Mágikus realizmus | ajánló

Szederbor videója inspirálta ezt a bejegyzést, amiben az egyik kedvenc műfajomhoz és az augusztusi könyvklubjának témájához ajánl könyveket.

Mágikus realizmus fogalma:

"A mágikus realizmus olyan művészeti irányzat, amelyben varázslatos, mágikus elemek tűnnek fel az amúgy realista megjelenítésben. A kifejezést egy német kritikus, Franz Roh alkotta az 1920-as években, hogy ennek segítségével mutasson be néhány amerikai festményt (lásd a Története szakaszt), de általánosan elterjedtté a latin-amerikai irodalom 20. századi felvirágzásával vált. Ennek mérföldköve Gabriel García Márquez 1967-ben megjelent Száz év magány című regénye, ami a mágikus realista irodalom igazi megteremtője lett. De a mágikus realizmus képviselője volt a szovjet-orosz Mihail Afanaszjevics Bulgakov is, akinek A Mester és Margarita című regénye halála után évtizedekkel, 1966-ban jelent meg."- wiki

Van néhány szerző és könyv, ami kapásból eszembe jutott a téma kapcsán - és a videóban szóba kerülnek. Pl.: Alice Hoffmann regényei, Gabriel García Márquez könyvei vagy Sarah Addison Allen romantikus chikclitjei. Rajtuk kívül is olvastam persze mágikus realista regényeket, bár néhol nehéz bekategorizálni, hogy mi számíthat ennek. (Molyon fantasy könyvekre is sikerült rápakolni a tagoknak ezt a címkét - pl Gaiman több regényére.) A blogon én sem is nagyon jelöltem ezeket a könyveket, majd utólag pótolom ez alá a címke alá tartozó bejegyzéseket. 

Az augusztusi újraolvasásom ennek kapcsán Alice Hoffmantól a Hetedik mennyország, amit épp 11 éve, augusztus elején ismertem meg. Ez tipikus mágikus realista regény, ahol a cselekményben megmagyarázhatatlan mágikus események is történnek - kezdve azzal, hogy az egyik főszereplő megérzi-megsejti mások gondolatait, vagy hogy a ház ahova beköltöztek korábban erőteljesen leromlott, ezzel mutatva meg, hogy a tökéletes felszín alatt milyen folyamtok zajlanak.

Mágikus realista regények, amiket ajánlok:

Ti milyen könyvekkel egészítenétek ki a listát?

1 megjegyzés:

  1. De örülök, hogy megírtad ezt a bejegyzést :)) El is olvasom a korábbi posztjaidat, ezek valamiért elkerültek annak idején, pedig az Esték a cirkuszban engem is érdekel :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.