Imogen Hermes Gowar - A ​hableány és Mrs. Hancock

Az idei őszi-téli megjelenések közül ezt a könyvet nagy kíváncsisággal vártam. A borítója egyből megfogott,  sőt annyira tetszett, hogy olvasás előtt több percig gyönyörködtem benne és a belső kötéstábla mintáiban :). A történetről nem sokat tudtam, mert a fülszövegre alig emlékeztem, de így volt ez jó, hogy szinte ismeretlenül épült fel előttem a történet.

A vaskos regény 1785 szeptemberében indul, Londonban és Deptfordban játszódik, utóbbi ekkoriban még egy külön település volt (ma London része). 
Főszereplőnk, Mr. Jonah Hankock 45 éves éves kereskedő, aki már jó néhány éve elveszítette drága feleségét és újszülött fiúkat. Életét unokahúgával osztja meg, a 14 éves Sukie-val. Őt anyja, a népes család tehermentesítése miatt küldte öccse házába, hogy ott megtanulja a háziasszonyi teendőket. A lány nagyon lelkes, örül hogy önálló lehet, jó barátságban van a cselédlánnyal és nagybátyjával is kijön. Mr. Hankock csendes életet él, bár kezd rajta elhatalmasodni egyfajta szorongás. Egyik hajójáról évek óta nem hallott hírt, illetve hiányzik neki felesége és fia. Úgy érzi hiába dolgozik, mert saját utódja nincs, aki élvezze a munkája gyümölcseit - azt szétszórja majd nővére nagy családja.

Egy nap visszatér Mr. Hankock kapitánya, hajó nélkül, viszont hozott főnökének egy igazi csodát - egy sellőt! A baba méretű, aszott, éles fogú teremtmény testével a kereskedő nem igen akar semmit kezdeni, ám Jones kapitány meggyőzi, hogy nagy lehetőség van benne. Ha kiállítja, akkor visszakeresheti az eladott hajója árának többszörösét. Mr. Hankock végül enged - mi mást tehetne, és lelkes unokahúga segítségével kibéreli az egyik londoni kávézó különtermét, ahol belépti díj ellenében bárki megtekintheti a természet eme furcsaságát.


A regény másik szála egy kevésbé ismert területre visz el bennünket - a londoni kurtizánok, szajhák világába. Angelica Neil éppen elveszítette gazdag pártfogóját és barátnőjével/komornájával, Mrs. Frosttal próbál újra talpra állni. Mivel még mindig egy 27 éves szépség, csábító társaságot nyújt a férfiaknak, ezért nem fél attól, hogy tönkremenne. Két út áll előtte, vagy visszamegy a régi madámjához, London híres és népszerű kuplerosnőjéhez, Mrs. Chappelhez vagy önálló ügyfélkörrel és egy új támogatóval folytatja az életét.

A kereskedők és a kurtizánok világa akkor kapcsolódik össze, amikor Mrs. Chappel is szemet vet a sellőre, és népszerűségének fellendítése érdekében bérbe veszi a kereskedőtől.

Ez az alaphelyzet, ami szép lassan bontakozik ki előttünk. Megismerjük a 18. század végi angol kereskedői világ egy részletét, a kuplerájok - szeretők világát. A karakterek nagyon változatosak - a társadalmi osztályok több rétege megjelenik. 
Érdekes módon szinte egyiküket sem tudtam megkedvelni, mert vagy gyengék, önzők, becsapják egymást, vagy csak sodródnak az eseményekkel. Mr. Hankock is alapvetően egy gyenge ember, aki sodródik az eseményekkel, de jóhiszemű. Ezzel kicsit ellentmondásos az a tulajdonsága, hogy ha valamit a fejébe vett, azt szinte bárki akaratán keresztül viszi. 
Angelica szintén inkább gyenge nő, aki okosan használta bájait; ám a szerelem annyira vakká teszi, hogy ez majdnem a vesztét okozza. Viszont nem rosszindulatú - ez legjobban a regény későbbi részében mutatkozik meg, amitől sokat nőtt a szememben.

Nagyon érdekes volt ez a regény, nem igazán tudtam mire számítsak: amikor kigondoltam, hogyan fog folytatódni a történet, akkor meglepett egy fordulattal. Illetve a cím is sokáig kérdés volt számomra - kire fog utalni...?

Imogen Hermes Gowar (ó micsoda név!) remek első regényt írt! Nem csak a korabeli hangulat megidézése miatt (ami miatt újra szeretnék Jane Austent, és további 18. században játszódó regényeket olvasni), hanem mert olyan életeket mutatott be, amikről eddig nem nagyon olvastam. Ezen túl pedig nagyon tetszett a stílusa (amiben jelentős része lehet a fordításnak is), szerettem a humorát, a régi szavak belecsempészését. Nagyszerű aprólékossággal teremtette meg a környezetet, a hangulatot. Aki különösen tetszett, hogy nem távolságtartással, pátoszosan nyúlt vissza ehhez a korhoz, hanem megmutatta az esendő, hétköznapi részét, amit sok korabeli regényben nem ismerhetünk meg. 

