Anne Sexton - Élj vagy halj meg

szeptember 10, 2021

Tavaly októberben jelent meg a 21. Század Kiadó és a Versum együttműködéseként az első két hiánypótló fordítás: John Ashbery és Tor Ulven kötetei. A sorozat következő darabja nemrég jött ki: Anne Sexton, amerikai költőnő Pulitzer-díjas műve.

Ahogy a fenti két kötet, ez is egy remek utószóval zárul, amit Szlukovényi Katalin (a versek egyik fordítója) írt. Ezzel kezdtem az olvasást, mert korábban nem hallottam erről az amerikai költőnőről és ez segített betájolni a verseket. 

Anne Sexton a 20. századi amerikai vallomásos költészet egyik jelentős alakja, Sylvia Plath pályatársa. 

Az 1960-as évektől kezdett el verseket írni, pszichoterapeutája buzdítására. Két terhesség, az azt követő szülés utáni depresszió és egy öngyilkossági kísérlet után versbe öntötte élete fájdalmait. Több mű szó gyerekkoráról: harmadik gyerekként érkezett a családjába - ahol nem várták és ez egész életére kiható trauma volt számára.

"a becsúszott gyerek, a tévedés,
amit Anya arra használt, hogy Apa
mégse váljon tőle el."

Több vers szól gyerekeiről - megszületett lányairól és a meg nem született, (vágyott?) fiúkról. A '60-as években tabu lehetett olyan témákról írni, mint a menstruáció, a vágy, a mentális betegségek, sőt a halálvágy. Anne Sexton versei ezeket a témákát járják körbe, erőteljes betekintést kapunk a fejébe - gondolataiba. 

Az öngyilkosság is több versben megjelenik - egy kimondottan Sylvia Plath halála alkalmából íródott. 

"Tolvaj! -
hogy kúszhattál,
kúsztál le egyedül
a halálba, amit én is már oly régóta és annyira vágytam,"

Szívszorító lenyomata egy életnek ez a kötet, amelyben megjelennek a gyermekkor fájdalmai, az anyaság képei és a küzdelem a depresszióval, amiben hol elmerül - hol kibukkan Anne Sexton. Az utolsó vers egy halvány reménysugár, de az életrajzi adatokból kiderül, hogy kevesebb mint tíz évvel később öngyilkos lett. 

A versek képi világ erőteljes, néhol átcsúszik álomszerű jelenetekbe, de sok helyen inkább egyfajta monológ - kinyilatkoztatás.

Anne Sexton élete a felszínen a klasszikus amerikai családmodellt követte: férjhez ment, szült két gyereket, tanult, barátságokat kötött - de a mélyben gyerekkori traumákat hordozott, amiket sosem tudott feldolgozni. A verseiben megjelennek ezek is, ahogy a gyógyszeres kezelés, a pszichoterápia is - mind csak időleges megoldást nyújtott számára.

A kötet fordítása hiánypótló az amerikai irodalomtörténet megismerése szempontjából, gazdag utószót és forrásanyagot is kapunk hozzá, ha mélyebben el szeretnénk merülni Anne Sexton életében. 

Nehéz olvasmány volt, el is nyújtottam több napra - fájdalmas sors bontakozott ki előttem, néhány vers szépen megfogott hétköznapi pillanatokat, ezek tetszettek most nekem a legjobban, mint például a magnólia virágzás (bár ezt is egy nagyon női élményhez hasonlítva jeleníti meg - A nászéjszaka) vagy ahogy felidézte másodnagynénje Párizsban töltött éveit (Séta Párizsban). 

4/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 144
Eredeti cím: Live or Die
Fordító: Mesterházi Mónika, Fenyvesi Orsolya, Szlukovényi Katalin
Ár: 4990 Ft - Rendeld meg kedvezményesen a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A ​20. század közepi, amerikai vallomásos költészet két nagy jelentőségű költőnői életműve közül Sylvia Plathé jól ismert Magyarországon is, de a hazájukban legalább annyira elismert és népszerű Anne Sexton szinte hozzáférhetetlen volt eddig a hazai versolvasók előtt. Hála a remek fordítóknak, Fenyvesi Orsolyának, Mesterházi Mónikának és Szlukovényi Katalinnak, ez a helyzet most megváltozhat. Az Élj vagy halj meg nemcsak Sexton pályáján, de az egész 20. századi amerikai lírában mérföldkőnek számító kötet. Ahogy Szlukovényi Katalin írja utószavában: „Anne Sexton kötete kertelés nélkül teszi föl élet és halál legalapvetőbb kérdéseit. Végleges válasz helyett persze sokkal inkább a keresés folyamatának krónikája rajzolódik ki az 1967-ben Pulitzer-díjjal elismert könyvből, amely a vallomásos költészet egyik klasszikusa – magyar fordítása ezért hiánypótló.”
Anne Sexton (1928–1974) amerikai költő, író. A vallomásos költők csoportjához (John Berryman, Randall Jarrell, Robert Lowell, Sylvia Plath) tartozik, akik tudatosan használták életművüket arra, hogy traumatikus élményeiket feldolgozzák. Versei személyesek, szókimondók, jellemző rájuk az erős képalkotás, az álomszerű narratíva. Sexton második idegösszeroppanása után kezdett írni, Élj vagy halj meg című kötetéért 1967-ben Pulitzer-díjat kapott, 1974-ben öngyilkos lett. A legjelentősebb amerikai költők között tartják számon.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.