Jeffrey Eugenides - Házassági összeesküvés

A szerző legismertebb műve az Öngyilkos szüzek c. regény, amelyből 1999-ben készült filmadaptáció is. Már 6 éve, amikor olvastam, elhatároztam, hogy sorra kerítem a szerző másik két magyarul megjelent művét is. Végül most jutottam el ide, pedig ezt a kötetet már 2018-ban megvettem. 

A cím alapján kicsit meglepődtem, amikor rájöttem hogy három főiskolás életét követi a regény, konkrétan a diplomázásuktól követő egy évet, múltbeli visszaugrásokkal. 

Madeleine egy igazi könyvmoly, aki igazán elemében érzi magát az angol szakon. Itt ismerkedik meg többek között Roland Barthes Beszédtöredékek a szerelemről* c. művével, ami olyan nagy hatással lesz rá, hogy ebből írja a szakdolgozátát, ill. talán fel is nagyítja érzéseit Leonard iránt. Leonard igazi extrovertált egyetemista: bulizik, csajozik, de az elméleti órákon is elkápráztatja a hallgatóságát. Madeleine ámulattal figyeli és lenyűgözi a srác; főleg, amikor végre össze is jönnek.

Az oldalvonalról figyel Mitchell, aki még elsőéves korukban szeret bele Madeleine-be. Őt a valláselmélet - miszticizmus fogja meg tanulmányai során, ezért vág bele egy nagy utazásba a diplomázás után. Hármójuk történetét követhetjük, néhol visszaugorva - a másik szempontjából is megismerve egy-egy eseményt.

Mindhárman másféle környezetből érkeznek: Madeleine a tipikus gazdag amerikai lányka, aki mindent megkap és tudatosan kerüli a labilis helyzeteket. Leonard ezzel szemben instabil családból jön: alkolizmus, válás és öröklött betegség került a 'csomagjába'. Mitchell átlagos környezetből indul, róla tudjuk meg ilyen téren talán a legkevesebbet, mégis számomra ő volt a legszimpatikusabb karakter. Ő fejlődik szerintem a legtöbbet, elindul egy úton, ahol nem tökéletesen úgy sikerülnek a dolgok, ahogy elképzeli, de mindenképpen jó tanulási - önismereti folyamatként éli meg. 

A regényben a providence-i Brown főiskolától eljuthatunk Cape Codba, New Yorkba sőt Európa több városába és Indiába is. 

"De, mint minden szerelmes, Madeleine is azt hitte, hogy az ő szerelme nem hasonlít egyetlen más szerelemre se széles e világon, kettejükre tehát nem vonatkozhatnak a többiek problémái."

Madeleine élete hiába készíti fel arra, hogy egy biztos társat keressen magának, kiszámítható élettel, máshogy alakul a sorsa. A szerelem mindent átíró erejét mutatja be a könyv, ami szereplőknek hol a legnagyobb boldogságot - hol a legmélyebb gödröt hozza el.

Mániás depressziót és az azzal való együtt élést is intenzíven bemutatja a regény, a tipikus felnövéstörténettel párhuzamosan. 

Nagyon tetszett az 1980-as évek egyetemi-főiskolai életének pezsgése, a váltakozó nézőpontok, az útkeresés és a helyszínek is. Az egy pont levonás az ellenszenvessé váló karakterek, a cseppet túlírt történet és a befejezés hirtelensége miatt járt. Összeségében érdekes történet a Házassági összeesküvés, örülök hogy a polcomon tudhatom, érdemes lehet újraolvasni. A könyvtárból már kivettem az Egy ​test, két lélek c. regényét és ezzel a végére is értem a magyarul elérhető életműnek.

* (a könyvben máshogy fordítják, de ezzel a címmel jelent meg magyarul)

5/5

Kiadó: Tericum
Kiadás éve: 2012
Eredeti cím: The Marriage Plot
Fordító: Kovács Kristóf
Oldalszám: 488
Ár: 3970 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:

A klasszikus regények nem mentek ki a divatból. Ennek bizonyítéka a jeles szerző új regénye, amely három friss diplomás fiatal életkezdését követi nyomon a 80-as évek Amerikájában. Madeleine, a gyógyíthatatlan romantikus, Jane Austen regényeinek lelkes kutatója, polgári családból jön, s kissé szégyelli is, hogy ennyire normális. Szerelme, Leonard, briliáns elme, zavaros családi háttérrel, komoly betegséggel, mániás depresszióval küzd, amely nem csak házasságát Madeleine-nel, de egész életét felőrli. A háromszöget Mitchell zárja, aki évek óta reménytelenül szerelmes Madeleine-be, s mégsem adja fel álmát, hogy a lány egy nap a felesége lesz. Bár szó esik benne házasságról, házassági bonyodalmakról, szerelemről, barátságról, a regény elsősorban a felnőtté válásról szól. A főhősök az élet nagy kérdéseire keresik a választ: Ki vagyok én, és hová tartok? Mi a szeretet? Mi az élet értelme? – Jeffrey Eugenides a Pulitzer-dijas Egy test, két lélek után 10 év óta először jelenik meg új regénnyel, s ezúttal is igényesen szórakoztató könyvet írt. A cselekmény hálója mindvégig fogva tartja az olvasót. Megjelenése óta a regény folyamatosan szerepel a bestseller listák élén, s a magyar kiadással körülbelül egy időben közel húsz országban jelenik meg.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.