajóról; Daniel nagynénje Carla és volt férje Theo; és egy idősebb hölgy aki szintén több ponton kötődik a szereplőkhöz. 

A történet egy viszonylag kis területen és kapcsolati hálóval játszik: izgalmas volt végigkövetni, hogy ki milyen módon kötődik az ügyhöz és egymáshoz. Epizódokat, részleteket kapunk a megismert szereplők múltjából, tragédiáikból - ami elvezet a jelen eseményeihez. Olyan témákat hoz felszínre a könyv, mint a gyerek elveszítése, egymás cserbenhagyása, furcsa viszonyok és érzelmek a szereplők között és a folyamatos bizonytalanság. Érdekes volt még, hogy részleteket olvashattunk egy fiktív regényből, ami két szereplőhöz kapcsolódik, egészen furcsa módon...

A könyv több pontján elgondolkodtam, hogy ki is lehetett a tettes és miért - a sok Agatha Christie meghozta az eredményét mert leszűkítettem két emberre a kört, de vártam, hogy majd egy éles csavarral meglep a regény. 

Lassan izzó tűz: a múltbeli tragédiák nem múlnak el nyom nélkül, a sok fájdalom egymásra rakódott,  szenvedélybetegség, elhanyagolás és bosszú csírázott ki belőlük...

Paula Hawkins erőssége számomra az, ahogyan megteremti a hangulatot a regényeiben és még épp annyi erőszakot és furcsaságot mutat be, amit bevesz a gyomrom. Erős nála a családi dinamika - ahogy előző két regényében, ebben is fontos szerepet kapnak a családtagok kapcsolatai. Egyrészt Laura sorsán keresztül - másrészt Carla és családja szempontjából. Olyan anya-képeket mutat be ebben a kötetben, amikről nem szívesen hallunk, de előfordulnak.

Nagyon tetszett ez a regény, még ha némely krimis-szállal nem is voltam benne elégedett (most akkor mi történt A-val?), ill. az AC krimik után meg kellett szoknom, hogy most a háttérországot - a gyanúsítottak, az érintettek szemszögét követhetem, nem a nyomozókat. Maguk módján persze a szereplők is nyomoznak és próbálják kideríteni mi történt.

Aki szerette Paula Hawkins előző regényeit, annak nem is kérdés, hogy elolvassa-e - aki meg még nem olvasott tőle? Itt az idő ;)

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 320
Eredeti cím: A Slow Fire Burning
Fordító: Tomori Gábor
Ár: 4690 Ft - Rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:

„Mi ütött beléd?”
Laurát egész életében előítélettel kezelték. Azt mondták rá, forrófejű, problémás, különc. Volt, aki egyenesen azt állította, veszélyes.
Miriam tudja, hogy Laura nem feltétlenül gyilkos, csak mert látták távozni a borzalmas gyilkosság színhelyéről, ráadásul véres ruhában. Miriam tisztában van vele, milyen könnyen előfordul, hogy az ember rosszkor jár a rossz helyen. Carla magánkívül van az unokaöccse brutális meggyilkolása után. Senkiben se bízik: jó emberek is képesek szörnyűségekre. De milyen messzire megy Carla, hogy megbékélhessen? Mindenki sérült, az ártatlanok és a bűnösök is. Vannak, akik annyira sérültek, hogy ölni is képesek. „Nézd, mit tettél – és mi lett belőle.”

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.