Fodor Marcsi&Neset Adrienn - 50 elszánt magyar nő

Az amerikai Esti mesék lázadó lányoknak könyv nyomán szerencsére a magyar könyvpiac is felpezsgett - a Móra Kiadótól idén nyáron jelent meg egy válogatás (Magyar mesék lázadó lányoknak címmel), ezzel egy időben jött ki a Bookline Könyvektől az 50 elszánt magyar nő is.

Meg kell állapítsam, hogy pont jó sorrendben olvastam, mert a Móra Kiadós inkább kisebb korosztálynak szól és feleannyi személlyel foglalkozik, mint az 50 elszánt magyar nő. Fodor Marcsi és Neset Adrienn egy szép válogatást adnak a magyar történelem hajnalától egészen a mai napig érdekes életet élő nőkről, lányokról. 
"Hogy milyen lányokat tartunk mi elszántnak? Azokat, akik a tradíciókkal dacolva a saját útjukat járják. Akiket nem félemlít meg a gondolat, hogy valamiben elsők legyenek. Akik fityiszt mutatva a sorsnak a legmélyebb gödörből is kimásznak. Akik a legkétségbeejtőbb helyzetekben sem feledkeznek meg arról, mit diktál az emberség. Akik tűzön-vizen keresztülviszik az akaratukat, és megvalósítják álmaikat. Akiknek semmilyen kihívás nem elég."
Voltak már ismerős történetek, személyek, akikről vagy az iskolában, vagy a fenti könyvben olvastam - viszont ez a kiadás az idősebb, iskolás akár kamasz korosztálynak is a kezébe adható. Több szöveg és adat található benne, teljes képet ad a tárgyalt személyekről és több helyen történelmi, művelődéstörténeti fogalmakat is megmagyaráz.
A két kötet viszont már csak azért sem felcserélhető, mert más személyeket mutatnak be, vannak természetesen átfedések. Meg kell említenem az illusztrációk szépségét, amik Rátkai Kornél, Bertóthy Ágnes munkái. Öröm volt kézbe venni ezt a könyvet, nagyon igényes kiadás lett!

Ennek a könyvnek köszönhetően hallottam először Molnár Borbáláról (magyar szakról nem rémlik legalábbis), akit az első magyar költőnőnek nevezhetünk a fennmaradt írásai alapján. Ráadásul pénzt is keresett a munkájával nem csak az íróasztalfióknak írogatott!
Torma Zsófia volt az első magyar régésznő, aki Tordason talált cserépdarabokon a magyar rovásírás ősét fedezte fel.
Sass Flóra egy török rabszolgapiacról került az angol királynő elé, férjével bejárták Afrikát, megszüntették több helyen a rabszolgaságot.
Schwimmer Rózsa volt az első magyar női nagykövet ill. a magyar feminista mozgalom vezéralakja.
stb-stb :))

Ajánlom ezt a könyvet iskolás kortól - fiúknak, lányoknak, felnőtteknek egyaránt. Remélem ennek is készül folytatása, biztos van még legalább 50 bemutatható érdekes életút a magyar történelemből!

5/5

Kiadó: Bookline Könyvek
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 208
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség. Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből – a jövőnek."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.