A hableány témája pedig az extra rétege a könyvnek - vajon igaziak? Tényleg léteznek? Miért hatnak úgy az emberekre, ahogy? Líraiak voltak azok a részletek, amik megszakítják a történetet, amik egyfajta külső kitekintést adnak az emberek világára.
"A mi lélegzetünk ritmusára dagad és apad a tenger egy koromsötét éjszakán, fodrain ringatva a holdfényt. Fehéren habzó tajték vagyunk; nekicsattanunk a szikláknak és szétoszlunk. Mi vagyunk a visszavonuló tenger hosszú, sós sziszegése. Jöttünkre fölugrálnak a kavicsok, átfordulnak a kövek. Mi vagyunk a lebegve burjánzó lilás hínár. Síkosan és fényesen elfekszünk. Húzzuk, húzzuk és lerántjuk a testeket. Végtelen, gyöngéd érintésünktől megpuhul a fa, lekerekednek az élek, s a legerősebb zárak is elrozsdálnak."
Remélem nem lesz spoiler, de talán érezhető volt az eddig leírtakból is, hogy ebben a regényben nem egészen a hableányokon van a hangsúly. Inkább azokról a hatásokról, melyek a szereplőket érintik. A vágyról, élethelyzetük átértékeléséről, a kétségbeesésről... Mindez egy meglepően újszerű nézőpontból bemutatva. 

Örülök, hogy elhozta a kiadó hozzánk ezt a könyvet, mert nagyon érdekes élmény volt - remélem a szerzőtől érkezik majd még más regény is!

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: The Mermaid and Mrs Hancock
Oldalszám: 494
Ár: 3990 Ft (Rendeld meg a kiadótól)
Borító: 5/5*

Fülszöveg:
1785 szeptemberében egy este türelmetlen kopogtatás hallatszik Jonah Hancock, a kereskedő ajtaján. Egyik hajóskapitánya toporog a küszöbön, miután eladta Jonah hajóját egy hableányért. A hír végigsöpör a dokkokon, kávéházakon, szalonokon és bordélyokon, minden áldott lélek Mr. Hancock csodálatos teremtményét akarja látni. A hableány érkezése kizökkenti a kereskedőt a hétköznapok világából, és a legelőkelőbb körökbe kínál számára belépőt. Így ismerkedik meg egy pazar estélyen Angelica Neallel, a neves kurtizánnal, s egyben a legvonzóbb asszonnyal, akit valaha látott… A találkozásuk mindkettőjük életét veszedelmes, új vizekre sodorja. Vajon képesek lesznek-e megküzdeni a sellőknek tulajdonított, pusztító erők hatalmával?Imogen Hermes Gowar régészetet, antropológiát, művészettörténetet és kreatív írást tanult. London délkeleti negyedében él, azon a környéken, ahol A sellő és Mrs. Hancock története is játszódik. Ez az első regénye.

7 megjegyzés:

  1. nahát, nem hittem volna, hogy kurtizános könyv... jól hangzik, szeretem az ilyesmiket. meg egyébként is akartam olvasni, de azért így mégiscsak jobb akarni, hogy ennyire jó.:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, hogy elolvastad - pedig hosszú bejegyzés lett :D
      'A kurtizán és Mr. Hancock' a pontosabb cím :D

      Törlés
    2. Jó, de akkor ki az a Mrs. Hancock?

      Törlés
    3. az is kiderül kb a közepe utáni fejezetekből ;)

      Törlés
    4. mrs.hancock mr.hancock felesége lehet, nem?:D

      Törlés
    5. Persze, csak a könyv elején még özvegy a bácsi - ezért volt érdekes, hogy ki lesz a Mrs. :D

      Törlés
    6. A kurtizán és Mr. Hancock tényleg kicsit "pontosabb" cím. :D De így talán izgalmasabb volt találgatni, hogy is lesz ez.
      Nagyon jó poszt lett! Én tegnap fejeztem be, kicsit beleragadtam még év végén, és elveszett akkor a lendület, de egyébként nagyon tetszett. Kifejezetten szépen megírt könyv. Nekem is tetszett a régi szavak becsempészése. Voltak, amiket nem is ismertem. :)
      Érdekes, a hableányos-kagylós kitekintéseknél én eléggé úgy éreztem, feleslegesek, nekem nem sokat tettek hozzá a történethez, bár kétségtelenül nagyon lírai epizódok voltak.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.