Lauren Groff - Vágy ​és végzet

2017-es megjelenése óta érdekelt ez a könyv, végül tavaly egy nagy Libris akcióban* került hozzám. Megfogott a fülszöveg: egy fiatal amerikai pár története, akik New Yorkban élnek, a férj pedig a színházi világban dolgozik. 

Ennél sokkal több van ebben a regényben, ami egyáltalán nem egy szokványos felnövéstörténet. Azért is választottam a hónap végére ezt az olvasmányt, mert a Házassági összeesküvéshez véltem hasonlónak és nagyjából be is jött, de itt egy sötétebb - szövevényesebb könyvet kaptam.

A regény több mint felében Lotto (Lancelot) Satterwhite nézőpontját követhetjük, aki egy gazdag floridai családban született és nőtt föl. Már ezzel az első néhány fejezettel megfogott magának a regény: Lotto anyja Antoinette, sellőnek beöltözve dolgozott. Egy barátnője - csodálója - Sallie Satterwhite hozta össze későbbi férjével, a magának való, de jóságos Gawainnel. Már ez a furcsa család és a floridai környezet is megért volna egy külön könyvet - Lotto kamaszkori balhéival, aminek következményei egész életére hatással lesznek. 

A bentlakásos iskola megpróbáltatásai után a fiú az egyetemen virágzik ki: itt talál rá tehetségére, nem győzi elcsábítani a körülötte megforduló embereket - majd egy bulin első látásra beleszeret Mathilde-ba. Házasságuk több évtizedéből, a karrierjük beindulásáról epizódokat kapunk: egy-egy jelentős napba, buliba tekinthetünk be, ezzel szépen árnyalódik a kép a főszereplőinkről. Mindkettőjüknek mást jelent a társuk, a karrier és a közös életük... hogy igazán mit is, ezt a regény második felében, Mathilde megdöbbentő történetét olvashatja érthetjük meg.

Behúzott ez a regény, már szinte a kezdetekor: meglepő fordulatokkal, lélektani mélységekkel dolgozik - az külön plusz pont volt, hogy olyan amerikai helyszíneken játszódik, amikről szívesen olvasok. A Vágy és végzet találó cím: arra, hogy szól egyrészt a szerelemről, a kapcsolatokról, de a hivatásról, és arról is, hogy min múlik a sorsunk alakulása. Ijesztő volt Mathilde szemszögét olvasni, a múltját és motivációit - azt a sötétséget, amiből Lotto alig sejtett valamit.

Az elbeszélői mód néhol kilép a megszokott keretek közül: több előre és visszautalást tartalmaz, néhol a dráma műfajában mesél el egy epizódot szereplőink életéből. Ahogy a Házassági összeesküvésben, itt is megjelenik az a 'játék', hogy konkrét eseményt megismerhetünk egy másik szereplő szemszögéből is. 

Hömpölygő írás - szerelemről, manipulációról, karrierről, színházról és nem hétköznapi családokról... Engem ez most megfogott, annak ellenére, hogy nem kedveltem meg a főszereplőket mégis vonzott a történetük.

* Potom áron lehet még mindig hozzájutni, ha körülnéztek - pl Könyvudvarban 690 Ft.

(-1 könyv a várólista csökkentő listámról!)

5/5

Kiadó: Libri
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Fates and Furies
Fordító: Borbély Judit Bernadett
Oldalszám: 464
Ár: 3999 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
Lotto ​és Mathilde gyönyörűek, fiatalok, tehetségesek. Megismerkedésük után két héttel titokban házasodnak össze. Nem sokat várat magára Lotto dúsgazdag anyjának válasza, aki kitagadja a fiát. Az ifjú házasok kénytelenek egy New York-i szuterénben nyomorogni, ám barátaik támogatása és beteljesült szerelmük mégis boldoggá teszi őket.
Alig telik el egy évtized, Lotto már ünnepelt drámaíró, akinek karrierjét Mathilde nyíltan és titokban is segíti. Ahogy végigkísérjük közös életük több mint húsz évét, lassan feltárulnak kapcsolatuk rejtett dimenziói is: a félelmek, hazugságok, és a játszmák, amikkel életben tartják a házasságot.
Groff regényében finoman, már-már pókhálószerűen szövődnek egybe két ember világának szálai, és fokozatosan ismerjük meg egy nem mindennapi kötelék valódi mozgatórugóit.

Lauren Groff 1978-ban született Copperstownban, jelenleg Floridában él férjével és két fiukkal. 2008 óta jelennek meg írásai, a Vágy és végzet a harmadik regénye, amelyet számos díjjal tüntettek ki, és mostanra harminc országban olvasható.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.